Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Καταχειροκροτήθηκε η επετειακή εκδήλωση εις μνήμη των Σουλιωτών ''Εις Σούλι...'', της Αδελφότητας Ρωμανιωτών Λάκκας Σουλίου Αττικής, την Παρασκευή το απόγευμα 21 Μαρτίου 2014, που διοργανώθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας

Το παρατεταμένο χειροκρότημα και τα ευμενή σχόλια των παρευρισκομένων, εισέπραξε η επετειακή εκδήλωση ''Εις Σούλι...''  εις μνήμη του Σουλίου και των Σουλιωτών, που διοργάνωσε  η Αδελφότητα Ρωμανιωτών Λάκκας Σουλίου Αττικής'', σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Ελευσίνας, την Παρασκευή το απόγευμα 21 Μαρτίου 2014,  στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας.

Και στο τέλος της παράστασης- εκδήλωσης όλοι έδωσαν τα θερμά τους συγχαρητήρια στον Πρόεδρο της Αδελφότητας Θοδωρή Τζαρτζούλη, την αεικίνητη Ρωξάνου Μαύρου και όλο το  Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά και τον παρουσιαστή  και εμπνευστή αυτής της πρωτοβουλίας  αυτής, δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζόκα, που ήλθε ειδικά από τα Γιάννενα για να παρουσιάσει τις θεματικές ενότητες της.
Μαζί, χειροκροτήθηκαν και όλοι οι συντελεστές, η ηπειρώτικη κομπανία του εξαίρετου και μοναδικού κλαρινίστα Νίκου Φιλιππίδη, με τον αδελφό του Κώστα Φιλιππίδη στο λαούτο, τον Λάμπρο Τζόκα στο βιολί, τον Άρη Τζαρτζούλη στο ντέφι και τους Κώστα Τζίμα, Κώστα Λεοντίδη και Ηλιάνα Τζόκα στο τραγούδι, η  πολυμελής Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και τα χορευτικά, της '' Παραδοσιακής Φλόγας'' της Βαρβάρας Μπότσαρη και της Αδελφότητας των Ρωμανιωτών.
Ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης ήταν η βράβευση του Ρωμανιώτη καταξιωμένου τραγουδιστή, κορυφαίου στην Ηπειρώτικη μουσική παράδοση, που η χροιά, το ύφος,  το ύψος  και οι συνεχείς εναλλαγές της φωνής του, έχουν γίνει αντικείμενο μελέτης από ειδικούς μουσικολόγους ανά την υφήλιο, Κώστα Τζίμα. 
Μια στιγμή συγκινητική, για τον ίδιο, καθόσον βραβευόταν από συγχωριανούς του, αλλά και για όσα ειπώθηκαν από τον παρουσιαστή Παναγιώτη Τζόκα, τον Πρόεδρο της Αδελφότητας Θοδωρή Τζαρτζούλη και τον Αντιπρόεδρο της ΠΣΕ Κώστα Κωνή.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσίαση τους, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ελευσίνας, Αντιπροσωπεία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών αποτελούμενη από τον Αντιπρόεδρο Κώστα Κωνή, τον Έφορο Δημοσίων Σχέσεων Κώστα Ζηκόπουλο, τον Αναπληρωτή Ταμία Χριστόφορο Τζαρτζούλη και τα μέλη του Δ.Σ.  Ζαχαρία Καψάλη, Θανάση Μπάλλα,  Σταματία Δάλλα, Ελένη Ντάσιου και Μαρίνα Τζάκου, πολυμελής σύσσωμο το Δ.Σ. του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Ασπροπύργου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Πετρούπολης Γεωργία Κίσκου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου Κώστας Γκούντας, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων Αθηνά Ζάγκα, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου Γιώργος Δάλλας, αντιπροσωπείες, από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Πετρούπολης,  από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, τον Σύλλογο Ηπειρωτών Καματερού, τον Σύλλογο Ηπειρωτών Μεταμόρφωσης Αττικής, τον Σύλλογο Ηπειρωτών Γλυφάδας, τον Σύλλογο Ηπειρωτών Γαλατσίου και την Ένωση Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου, εκπρόσωποι Ηπειρωτικών Αδελφοτήτων της Αττικής, καθώς και  εκπρόσωποι ετεροδημότικων  αποδημικών οργανώσεων που δραστηροποιούνται στα όρια των Δήμων Ελευσίνας και Ασπροπύργου, και πολιτιστικών φορέων της περιοχής.
Στο σύντομο  χαιρετισμό του,  ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Θοδωρής Τζαρτζούλης, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία  του Δ.Σ. για την εκδήλωση αυτή, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της και ιδιαίτερα τον Παναγιώτη Τζόκα, που ήλθε ειδικά από τα Γιάννενα, καθώς και τους χορηγούς.  Ακόμη αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί για το 2014.
Ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Κώστας Κωνής,  που τον διαδέχθηκε στο βήμα, αφού συνεχάρει την Αδελφότητα Ρωμανιωτών για την πρωτοβουλία αυτή και έπλεξε το εγκώμιο για την πλούσια δράση της,  για την διατήρηση της Ηπειρώτικης Παράδοσης και Πολιτισμου, τόνισε την αξία την Ηπειρώτικης Ευποιίας ανά τους αιώνες. Και ένα από τα γνωρίσματα  της Ευποιίας των Ηπειρωτών είναι η φιλοπατρία, καταδεδειγμένη από τη περίοδο της αρχέγονου Ηπείρου, μέχρι και σήμερα, του Έπους του 40 και των Γυναικών της Πίνδου. Από τον Βασιλιά Πύρρο και τον Διονύσιο τον Φιλόσοφο στα 1611, που πρωτοεπαναστάτησε ενάντια στον Τούρκο κατακτητή, μέχρι τους Αγώνες των Σουλιωτών κατά του Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Τους αγώνες των Σουλιωτών τιμάμε σήμερα,  τόνισε με έμφαση. Ακόμη συνεχάρει την Αδελφότητα για την πρωτοβουλία να βραβεύσει τον μεγάλο Ηπειρώτη τραγουδιστή Κώστα Τζίμα.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε υπό τους ήχους της ηπειρώτικης κομπανίας του Νίκου Φιλιππίδη χορός με την συμμετοχή των παρευρισκομένων.
Θερμά συγχαρητήρια στον Πρόεδρο Θοδωρή Τζαρτζούλη και τα μέλη του Δ.Σ. της Αδελφότητας, για την εξαίρετη εκδήλωση που μας προσέφεραν.