Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

O Hπειρωτικός Σύνδεσμος Πειραιά, παρουσίασε το βιβλίο του Ηπειρώτη συγγραφέα Χρόνη Βαζάκα ''Αφηγήματα παιδικής διαδρομής''


Παρουσίαση

Την Τετάρτη, στις 13 Νοεμβρίου 2013, στην κατάμεστη αίθουσα του Ηπειρωτικού Συνδέσμου Πειραιώς, έγινε η παρουσίαση του 400σέλιδου βιβλίου – ΑΦΗΓΗΜΑΤΑ παιδικής διαδρομής του Χρόνη Βαζάκα, από την Βρυσούλα Ιωαννίνων, Δ.Δ. του Δήμου Ζίτσας.
Χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος του Ηπειρωτικού Συνδέσμου  Δημήτριος Λένης  από τα Κούρεντα του ιδίου Δήμου, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία της παρουσίασης του βιβλίου από τον Ηπειρωτικό Σύνδεσμο Πειραιώς.
Για το βιβλίο μίλησαν:
• Ο Καθηγητής Καρδιολογίας, Δ/ντης της Καρδιολογικής Κλινικής του Τζανείου Νοσοκομείου και Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Ελλάδος Στέφανος Φούσας, από τη Ρεπετίστα Ιωαννίνων.
• Η Φιλόλογος Καθηγήτρια της Προτύπου Ιωνιδείου Σχολής Πειραιώς Αριστέα Οικονόμου από τη Βρυσούλα.
• Η Διευθύντρια του Χατζηκυριακείου Δημοτικού Σχολείου Αθηνά Ντάκα από το Ριζό του Δ.Δ. Δήμου Ζίτσας και
• Ο Δικηγόρος Βασίλης Βενέτης, επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου
Πειραιώς, τέως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς και του Ηπειρωτικού Συνδέσμου Πειραιώς και τώρα Αντιπρόεδρος του Γηροκομείου Πειριαιώς.
► Το συντονισμό της παρουσίασης, είχε η καθηγήτρια φιλολογίας Αγλαϊα Ζαραλίκου από την Καστάνιανη.
Την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος αντιπροσώπευσε ο
Αντιπρόεδρος Κώστας Κονής από την Πρέβεζα και το Σωματείο Αρτοποιών Πειραιώς ο Πρόεδρος Δημήτριος Ντούρας από το Κουρεμάδι Θεσπρωτίας.
Την Αδελφότητα   Λεπτοκαρυάς Θεσπρωτίας ο απόστρατος Στρατηγός Θανάσης Πέτρου και το Δήμο Κερατσινίου ο Αντιδήμαρχος Τάσιος Βενέτης από τη Λεπτοκαρυά.

► Το βιβλίο, είπε ο Καθηγητής Στέφανος Φούσας, είναι μια συναρπαστική αφήγηση. Ένα οδοιπορικό, με αληθινές ιστορίες, με τραγούδια και ποιηματάκια, με σκανταλιές και επεισόδια, με λαογραφικό ήθος και παιδικές ευαισθησίες, με περιστατικά και γεγονότα, που διαδραματίστηκαν στο Ριζό και τη Βρυσούλα Ιωαννίνων και στα γύρω κοντινά χωριά, από το 1940 ως τις αρχές του 1945, με προσφυγιά και πείνα, με απογραφή και καταμέτρηση, με πόλεμο και μάχες, με αξιωματικούς και στρατιώτες, με Ιταλούς και Γερμανούς, με αμπέλια και χωράφια, με αλογομούλαρα και γιδοπρόβατα και με βαθιές νοσταλγίες, του τότε μικρού Χρόνη, γραμμένα τώρα από τον ίδιον, σα να ήταν χτές, αφού τα βίωσε ο ίδιος…


