Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Φαινόμενα λαθροθηρίας με… εξήγηση

Σε αύξηση των κρουσμάτων λαθροθηρίας και παράνομων παγίδων οδηγεί η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού αγριόχοιρων τα τελευταία χρόνια. Στη διαπίστωση αυτή καταλήγουν οι θηροφύλακες της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, που συχνά πυκνά έρχονται στη δυσάρεστη θέση να συλλαμβάνουν και να οδηγούν στα δικαστήρια ανθρώπους, που ναι μεν παρέβησαν το νόμο, αλλά μέλημά τους ήταν να προστατέψουν τις καλλιέργειές τους.
Το θέμα ήρθε ξανά στην επικαιρότητα με αφορμή δύο περιστατικά στον κάμπο του Παρακαλάμου, με διαφορά λίγων ωρών. Το πρώτο αφορούσε τον εντοπισμό ενός παγιδευμένου σε θηλιά με συρματόσχοινο μικρού αγριογούρουνου, το οποίο  κατέληξε μπροστά στα μάτια των θηροφυλάκων, και το δεύτερο την φραστική επίθεση που δέχθηκαν θηροφύλακες από εξαγριωμένο καλλιεργητή, στις καλλιέργειες καλαμποκιού του οποίου είχαν προκαλέσει σημαντικές ζημιές αγριογούρουνα.
Ο θηροφύλακας Κώστας Τσιάμης απέδωσε την αύξηση του θηραματικού πλούτου αφενός στην εγκατάλειψη της παραδοσιακής μορφής βόσκησης που οδήγησε στην αύξηση της βλάστησης δημιουργώντας ιδανικούς βιότοπους για τα αγριογούρουνα, αφετέρου στην αύξηση της διασταύρωσης άγριων και οικόσιτων χοίρων με αποτέλεσμα τα φαινόμενα υβριδισμού.
Ζώντας ο ίδιος τις συνέπειες του φαινομένου και αντιλαμβανόμενος ως παιδί αγροτικής οικογένειας το πρόβλημα, ζήτησε τη λήψη μέτρων από τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ώστε να μην οδηγούνται οι καλλιεργητές, αλλά και οι κτηνοτρόφοι σε παράνομες μεθόδους για να προστατέψουν το εισόδημά τους.
«Ο ΕΛΓΑ δεν δίνει αποζημιώσεις πλην ορισμένων περιπτώσεων. Έτσι, αναγκάζονται αυτοί οι άνθρωποι να καταφεύγουν σε άλλες μεθόδους. Χρειάζεται ευαισθητοποίηση των υπηρεσιών και μέτρα, είτε επιδότησης συσκευών που παράγουν ήχο, είτε για ηλεκτροφόρα καλώδια, είτε για απλές περιφράξεις, είτε με αποζημιώσεις, ώστε να μην καταφεύγουν σε τοποθέτηση συρματοθηλιών ή να κυνηγούν παράνομα», ανέφερε χαρακτηριστικά και κατέληξε λέγοντας πως το πρόβλημα είναι έντονο όχι μόνο στον κάμπο του Παρακαλάμου, αλλά και στους κάμπους του Καλπακίου και της Λαψίστας.
 
ΠΗΓΗ: www.vimanews.gr