Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Αποκαλύψεις για παράνομα επιδόματα της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου, αλλά σε ύποπτη χρονικά στιγμή

Αντιδρά η διοίκηση της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου,
την ώρα που έγινε γνωστή η παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών
Πλείστα όσα ερωτηματικά δημιουργούν οι αποκαλύψεις σχετικά με την καταβολή παράνομων επιδομάτων σε εργαζόμενους της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου, καθώς τα σχετικά δημοσιεύματα έρχονται σε μία χρονική στιγμή που κρίνεται το μέλλον της.
Τα ρεπορτάζ στις εφημερίδες «Έθνος» και «Real News», σχετικά με περιπτώσεις παραβίασης των νόμων για την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, προκάλεσαν τη παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.


Στο εισαγγελικό στόχαστρο τίθενται οι καταγγελίες που δημοσιοποιήθηκαν σχετικά όχι μόνο με τους εργαζόμενους στη Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου, αλλά και στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, οι οποίοι φέρονται να εξακολουθούν να εισπράττουν αμοιβές (μισθούς και επιδόματα), παρά το γεγονός ότι αυτά θα έπρεπε να έχουν περικοπεί μετά την ψήφιση του νομικού πλαισίου για την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.
Σε ότι αφορά την επιχείρηση που λειτουργεί στο Κεφαλόβρυσο Ιωαννίνων, γίνεται λόγος και για «παιχνίδια» με το βαθμολόγιο ώστε να καλυφθούν οι μειώσεις μισθών στους εργαζόμενους.
Χαρακτηριστικά αναφέρει το «Έθνος» στο ρεπορτάζ του: «Η Διοίκηση αρχικά εφάρμοσε τις μειώσεις των αποδοχών έτσι όπως προβλέπονται από το νόμο για την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου. Οπως διαπίστωσαν οι οικονομικοί επιθεωρητές μετά από διαχειριστικό έλεγχο που πραγματοποίησαν στην επιχείρηση, 29 από τους 67 εργαζόμενους δηλαδή σχεδόν οι μισοί, κατέλαβαν θέσεις ευθύνης εκ των οποίων οι 11 μέσα σε μία ημέρα μετά από εισήγηση επιτροπής που συστήθηκε για αυτόν τον λόγο.
Στόχος ήταν η απολαβή των υψηλών επιδομάτων ευθύνης (400 ευρώ για διευθυντή και βοηθό διευθυντή ενώ 900 για γενικό διευθυντή), αλλά εργαζόμενοι της εταιρείας με καταγγελία που απέστειλαν στις αρχές του χρόνου στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή αναφέρουν ότι προήχθησαν σε θέσεις προϊσταμένων υπάλληλοι που δεν κατείχαν ούτε απολυτήριο λυκείου».
 Η απάντηση της Μεταλλουργικής
Ανακριβή, υποβολιμαία και με σκοπό να βλάψουν την εταιρεία χαρακτηρίζονται τα σχετικά δημοσιεύματα από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνοντα σύμβουλο της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου Α.Ε Κωνσταντίνο Ντιναλέξη.
«Στις 01.11.2011 η Μ.Β.Η. Α.Ε. εφάρμοσε πιστά τον Νόμο 4024/11, η συνολική περικοπή του μισθολογικού κόστους ανέρχεται μεσοσταθμικά σε 55 % και ουδεμία μεταβολή έγινε στο οργανόγραμμα της εταιρείας (που ίσχυε από το 2010).
Αντίθετα, από την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου μέχρι σήμερα, οι θέσεις ευθύνης που καταργήθηκαν ανέρχονται στο 30% του συνόλου», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε δελτίο τύπου, με το οποίο δηλώνεται ότι η Μεταλλουργική επιφυλάσσεται κάθε νομίμου δικαιώματός της και είναι στη διάθεση κάθε αρμόδιας αρχής για σχετικό έλεγχο.


ΠΗΓΗ: www.epirusonline.gr