Κυριακή, 31 Αυγούστου 2014

Κερδισμένοι και χαμένοι από τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στα μέσα Σεπτεμβρίου να έχει γίνει συνολικά νέα εκκαθάριση του φόρου για όλους
Κερδισμένους και χαμένους θα έχουν οι αλλαγές που θα έρθουν σε δόσεις το επόμενο διάστημα προς ψήφιση στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών μετά τον σάλο που ξέσπασε από την υπερφορολόγηση περίπου 600.000 ιδιοκτητών ακινήτων λόγω των λαθών που έγιναν στην επιβολή και στον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.
Στους ωφελημένους σε σύγκριση με τα αρχικά εκκαθαριστικά «σοκ» αναμφισβήτητα περιλαμβάνονται οι ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός 4.000 οικισμών εκτός αντικειμενικού συστήματος, καθώς και το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων στην Κεφαλλονιά.
Στους μεγάλους χαμένους παραμένουν όσοι έχουν κενά, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, τα οποία, ακόμη και αν ισχύσει η έκπτωση φόρου 20%-30%, και πάλι θα φορολογηθούν αυστηρά καθώς τα τελευταία χρόνια με το «χαράτσι» ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ η συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων δεν πλήρωνε ούτε ένα ευρώ φόρο.

