Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

ΕΛΓΑ: Στέλνει «ραβασάκια» σε χιλιάδες αγρότες με οφειλές

Τις επόμενες ημέρες χιλιάδες αγρότες, που δεν έχουν πληρώσει εισφορές προηγούμενων ετών στον ΕΛΓΑ, θα δεχτούν μια έγγραφη ειδοποίηση, η οποία θα τους καλεί να τις πληρώσουν άμεσα.
«Αυτή τη στιγμή 59.335 αγρότες δεν έχουν δικαίωμα αποζημίωσης από τον Οργανισμό, επειδή δεν έχουν εξοφλήσει εισφορές περασμένων ετών», επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Αργύρης Μποτός.
Όσον αφορά τις εισφορές του 2013, ο κ. Μποτός αναφέρει ότι οι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να υπολογίσουν online την εισφορά τους. Όπως επισημαίνει «ο κάθε παραγωγός μπορεί από το σπίτι του να μπει στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΕΛΓΑ, ώστε να υπολογίσει την ασφαλιστική εισφορά που θα κληθεί να πληρώσει το 2013. Έτσι, πριν προσέλθει στις πύλες εισόδου των ΕΑΣ για να συντάξει το ΟΣΔΕ, θα είναι δυνατόν να γνωρίζει το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς που θα κληθεί να πληρώσει».
Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΛΓΑ, η προθεσμία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών για το 2013, λήγει στις 31 Μαρτίου του 2014.

«Προτιμήσαμε να δώσουμε μια μεγάλη προθεσμία παρά να δίνουμε συνεχείς παρατάσεις», τονίζει ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ. Αυτή η καταληκτική ημερομηνία αφορά και τους αγρότες που θα επιλέξουν να πληρώσουν μετρητοίς αλλά και αυτούς που θα επιλέξουν να πληρώσουν με δήλωση εκχώρησης από οποιεσδήποτε πληρωμές του δημοσίου (ενιαία ενίσχυση κ.α.). «Με αυτό τον τρόπο οι αγρότες μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους», προσθέτει.
Εξόφληση παλαιότερων εισφορώνΌμως για να αποζημιωθούν οι αγρότες θα πρέπει εκτός από την εισφορά του 2013 να έχουν εξοφλήσει και τις παλιότερες εισφορές τους στον Οργανισμό. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, «οι αγρότες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εφόσον υπάρξει ζημιά, για να έχουν δικαίωμα να αποζημιωθούν από τον Οργανισμό, θα πρέπει να είναι «ασφαλιστικά ενήμεροι». Αυτό σημαίνει πως όχι μόνο θα πρέπει να έχουν πληρώσει τις εισφορές του 2013, αλλά να έχουν εξοφλήσει και τις εισφορές των προηγούμενων ετών. Πρέπει να σας αναφέρω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 59.335 αγρότες, που δεν έχουν δικαίωμα να αποζημιωθούν, αφού δεν είναι ασφαλιστικά ενήμεροι (οφείλουν εισφορές προηγούμενων ετών). Εντός Ιουνίου θα τους κοινοποιηθούν αυτές οι οφειλές προς είσπραξη από το δημόσιο ταμείο».
Διαδικασία online υπολογισμού εισφοράς του 2013
Αφού ο αγρότης πάει στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΕΛΓΑ, πατάει εκεί που λέει «online υπολογισμός εισφοράς του 2013». Στη συνέχεια θα επιλέξει το νομό και την καλλιέργεια του αγροτεμαχίου του και θα εισάγει τα στρέμματα ή αφού επιλέξει το είδος της εκτροφής του θα εισάγει τον αριθμό ζώων. Αν δεν υπάρχουν ειδικοί λόγοι να δώσουμε τιμή ασφαλιζόμενης αξίας ανά νομό, τότε στον πίνακα θα πάει στη θέση που αναγράφει «λοιποί νομοί». Πατώντας στον «υπολογισμό» θα δει το ποσό των ασφαλιστικών του εισφορών. Οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν συντάσσουν τη δήλωση καλλιέργειας ή εκτροφής στον ΕΛΓΑ και να είναι ταυτόσημες με τις εκτάσεις καλλιέργειας και τον αριθμό ζώων που δηλώνουν στο ΟΣΔΕ.
ΠΗΓΗ:
www.agrotypos.gr