Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2014

Ηλεκτρονική ασφάλιση με το πρόγραμμα «Άτλας» που βάζει τέλος στην θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας


Το νέο πρόγραμμα του υπουργείου εργασίας βάζει τέλος στη θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας ενώ παράλληλα δημιουργούνται ψηφιακοί λογαριασμοί ασφάλισης , με αποτέλεσμα οι πολίτες να μπορούν μέσω ίντερνετ, να έχουν πλήρη πρόσβαση στην εργασιακή τους πορεία.

 Επίσης οι ασφαλισμένοι δεν θα χρειάζεται να έχουν μαζί τους κανένα πρόσθετο στοιχείο, όπως καρτέλες ενσήμων και βιβλιάρια ασθενείας, όταν θα επισκέπτονται νοσοκομεία και άλλες υπηρεσίες.
Η απόφαση υπογράφηκε από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο οποίος θα επισκεφθεί την Παρασκευή το ειδικό τμήμα όπου συγκεντρώνονται τα στοιχεία για όλους τους ασφαλισμένους.
Σκοπός του προγράμματος Άτλας είναι να υπάρξει καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, να αντιμετωπιστούν φαινόμενα παραβατικότητας και να εξοικονομηθούν πόροι για τα Ταμεία.


Με την προωθούμενη μεταρρύθμιση δεν θα απαιτείται κανένα πρόσθετο στοιχείο (π.χ. καρτέλες ενσήμων, βιβλιάρια ασθενείας) για την πρόσβαση των ασφαλισμένων στα Ταμεία, τα νοσοκομεία και σε άλλες υπηρεσίες. Παράλληλα στις 23 Φεβρουαρίου- καθιερώνεται το «ασφαλιστικό βιογραφικό» στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι ασφαλισμένοι και τα Ταμεία ανά πάσα στιγμή με ένα απλό «κλικ» στον υπολογιστή.
Στην απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση , σύμφωνα με το «Έθνος» προβλέπεται:
1. Λειτουργία Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων Περίθαλψης. Τα Ταμεία θα ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο το Μητρώο για τους άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους. Θα υπάρχει διασύνδεση -μέσω της ΗΔΙΚΑ- του Μητρώου με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και με τα νοσοκομεία ή άλλους παρόχους υγείας προκειμένου να ελέγχεται ηλεκτρονικά το δικαίωμα των ασφαλισμένων σε παροχές σε είδος.
Υπολογίζεται πως θα εξοικονομηθεί ετησίως 1,5 εκατ. ευρώ από τη διακοπή εκτύπωσης και ταχυδρομικής αποστολής αυτοκόλλητων ετικετών για περίπου τρία εκατομμύρια ασφαλισμένους. Το κέρδος θα είναι ακόμα μεγαλύτερο καθώς με το νέο σύστημα θα μπει τέλος και στις πλαστές θεωρήσεις βιβλιαρίων ασθενείας. Στην απόφαση προβλέπεται πως τα Ταμεία «υποχρεούνται μέχρι την 28η Φεβρουαρίου κάθε έτους να αποστέλλουν στην ΗΔΙΚΑ ηλεκτρονικό αρχείο με το σύνολο των ασφαλισμένων -άμεσα και έμμεσα- δικαιούχων περίθαλψης.
Η λειτουργία Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων Περίθαλψης ξεκινά από την ημερομηνία δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
2. Λειτουργία Εθνικού Μητρώου Εργοδοτών μέσω του οποίου χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα. Θα καταγράφονται τα πλήρη στοιχεία του φορέα ασφάλισης, του εργοδότη (στην περίπτωση των νομικών προσώπων, της εκπροσώπησης, έδρας, επωνυμίας κ.ά.), της κατηγορίας της επιχείρησης και των τυχόν οφειλών ή ρυθμίσεων. 
Τα Ταμεία θα στέλνουν στην ΗΔΙΚΑ -εντός μηνός από την οριστικοποίηση των τεχνικών προδιαγραφών-ηλεκτρονικό αρχείο με το σύνολο των εργοδοτών που υπάρχουν στο πληροφοριακό τους σύστημα με ένδειξη ασφαλιστικής ενημερότητας.
3. Δημιουργία Ψηφιακού Λογαριασμού Ασφάλισης.
Θα περιλαμβάνονται τα στοιχεία του ασφαλισμένου, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, ημερομηνία γέννησης, στοιχεία εργοδότη κ.ά.
Στους νέους ψηφιακούς λογαριασμούς ασφάλισης θα ενσωματωθούν μέσα στο καλοκαίρι 29 δισεκατομμύρια ημέρες ασφάλισης από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 έως σήμερα.
Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να βρουν ανά πάσα στιγμή τον ακριβή αριθμό ενσήμων, ενώ στόχος είναι να ενημερώνονται ηλεκτρονικά μόλις φτάσει η ώρα της συνταξιοδότησης.

ΠΗΓΗ: www.iefimerida.gr