Καταγεγραμμένα με την ειλικρίνεια και την αθωότητα ενός 12χρονου αγοριού, του Χρόνη, που παρατηρούσε τα πάντα. Μια κατάθεση ψυχής!! Μια εξομολόγηση… Το βιβλίο, είπε ο Στέφανος, είναι γραμμένο με απλή και κατανοητή γλώσσα, με τη γνήσια τοπική διάλεκτο και τους ιδιωματισμούς της. Η φωτογραφία του εξώφυλλου σε έλκει και σε σπρώχνει να το ανοίξεις και να το διαβάσεις.
Η εξιστόρηση των γεγονότων, έχουν μια καταπληκτική αλληλουχία, ένα λογοτεχνικό τρόπο, που σε σπρώχνουν να προχωρήσεις γρήγορα παρακάτω και παρακάτω, γιατί σου κεντρίζουν το ενδιαφέρον και σου αυξάνουν την περιέργεια!
► Ο Χρόνης, ο συγγραφέας του βιβλίου, τόνισε, κατά την ομιλία του, ο Δικηγόρος και Καθηγητής Βασίλης Βενέτης, κατάφερε, ευφυέστατα, να αποστασιοποιηθεί, να πάρει αποστάσεις, από τα συνταρακτικά γεγονότα του πρώτου εμφύλιου πολέμου που διαδραματίστηκαν μέσα στο χωριό του, στα οποία συμμετείχαν και άμεσα συγγενικά του πρόσωπα, τα οποία περιγράφει με τόση ζωντάνια και παραστατικότητα και στα οποία ενεπλάκη και ο ίδιος, παρά την θέλησή του.
Εντυπωσιακό και ίσως σπάνιο φαινόμενο, για ένα μικρό παιδί!!!
► Ρίγη συγκίνησης, προκλήθηκαν με τις αναλυτικές ομιλίες της Αριστέας Οικονόμου και της Αθηνάς Ντάκα, κατά τη διάρκεια της ανάλυσης των περιεχομένων του βιβλίου.
Στο τέλος, παρατίθεται ολόκληρη η ομιλία της φιλολόγου Αριστέας Οικονόμου.
► Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δημήτριος Λένης, μετά την ομιλία και του τελευταίου ομιλητή, είπε, προς τους παραβρισκόμενους: Ο Χρόνης, με το εξαιρετικό αυτό βιβλίο, πρόσθεσε στο χωριό του, τη Βρυσούλα, άλλο ένα μεγάλο έργο, ισάξιο της λαμπρής Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, του εξαιρετικού Πολιτιστικού Κέντρου και Ξενώνα, του Γεφυριού και τόσων άλλων, που ο ίδιος έφτιαξε ως Πρόεδρος της Αδελφότητας Βρυσούλας επί 20 χρόνια.
Το βιβλίο αυτό, είπε, είναι διαχρονικό. Είναι μια παρακαταθήκη για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Διαβάζεται από μικρούς και μεγάλους. Είναι ένα πολύ καλό δώρο, για συγγενείς και φίλους, αντί για ένα κουτί γλυκά, που, ίσως, κοστίζουν περισσότερο. Μπορείτε άνετα, να το συστήσετε στους φίλους σας, να το προμηθευτούν αν θέλουν, από τον Χρόνη. Τα τηλέφωνα του είναι 210-4823426 και 6942-629516. Σας ευχαριστώ.
Ακολούθησε δεξίωση με ηπειρώτικες πίτες, κρασί-τσίπουρο-αναψυκτικά και χορός με ηπειρώτικη παραδοσιακή ζωντανή μουσική.
---------------------------
      Για το βιβλίο έγραψαν, με επιστολές τους:
→ Ο ποιητής Τηλέμαχος Σιέμος από το Ριζό. «Συγκινημένος από την πληρότητα του βιβλίου σου, που σε πολλές σελίδες του, τα δάκρυά μου, άφησαν τη στάμπα τους καυτά από την πηγή της ψυχής και της καρδιάς μου τη φλόγα.
Περήφανος, από το ξυπόλυτο σεργιάνισμα, στα ίδια γκαλτερίμια του Ριζού.
