Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Παρέμβαση εισαγγελέα για τους χρυσούς μισθούς

Tην παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών προκάλεσε δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής», που αποκάλυψε ότι οι διοικήσεις στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας αλλά και στη Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου συνεχίζουν να «μοιράζουν» λεφτά στους εργαζόμενους, όπως αποκαλύπτουν δύο πορίσματα - φωτιά οικονομικών επιθεωρητών.
 Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας κ. Φάκου παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν διαπράττονται αξιόποινες πράξεις, καθώς σύμφωνα με τα καταγγελόμενα οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι εξακολουθούν να εισπράττουν αμοιβές (μισθούς και επιδόματα), παρά το γεγονός ότι αυτά θα έπρεπε να έχουν περικοπεί μετά την ψήφιση του νομικού πλαισίου για την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.



Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του «Έθνους της Κυριακής», οι συγκεκριμένες διοικήσεις πιέζουν με την αξιοποίηση των παραδοσιακών «πολιτικών» μέσων προκειμένου να εξαιρεθούν οι οργανισμοί από τη μείωση του μισθολογικού κόστους, που προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο, με την αιτιολογία ότι δεν ανήκουν στους φορείς της γενικής κυβέρνησης, αφού το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους δεν προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Συγκεκριμένα, στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), που εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και ασχολείται με τη χορήγηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, την καταχώριση συμβάσεων μεταφοράς τεχνολογίας την παρακολούθηση, καταγραφή και ταξινόμηση ευρεσιτεχνιών, όπως αποκαλύπτει η έκθεση των Οικονομικών Επιθεωρητών από το 2009 μέχρι το 2012 οι μισθοί και τα επιδόματα στους 90 εργαζόμενους, αυξήθηκαν κατά 4,49% (4,7 εκατ. ευρώ το 2009 τα οποία έφτασαν τα 4,9 εκατ. ευρώ το 2012).
Επίδομα
Παράλληλα παραχωρούνται επίδομα 300 ευρώ μηνιαίως ως επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού για υπαλλήλους που έχουν τέκνα έως και 6 ετών, ετήσιο επίδομα κατασκήνωσης (600 ευρώ), επίδομα ισολογισμού, ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο για όλους τους εργαζόμενους καθώς και ημερήσια έκπτωση 3 ευρώ για την κατανάλωση ειδών από το κυλικείο του κτιρίου!
Παράλληλα, στη Μεταλλουργική Βιομηχανία Ιωαννίνων, θυγατρική των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, αρχικά εφαρμόστηκαν οι μειώσεις των αποδοχών έτσι όπως προβλέπονται από τον νόμο για την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου, αλλά οι 29 από τους 67 εργαζόμενους δηλαδή σχεδόν οι μισοί, κατέλαβαν θέσεις ευθύνης, με απολαβή υψηλών επιδομάτων (400 ευρώ για διευθυντή και βοηθό διευθυντή ενώ 900 για γενικό διευθυντή).

ΠΗΓΗ: www.Ethnos.gr