Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Το Τaxis θα απενεργοποιεί το ΑΦΜ σε όσους δεν υποβάλλουν δηλώσεις Εισοδήματος και ΦΠΑ

Χωρίς ΑΦΜ θα μείνουν ξαφνικά από τον επόμενο μήνα περισσότερες από 120.000 επιχειρήσεις που δεν δίνουν «σημεία ζωής» στην εφορία.
Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά άμεσα στην απενεργοποίηση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου τους στο Τaxis, με αποτέλεσμα από τον Ιούλιο να μην μπορούν πλέον να έχουν συναλλαγές με την εφορία όλοι όσοι επιλεγούν προς διαγραφή.
Όπως προβλέπει το άρθρο 9 του νομοσχεδίου «Μείωση των διοικητικών βαρών σε 13 επιλεγμένους τομείς της Οικονομίας» του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που δόθηκε την Τρίτη σε τριήμερη διαβούλευση, «η φορολογική διοίκηση δύναται να αναστέλλει τη χρήση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου ή να προβαίνει σε απενεργοποίηση αυτού εάν υφίστανται αντικειμενικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι ο φορολογούμενος έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή ότι διαπράττει φοροδιαφυγή ή άλλο αδίκημα».
Όπως διευκρινίζεται ο φορολογούμενος θα έχει σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα να αποδείξει ότι δεν έχει υποπέσει σε παραβατική συμπεριφορά.
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2015 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το οποίο έχει παρουσιαστεί στην Τρόικα, προβλέπει ότι έως τον Ιούλιο πρέπει να διαγραφούν τα ΑΦΜ των θεωρούμενων ως «ανεργών» επιχειρήσεων.
Το μέτρο αφορά, αρχικά τουλάχιστον, τα νομικά πρόσωπα (εταιρίες) και όχι τα φυσικά πρόσωπα. Σχεδόν 1 στις 2 επιχειρήσεις (από τις περίπου 220.000 συνολικά) θα χάσουν έτσι την φορολογική τους «ταυτότητα», η οποία θα απενεργοποιηθεί.
Από τη στιγμή εκείνη δεν θα μπορούν να έχουν πλέον καμία δραστηριότητα στην αγορά, εκτός αν εμφανιστούν αυτοκλήτως στην εφορία για να δηλώσουν την παρουσία τους.
Αντίστοιχη διαδικασία προβλέπεται και για απενεργοποίηση χιλιάδων Α.Φ.Μ. από το Ηλεκτρονικό Μητρώο ΦΠΑ-VIES. Από το σύστημα σβήνονται τα ΑΦΜ και όταν ο υποκείμενος στο φόρο δεν υπέβαλε δηλώσεις Φ.Π.Α. για ένα χρόνο.
Το μέτρο έχει ως κυρίως στόχο να απαλλάξει το δημόσιο από περιττό διοικητικό κόστος για την παρακολούθηση εταιριών χωρίς ουσιαστικό φορολογικό ενδιαφέρον (για το φόβο και μόνον για έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων με τα στοιχεία τους) και υπολογίζεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση άνω των 30 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Πρακτικά όμως, «τιμωρούνται» και εταιρίες οι οποίες:
α) δεν έχουν υποβάλλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) για δύο συνεχόμενα έτη.
β) από έλεγχο ή αυτοψία της Φορολογικής Αρχής προκύπτει ότι δεν έχουν οικονομική δραστηριότητα.
γ) από έλεγχο ή αυτοψία της Φορολογικής Αρχής προκύπτει ότι έχουν δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία (διευθύνσεις κλπ).
δ) έχουν δηλώσει ελλιπή ή λανθασμένα στοιχεία κατόχου
Το μέτρο είχε μπει στα σκαριά το 2011, τώρα όμως θα γίνει η μεγάλη «σκούπα» στην αγορά. Πολλοί που ενημερώθηκαν με επιστολή από τη ΓΓΠΣ για να δώσουν σημεία ζωής και να προσέλθουν στις εφορίες προκειμένου να τακτοποιήσουν τέτοιες εκκρεμότητες, το έπραξαν ήδη. 
Για τους υπόλοιπους όμως, τα ΑΦΜ τους θα χαρακτηρισθούν ανενεργά και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.