Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

«Φρένο» στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Τροπολογία, που θα απαγορεύει τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, για τα οποία έχουν εκδοθεί αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, θα καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής", πρόκειται για ελιγμό της κυβέρνησης, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή στην Ολομέλεια του ΣτΕ.
Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώπιον του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, που εκδίκαζε προσφυγές ενάντια στη νομιμοποίηση τέτοιων ακινήτων, η τροπολογία έχει ήδη κατατεθεί στο λογιστήριο του κράτους και πρόκειται σύντομα να σταλεί στη Βουλή.
Αυτή θα τροποποιεί τον ν. 4178/13 απαγορεύοντας εντελώς την υπαγωγή στις ευνοϊκές ρυθμίσεις κτισμάτων, που έχουν κριθεί αυθαίρετα με τελεσίδικη δικαστική απόφαση (σήμερα απαγορεύεται μόνο αν ήταν ημιτελή πριν από τις 28/07/2011, ημερομηνία-σταθμό για την ένταξη ενός αυθαίρετου στο νόμο).

Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος, είναι να ικανοποιήσει τους 2 από τους 3 προσφεύγοντες ενάντια στο νόμο.
Ένα ζήτημα πάντως που προκύπτει, είναι το πώς θα διαχωριστούν ανάμεσα στις περίπου 400.000 υποβληθείσες δηλώσεις τα κτίρια που είχαν εις βάρους τους αμετάκλητη δικαστική απόφαση.
Η ηλεκτρονική εφαρμογή του ΤΕΕ μέσω της οποίας υποβάλλονται οι δηλώσεις, δεν προβλέπει σήμερα κάποια ειδική κατηγορία, μέσω της οποίας να μπορούν να διαχωριστούν αυτόματα.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ εκδίκασε δύο υποθέσεις, την Παρασκευή, με τους προσφεύγοντες να υποστηρίζουν ότι η νομιμοποίηση της αυθαίρετης δόμησης νοθεύει τον πολεοδομικό σχεδιασμό και θέτει τους νόμιμους πολίτες σε δυσμενέστερη θέση από τους παρανομούντες. Η απόφαση θα εκδοθεί σε λίγους μήνες.

ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr