Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

108 κάτοικοι του ακριτικού Σταυροσκιαδίου Πωγωνίου … Ζητούν παρέμβαση Παπούλια για φύλαξη των ακριτικών χωριών μας!

Ενίσχυση των στρατιωτικών φυλακίων υποσχέθηκε ο
Υφυπουργός Άμυνας χθες, στον Γιαννιώτη βουλευτή Μιχάλη Κασσή

Για ενίσχυση της στελέχωσης  των φυλακίων στο Πωγώνι και γενικότερα στα σύνορα, αλλά και για συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας τους, δεσμεύτηκε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αθανάσιος Δαβάκης, κατά την χθεσινή συνάντησή του με τον βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κασσή, τονίζοντας ότι «οι υπάρχουσες στρατιωτικές δυνάμεις στην  περιοχή,  κάνουν το καλύτερο δυνατόν για την φύλαξη των χωριών στο Πωγώνι και γενικότερα  στα σύνορα».
Ο κ. Κασσής, μετά την συνάντηση, δήλωσε  αρκετά ικανοποιημένος από τις απαντήσεις του Υφυπουργού και τόνισε: «εξήγησα στον κ. Υφυπουργό πως η καθημερινή ασφάλεια των κατοίκων των χωριών της παραμεθορίου είναι μείζονος σημασίας για ολόκληρο το Νομό Ιωαννίνων. Δεν είναι δυνατόν να φοβούνται οι ηλικιωμένοι για την ασφάλειά τους και να εγκαταλείπουν την, έτσι και αλλιώς παραμελημένη από τη κεντρική εξουσία, περιοχή τους. 



Αναμένω οι δεσμεύσεις να γίνουν πράξεις σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Η συνάντηση ήταν η συνέχεια της πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει ο κ. Κασσής με την κατάθεση σχετικής ερώτησης στη Βουλή.
Ας σημειωθεί ότι προχθές επανέφερε στη Βουλή το θέμα φύλαξης των παραμεθόριων περιοχών και ο Γιαννιώτης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρ. Μαντάς, ζητώντας από το αρμόδιο υπουργείο να επανέλθει η αστυνομική δύναμη που υπήρχε πριν τις μετακινήσεις.
Ως γνωστόν τα κρούσματα επιθέσεων και διαρρήξεων στα ακριτικά μας χωριά το τελευταίο διάστημα είναι σχεδόν καθημερινά, με τους κατοίκους που επιμένουν να ζουν εκεί να βρίσκονται σε απόγνωση. Υπενθυμίζεται ότι μόλις προχθές επτά σπίτια στο ακριτικό Σταυροσκιάδι Πωγωνίου έγιναν στόχος διαρρηκτών, ενώ την περασμένη εβδομάδα άγνωστοι «χτύπησαν» σε 13 σπίτια της Αγίας Μαρίνας Πωγωνίου.

Επιστολή σε Κ. Παπούλια
Εξάλλου σε επιστολή τους προς τον Ηπειρώτη Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια 108 κάτοικοι του ακριτικού Σταυροσκιαδίου Πωγωνίου αναφέρουν:   
«Ως Πωγωνίσιοι, επιτρέψτε μας να απευθυνθούμε σε Σας με το θάρρος του συντοπίτη.
Η περιοχή μας, που και Εσείς γνωρίζετε πολύ καλά πόσο έχει ταλαιπωρηθεί κατά την μακραίωνη ιστορία της, δοκιμάζεται στις μέρες μας ξανά. Σαν να μην έφτανε η πολυετής εγκατάλειψη της εσχατιάς αυτής της Ηπείρου, τα χωριά της πρώην Διευρυμένης Κοινότητας Πωγωνιανής έχουν δεχτεί αλλεπάλληλες θρασύτατες επιθέσεις σε κατοικημένα και μη σπίτια τρομοκρατώντας τους εναπομείναντες ελάχιστους υπερήλικες κατοίκους τους. Το πιο πρόσφατο περιστατικό για πολλοστή φορά αφορά το Σταυροσκιάδι στις 25 Νοεμβρίου τρέχοντος έτους, όπου «μέρα μεσημέρι» ανοίχτηκαν και πάλι σπίτια θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή ανθρώπων που επιμένοντας να ζουν στα προγονικά εδάφη «φυλάσσουν Θερμοπύλες» σε μια περιοχή που Εσείς έχετε χαρακτηρίσει όχι απλά παραμεθόριο, αλλά επιμεθόριο με ό,τι σημαίνει αυτό.
Επιπλέον, οι απόδημοι του χωριού πάντα στρέφουν το βλέμμα τους στη γενέθλια γη όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται το επισκέπτονται πεισματικά προσπαθώντας να μην εγκαταλειφθεί και η ύστατη προσπάθεια να κρατηθεί «ζωντανή» η περιοχή. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι αγωνιούν για το πώς μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη οι οικείοι τους να κινδυνέψουν, οι πενιχρές οικονομίες τους όπου και όταν υπάρχουν να κλαπούν και τα σπίτια τους να βρεθούν ρημαγμένα.
Ο λόγος και της νέας επιδρομής στα λιγοστά σπίτια του χωριού είναι η παντελής έλλειψη αστυνόμευσης, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει επί της ουσίας καταργηθεί η υπηρεσία Συνοριακής Φύλαξης που λειτουργούσε από την ίδρυσή της ως ένας αποτρεπτικός –τουλάχιστον- παράγοντας. Πλέον, μετά και το τελευταίο περιστατικό είναι θέμα χρόνου να θρηνήσουμε θύματα. Παρά το γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι σε γνώση όλης αυτής της τραγικής κατάστασης, θεωρούμε πως δεν έχει εξαντλήσει τα περιθώρια δραστικής παρέμβασης –στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων της- έτσι ώστε να καταστεί το πρόβλημα μια επιτακτική ανάγκη για τη λήψη μέτρων.
Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε,
αποφασίσαμε να απευθυνθούμε σε Σας ως Πρώτο Πολίτη της χώρας με δεδομένη την ευαισθησία Σας όχι τόσο για την συγκεκριμένη περιοχή με την οποία μας συνδέουν κοινοί πατρογονικοί δεσμοί, αλλά επειδή γνωρίζουμε το δεδομένο ενδιαφέρον Σας για κάθε αντίστοιχη περίπτωση στην Επικράτεια, όπως έχετε αποδείξει με τις πολλές επισκέψεις Σας σε απομακρυσμένα σημεία της Πατρίδας μας.
Με την πεποίθηση ότι θα κάνετε ό,τι μπορείτε για να ευαισθητοποιηθούν περαιτέρω οι καθ’ ύλην αρμόδιοι…». (ακολουθούν 108 υπογραφές).

ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr