Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να κόψει τo ΕΚΑΣ, για να γλυτώσουν οι συντάξεις!

«Χέρι» στο ΕΚΑΣ σχεδιάζει να βάλει το υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με την εφημερίδα «Επενδυτής», προκειμένου να
μειώσει το έλλειμμα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και να «γλυτώσει» μια νέα, οριζόντια μείωση των κύριων συντάξεων.
Το «κρυφό» σχέδιο που επεξεργάζονται στην οδό Σταδίου 29, ανατρέπει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων, αφού βάσει του υπολογισμού, το τρέχον έτος, ΕΚΑΣ λαμβάνουν περίπου 230.000 χαμηλοσυνταξιούχοι.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, για το 2014, το έλλειμμα του συστήματος, σύμφωνα με τις πλέον μετριοπαθείς εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, θα αγγίξει το 1,8 δισ. ευρώ. Μετά βίας στο υπουργείο Οικονομικών, που έχει αναλάβει επιτελικό ρόλο, και το υπουργείο Εργασίας που επεξεργάζεται τα στοιχεία, έχουν «ανακαλύψει» τρόπους για την εξεύρεση έως 1 δισ. ευρώ, ελπίζοντας ότι έτσι θα βγάλουν το πρώτο 6μηνο της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς νέα μέτρα, και στη συνέχεια «βλέπουμε»…


Αυτό, είναι το φανερό σχέδιο, γιατί το «κρυφό», που επεξεργάζονται με απόλυτη μυστικότητα οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, προβλέπει ακόμη και την κατάργηση του ΕΚΑΣ.
Στις απόρρητες εισηγήσεις που δέχεται στο γραφείο του ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες του «Επενδυτή», προτάσεις όπως η επανεξέταση στην καταβολή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ), η διακοπή της καταβολής των αναπηρικών επιδομάτων από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και αλλαγές στις εισφορές, με αιχμή την απαλοιφή όλων των ευνοϊκών ρυθμίσεων στο ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών του ΟΑΕΕ. 
Επίσης, παρουσιάζεται ως μέρος της λύσης, η πληρωμή των εισφορών των αγροτών με πάγιες εντολές, από τις επιδοτήσεις, μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ.
 Το σχέδιο περικοπής του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων συνδέεται με το γενικότερο σχέδιο αναδιάρθρωσης των επιδομάτων, βάσει και της έκθεσης του ΟΟΣΑ που παραδόθηκε πρόσφατα στο υπουργείο Εργασίας.