Ασύγκριτος, αν όχι μοναδικός, χειριστής της τοπικής διαλέκτου. Της ντοπιολαλιάς, των ιδιωματισμών και φωνογράφος και ηχοδότης της γλυκιάς απόδοσης λέξεων και φράσεων».
→  Ο Δικηγόρος Φάνης Μούλιος, από τη Λίστα Θεσπρωτίας, Πρόεδρος της Επιτροπής Λογοτεχνών του Πειραιά.
«… Τα αφηγήματα που αναφέρονται σε συγκεκριμένο τόπο (Βρυσούλα Ιωαννίνων) και σε ορισμένη εποχή (1940-1944) δηλαδή σε μια από τις πιο τραγικές περιόδους της νεότερης ιστορίας και δυστυχώς στον Πρώτο Εμφύλιο, αφορούν τη δεινή θέση των χωριών της Β.Δ. Ηπείρου εκείνη την εποχή και όχι μόνο… Τι τραβούσαν οι μαυροπρόεδροι των χωριών. Γράφει ο μικρός Χρόνης για τον Πρόεδρο του χωριού του Νικόλα-Στάμο: «Να ετοιμάσει ως το βράδυ 500 οκάδες ψωμί». Παραγγελία-διαταγή κάποιου αντάρτη αξιωματικού. 150 μερίδες φαγητού κάποιου άλλου…
Κατ’ ουσίαν, ο ηλικίας τότε 8-14 χρόνων συγγραφέας, ενεργοποιεί τη μνήμη του, ανακαλώντας γεγονότα που συνιστούν βιώματα και ιδίως κατά τη μετάπτωση από μια ειρηνική, σχεδόν γραφική αγροτική περίοδο, στη δίνη ενός άγριου πολέμου κι’ ακόμα αγριότερου εμφυλίου.
Και, συνεχίζοντας, καταλήγει: Συμπέρασμα: Διαβάστε αυτό το βιβλίο, όπου το βρείτε. Ζητήστε το από τον ίδιο το συγγραφέα, τηλ. 6942-629516, γιατί σ’ αυτό, το «τοπικό», γίνεται γενικό, αφού τα ίδια συνέβαιναν σ’ όλη την ορεινή Ελλάδα, έστω και πολυμορφικά, μια εποχή δηλαδή δύσκολη για όλη τη χώρα».
→  Η δασκάλα Αναστασία Κων/νου Βαζάκα από τη Βρυσούλα:
«Συγκινητικό και δύσκολο να βουτήξεις στα αθόλωτα νερά της παιδικής αθωότητας και νιότης… Να θυμηθείς αθώες σκανδαλιές, φιλίες, αγωνίες, χαρές και να περιγράψεις ανέμελα παιδικά γέλια. Να γυρίσεις τόσα χρόνια πίσω! Ν’ ανοίξεις το τετράδιο της μνήμης σου και να γράψεις για τα παιδικά σου χρόνια. Για την παιδική σου διαδρομή, όπως γράφεις στο βιβλίο σου.
Ένα μικρό τσοπανόπουλο, μεγαλωμένο στη φύση, πρωτόμαθε να βάζει στόχους, «να βάζεις στόχους στη ζωή σου γράφει ο Τσέχωφ», να παλεύει από παιδί, με κρύο, χιόνια, βροχή και καυτό ήλιο, γιατί η ζωή δεν ήταν μόνο παιχνίδι για το Χρόνη.
Κι’ αυτό το έμαθε πολύ νωρίς, κι’ αυτή η προσπάθεια, το έβγαλε το τσοπανόπουλο από το στενό χώρο της Βρυσούλας, για να βρεθεί στο λεωφορείο του χωριού για την πόλη… να μάθει γράμματα!!
Χρόνη, διαβάζοντας το βιβλίο σου, βρέθηκα σε παρελθόν, παρόν και μέλλον. Και συνεχίζει, στην πολυσέλιδη επιστολή της:
«Χρόνη μου, το βιβλίο σου ασκεί επάνω μου μια δυνατή συναισθηματική έλξη, γι’ αυτό το διάβασα για δεύτερη φορά και θα το διαβάσω ξανά και ξανά…».
→ Η συγγραφέας πολλών βιβλίων και λογοτέχνης, καθηγήτρια φιλολογίας, από τα Τζουμέρκα περιοχής Άρτας, Αγγελική Ζολώτα, αφού το διάβασε τρεις φορές!!! Είπε: Το βιβλίο αυτό είναι «Ευαγγέλιο» για τη Βρυσούλα και όχι μόνο.

Νέο Φάληρο 15/11/2013

Χρόνης