Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Αλλαγές και μείωση έως και 96% του ΕΝΦΙΑ σε 396 περιοχές

Πίσω ολοταχώς κάνει η κυβέρνηση μετά από τα απίστευτα λάθη που σημειώθηκαν στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. 
Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες προχωρά σε κούρεμα του φόρου ακινήτων για οικόπεδα και αγροτεμάχια σε τουλάχιστον 396 περιοχές της Ελλάδας που δεν αποκλείεται να αγγίξει και το 96%.
Έτσι λοιπόν, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να περιμένουν την λυπητερή για την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ στα τέλη Σεπτεμβρίου, αφού τα νέα εκκαθαριστικά με τον μειωμένο φόρο αναμένεται να αναρτηθούν στο TAXISNET μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο.


Ανοιχτό παραμένει το επίσης το ενδεχόμενο επιμήκυνσης των δόσεων μέχρι τον Φεβρουάριο, ενώ μετά την ανάρτηση των νέων μειωμένων εκκαθαριστικών, θα ανοίξει και η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των νέων δηλώσεων Ε9, ώστε να διορθώσουν τα λάθη τους οι φορολογούμενοι.
 Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών θα εφαρμόσει έναν νέο τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, που θα βασίζεται σε τιμές ζώνης που ίσχυσαν και για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2013. 
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρξει μείωση του φόρου που μπορεί να αγγίξει και το 96% για οικόπεδα και αγροτεμάχια.
Μεγαλύτερες μειώσεις αναμένεται να έχουν όσοι έχουν μεγάλες εκτάσεις, αφού δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ σε συμπληρωματικούς φόρους, μετά από την απόσυρση της εκκαθάρισης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι με τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση, για ένα στρέμμα στην Ήπειρο, εντός ορεινού οικισμού, ο φόρος αναμένεται να μειωθεί στα έξι ευρώ, αντί 150, ενώ για ένα στρέμμα σε απομακρυσμένο οικισμό του νομού Αχαΐας, ο φόρος που θα αναλογεί είναι 23 ευρώ, αντί 200 ευρώ.
Όσο για το λεκανοπέδιο της Αττικής; Στις προθέσεις του υπουργείου είναι να μην γίνει καμία αλλαγή σε περιοχές όπου ο φόρος μειώθηκε, στις οποίες περιλαμβάνεται σχεδόν ολόκληρη η Αττική.


ΠΗΓΗ: www.star.gr