Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Στέφανος Φούσας: Η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη θεραπεία για την καρδιά

Να προσέχουν το κυριότερο όργανο του ανθρώπινου σώματος, την καρδιά, συστήνει σε όλους η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς που, από το 1999, γιορτάζεται την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών.
Τα καρδιοαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, κοστίζοντας περίπου 17 εκατομμύρια ζωές ετησίως. Η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη θεραπεία, τόνισε μιλώντας στο Ioannina TV ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας, Στέφανος Φούσας.
Ο κ. Φούσας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και συνέστησε σε όλους σωστή διατροφή, άσκηση και διακοπή του καπνίσματος, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες εμφάνισής του.
«Η μάχη που δίνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία στοχεύει να ενημερώσει τον κόσμο ότι πρέπει να προσέχουν την καρδιά τους, να τρώνε λιγότερο, να περπατάνε περισσότερο και να μην καπνίζουν έτσι ώστε αν έχουμε λιγότερους προδιαθεσικούς παράγοντες, να κινδυνεύουμε λιγότερο από το έμφραγμα του μυοκαρδίου», σημείωσε.


Παράλληλα με το έργο της ενημέρωσης του ιατρικού κόσμου και των πολιτών, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία στοχεύει να συμβάλλει πολύπλευρα στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Ο κ. Φούσας τόνισε το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των Ελλήνων καρδιολόγων αλλά και την ανάγκη καταγραφής και ορθής διαχείρισης του ιατρικού δυναμικού σε ολόκληρη την Ελλάδα.
«Θα πρέπει να γίνει ένας χάρτης για να δούμε τι υπάρχει σήμερα σε κάθε νομό, πόσοι γιατροί και ποιες ειδικότητες και δίπλα ένας άλλος χάρτης με το τι ιδανικά θα έπρεπε να υπάρχει», σημείωσε και πρόσθεσε ότι σήμερα παρέχεται ένα καλό επίπεδο υπηρεσιών υγείας αλλά θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προκειμένου να σχεδιαστεί το νοσοκομείο του 2020, με σύγχρονα δεδομένα καθώς σήμερα τα περισσότερα νοσοκομεία λειτουργούν με δομή του 1970 ή του 1980.
«Χρειάζεται νέα δομή, οργάνωση, από ανθρώπους που γνωρίζουν πως λειτουργούν τα νοσοκομεία. Μπορούμε να πάρουμε τις αποφάσεις μόνοι μας, χωρίς να μας πει κανένας ξένος τι θα κάνουμε. Το επίπεδο είναι καλό σήμερα, αλλά θα πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις», σημείωσε.