Επίσης στις αλλαγές που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα οικιστικά ακίνητα που ναι μεν επιβαρύνονται λιγότερο σε σύγκριση με το «χαράτσι» της ΔΕΗ αλλά οι ιδιοκτήτες τους εξακολουθούν να φορολογούνται βάσει πλασματικών αντικειμενικών αξιών που παραμένουν οι ίδιες από τον Μάρτιο του 2007!
Καμία έκπτωση δεν θα παρέχεται και σε όποιον αποφασίσει να πληρώσει εφάπαξ το σύνολο του φόρου. Ενώ στον φόρο εισοδήματος προβλέπεται έκπτωση 1,5% επί του συνολικού πρόσθετου φόρου, στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ, είτε πάει κάποιος να πληρώσει ολόκληρο το ποσό είτε σε δόσεις, δεν θα υπάρχει καμία διαφορά.
Το ηλεκτρονικό σύστημα
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει ώστε στα μέσα Σεπτεμβρίου να έχει γίνει συνολικά νέα εκκαθάριση του φόρου για όλους ώστε η πρώτη δόση να πληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η έκτη έως τις 28 Φεβρουαρίου.
Έως τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει ανοίξει και τον ηλεκτρονικό σύστημα για την επιβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9. Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις όπως για τα ημιτελή ακίνητα προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης φόρου 60% και για τον επιμερισμό της επιβάρυνσης μεταξύ ψιλής κυριότητας και επικαρπίας.
Παραδείγματα μειωμένου ΕΝΦΙΑ για οικόπεδα σε οικισμούς εκτός αντικειμενικού συστήματος
- Οικόπεδο ενός στρέμματος σε ορεινό οικισμό της Ηπείρου. Φόρος πριν από τη διόρθωση του ΕΝΦΙΑ: 150 ευρώ. Φόρος με βάση τις αλλαγές που δρομολογούνται: 6 ευρώ.
- Οικόπεδο ενός στρέμματος σε οικισμό του Νομού Αχαΐας. Φόρος πριν από την διόρθωση του ΕΝΦΙΑ: 200 ευρώ. Φόρος με βάση τις αλλαγές που έρχονται: 23 ευρώ.
- Οικόπεδο 25 στρεμμάτων στην περιοχή Γαϊτάνι στη Ζάκυνθο. Με την αρχική εκκαθάριση ο συνολικός φόρος (βασικός και συμπληρωματικός): 33.500 ευρώ! Με τις νέες τιμές ο φόρος θα πέσει στις 2.100 ευρώ (μείωση 94%).
- Οικόπεδο 15 στρεμμάτων στον Πύργο. Αρχικός φόρος (κύριος και συμπληρωματικός): 13.500 ευρώ. Φόρος με τις νέες τιμές: 345 ευρώ (μείωση 97%).
Όσοι έχουν στην κατοχή τους μόνο ένα διαμέρισμα και με βάση το αρχικό εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ τους ήρθε να πληρώσουν π.χ. 500 ευρώ, δηλαδή πέντε δόσεις των 104 ευρώ, με τη νέα εκκαθάριση που θα γίνει το ποσό του φόρου δεν θα αλλάξει.
Ο ιδιοκτήτης όμως του ακινήτου θα χρειαστεί να τυπώσει το νέο εκκαθαριστικό σημείωμα που θα εκδοθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου και θα αναρτηθεί στον λογαριασμό Taxisnet του φορολογουμένου.
Οι μηνιαίες δόσεις εξόφλησης του φόρου αντί για πέντε θα γίνουν έξι (86,66 ευρώ τον μήνα). Στην κατηγορία αυτή υπολογίζεται ότι ανήκουν περισσότεροι από οκτώ στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων.
Συμψηφισμός
Πάντως ο ΕΝΦΙΑ που έχει ήδη καταβληθεί από τους φορολογουμένους θα συμψηφιστεί με τον συνολικά οφειλόμενο φόρο, ξεκαθάρισε το υπουργείο Οικονομικών.
Όσοι φορολογούμενοι έχουν διαπιστώσει λάθη στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ γιατί έχουν αναγράψει λανθασμένα κάποια στοιχεία των ακινήτων τους στο Ε9 και καλούνται τώρα να πληρώσουν υψηλότερο φόρο θα πρέπει να περιμένουν να ανοίξει το σύστημα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων. Το χρονικό περιθώριο που έχουν οι φορολογούμενοι να διορθώσουν τα Ε9 τους είναι έως το τέλος Νοεμβρίου.
Ένα από τα ερωτήματα που θέτουν φορολογούμενοι στις εφορίες είναι και το εξής: «Στο Ε9 των προηγούμενων ετών είχα δηλώσει μια μονοκατοικία ότι είναι ημιτελής και σύμφωνα με τον νόμο θα έπρεπε να είχα έκπτωση φόρου 60%. Γιατί καλούμαι να πληρώσω το 100% του ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο;».
Από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι το πιο πιθανό είναι να μην έχουν επικαιροποιήσει οι ιδιοκτήτες τα στοιχεία του συγκεκριμένου ακινήτου στην εφετινή δήλωση Ε9. Δηλαδή, θα έπρεπε να είχε υποβληθεί Ε9 για το έτος 2014 και να δηλώνονταν από την αρχή στον Πίνακα 1 του Ε9 όλα τα στοιχεία για το ημιτελές κτίσμα προσθέτοντας στη νέα στήλη 32 που προστέθηκε στο φετινό έντυπο (ειδικά για τις ανάγκες του ΕΝΦΙΑ) τον κωδικό 8 που δηλώνει ότι το κτίσμα αυτό είναι «κενό».
Η παράλειψη αυτή μπορεί να διορθωθεί εκ νέου με διορθωτική δήλωση Ε9 μόλις ανοίξει το σύστημα, δηλαδή από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά.
Το ίδιο θα κάνουν και όσοι έχουν ξεχάσει να δηλώσουν τον όροφο καθώς το υπουργείο Οικονομικών σε αυτή την περίπτωση υπολόγισε τον φόρο σαν να βρίσκεται το διαμέρισμα στον έκτο όροφο.
Τέλος, αλλαγές θα πρέπει να γίνουν από πλευράς φορολογουμένων αν διαπιστώσουν ότι υπάρχουν λάθη στα ποσοστά συνιδιοκτησίας ή στο αν το ακίνητο τους ανήκει κατά πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία.

ΠΗΓΗ: www.tovima.gr