Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Ποιοι και γιατί έβαλαν στο στόχαστρο τη Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου;

Αλλοιώνοντας την σημερινή καλή εικόνα της…

Παντελώς ανακριβή χαρακτηρίζει επικριτικά δημοσιεύματα ο Πρόεδρος και  Δ/νων Σύμβουλος της εταιρίας ΚΩΣΤΑΣ ΝΤΙΝΑΛΕΞΗΣ μιλώντας χθες στον «Π.Λ.»

Στο στόχαστρο έβαλαν τελευταία κάποιοι την Μεταλλουργική Ηπείρου – η έδρα της οποίας βρίσκεται στο Κεφαλόβρυσο - επιχειρώντας να δώσουν την χαριστική βολή  στην βιομηχανία που για δεκαετίες έδωσε ζωή στην ακριτική επαρχία του Πωγωνίου.
Σε μια περίοδο που παίζεται το μέλλον της, αφού ως γνωστόν η Τρόικα πιέζει την Κυβέρνηση για κλείσιμο των εργοστασίων αμυντικών συστημάτων της Ελλάδας, θυγατρική των οποίων είναι και  η Μεταλλουργική, εγείρονται ερωτηματικά για τον τρόπο και τον χρόνο που επέλεξαν κάποιοι να εκφράσουν όψιμες ευαισθησίες, καταγγέλλοντας ότι δήθεν στην Μεταλλουργική γίνεται σπατάλη δημόσιου χρήματος.
Σε μερικά αθηναϊκά ΜΜΕ, διοχετεύτηκαν - σύμφωνα με τον Πρόεδρο της εταιρίας – αναληθή στοιχεία (τα οποία αναδημοσιεύτηκαν και σε γιαννιώτικες ιστοσελίδες) για την σημερινή διοίκηση και τους εργαζόμενους της βιομηχανίας, που ούτε λίγο ούτε πολύ τους παρουσίασαν ως golden boys, γράφοντας ότι παίρνουν υπέρογκους μισθούς!


Διαφορετική η εικόνα…
Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική. Ο «Π.Λ.» ζήτησε από τον Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο της εταιρίας κ. Κώστα Ντιναλέξη να εξηγήσει πώς έχει το όλο θέμα, αλλά και σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα η βιομηχανία. Ας σημειωθεί ότι την Διοίκηση της Μεταλλουργικής Ηπείρου ανέλαβε ο κ. Ντινανέξης εδώ και περίπου 1,5 χρόνο (τον Απρίλιο του 2012) και απαντώντας στον «Π.Λ.» ήταν κατηγορηματικός:
• Η Μεταλλουργική Βιομηχανία ήταν από τις πρώτες που εφήρμοσε το ενιαίο μισθολόγιο. Έτσι ο μεγαλύτερος μισθός που αφορά τον Δ/ντα Σύμβουλο και τον Γενικό Δ/ντή δεν ξεπερνά σήμερα τα 2.050 ευρώ, ενώ, όπως είπε, όλοι οι άλλοι μισθοί των εργαζομένων είναι κάτω από 1.600 ευρώ.
Μάλιστα χθεσινή ανακοίνωση της Διοίκησης της εταιρίας, αναφέρει ότι η συνολική περικοπή του μισθολογικού κόστους  ανέρχεται μεσοσταθμικά  σε 55% και ουδεμία μεταβολή έγινε στο οργανόγραμμα της εταιρείας (που ίσχυε από το 2010).
Ας σημειωθεί ότι από την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου μέχρι σήμερα, οι θέσεις ευθύνης που καταργήθηκαν ανέρχονται  στο 30% του συνόλου.
Όπως ανέφερε στον «Π.Λ.» ο κ. Ντιναλέξης, επί των ημερών του, ουδείς προσελήφθη και κανένας δεν πήρε νέα θέση ευθύνης που να μην την είχε πριν, όπως επίσης δεν έγινε και καμία μετακίνηση προσωπικού. Το προσωπικό μειώθηκε περίπου 10% και όσοι συνταξιοδοτήθηκαν δεν αντικαταστάθηκαν, ενώ στην θέση προϊσταμένων που αποχώρησαν, τα καθήκοντά τους ανατέθηκαν επιπροσθέτως σε προϊσταμένους άλλων τμημάτων.  Μάλιστα ο κ. Ντιναλέξης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η τελευταία υπερωρία που έγινε στην εταιρία πληρώθηκε τον Ιούνιο του 2012 και έκτοτε δεν υπάρχει ούτε μια ώρα υπερωριακής εργασίας.
 Καμία κρατική χρηματοδότηση
Στο μεταξύ, επί των ημερών του (δηλαδή μέσα στον 1,5 χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων του), η Διοίκηση δεν ζήτησε καμία κρατική επιχορήγηση, ούτε δάνειο, ενώ οι μισθοί πληρώνονται στην ώρα τους και καλύπτονται πλήρως οι ασφαλιστικές εισφορές. Οι όποιες υποχρεώσεις δανεισμού της εταιρίας αφορούν παλαιότερες περιόδους και μάλιστα ας σημειωθεί ότι πριν από λίγο καιρό υπήρξε γι’ αυτές κατάσχεση ενός σημαντικού ποσού από τα διαθέσιμα της εταιρίας.
 Υποβολιμαία…
Η Διοίκηση της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου, στην ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει τα σχετικά δημοσιεύματα παντελώς ανακριβή, υποβολιμαία και σκοπό έχουν να βλάψουν την εταιρεία, προσθέτοντας ότι η  Μ.Β.Η. Α.Ε. επιφυλάσσεται κάθε νομίμου δικαιώματός της, ενώ αναφέρει ότι είναι στην διάθεση οποιασδήποτε  αρμόδιας Αρχής για κάθε σχετικό έλεγχο και πληροφορία.
***
• Αυτή είναι με λίγα λόγια η σημερινή εικόνα της ακριτικής Ηπειρωτικής βιομηχανίας, σύμφωνα με τον Πρόεδρό της, η οποία φαίνεται ότι σε «ύποπτους» χρόνους έχει μπει στο στόχαστρο κάποιων κέντρων, την ώρα μάλιστα που οι διαβουλεύσεις με την Τρόικα για το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών μας βρίσκονται σε εξέλιξη.
Την ευθύνη για το πώς στο παρελθόν λειτούργησε και πορεύτηκε η εταιρία, είχε η Πολιτεία, η οποία διόριζε τα Διοικητικά Συμβούλια. Το θέμα είναι τώρα ποια είναι η οικονομική κατάστασή της. Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις διαβεβαιώσεις που παρέσχε στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλός της Κ. Ντιναλέξης, η εταιρία είναι βιώσιμη και ουδεμία σχέση έχει με αυτά που της καταλογίζουν κάποιοι αυθαίρετα, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια.