Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Τέλος η επιστροφή ΦΠΑ σε αγρότες που έχουν οφειλές στον ΟΓΑ

Τέλος η επιστροφή ΦΠΑ ή άλλες επιστροφές φόρου (εισοδήματος, πετρελαίου κ.α.) για όσες επιχειρήσεις, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. 
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΟΓΑ κ. Βεργίνη, η «μαύρη τρύπα» του ΟΓΑ ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να ακολουθήσει το μοντέλο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, για συμψηφισμό του ΦΠΑ που οφείλουν επιχειρήσεις στο Δημόσιο με αυτόν που δικαιούνται να εισπράξουν από φορείς της Κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς η Γενική Γραμματεία Εσόδων έχει διαπιστώσει ότι σήμερα υπάρχουν πάνω από 1 εκατομμύριο επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, οι οποίοι έχουν οφειλές στα Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και των ιδιωτών) ύψους πάνω από 10 δισ. ευρώ.

Η προσπάθεια να προχωρήσουν οι συμψηφισμοί ασφαλιστικών χρεών και επιστροφών φόρων ελήφθη καθώς έχει διαπιστωθεί μεγάλη εισφοροδιαφυγή την οποία το υπουργείο Εργασίας αδυνατεί να συλλάβει. Μάλιστα, για το 2014 είχε προβλεφθεί να εισπραχθούν 500 εκατ. ευρώ που θα καλύψουν τη μαύρη τρύπα των Ταμείων και το δημοσιονομικό κενό του 2014, κάτι που, όπως φαίνεται, δεν επιτυγχάνεται.
Το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα στον χώρο των ασφαλιστικών ταμείων εντοπίζεται στον ΟΑΕΕ και στον ΟΓΑ, με αρμόδια στελέχη να θεωρούν ότι θα εντοπιστούν αρκετές περιπτώσεις παραβατών.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για οφειλές πάνω των 5.000 ευρώ έχει δοθεί το πράσινο φως στα ασφαλιστικά ταμεία που εμπίπτουν στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών-ΚΕΑΟ (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ) να προχωρήσουν σε κατασχέσεις-εξπρές περιουσιακών στοιχείων μέσω της αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών (κατασχέσεις εις χείρας τρίτων). 
Σημειώνεται ότι οφειλές που έχουν βεβαιωθεί κατατάσσονται ανάλογα με την εισπραξιμότητά τους, προκειμένου να επιδιωχθεί η κατά προτεραιότητα αναγκαστική είσπραξη των κρινόμενων ως επισφαλών.