Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

ΜΠΟΖΙΑΡΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ: «Η Δημοτική Αρχή Πωγωνίου φέρει ακεραία την ευθύνη για την κατάργηση της εκδήλωσης για την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και οφείλει να διορθώσει αυτή της την επιλογή»

9η Μαΐου χτες, ημέρα γιορτασμού για τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Εκεί στο ιστορικά κομβικό σημείο του Χάνι Δελβινακίου, ο πρώην Δήμος Δελβινακίου με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικό Συμβουλίου από το 2005 είχαμε δημιουργήσει ένα περικαλλές Ηρώων και το αφιερώσαμε στα θύματα που είχε δώσει και η περιοχή του Πωγωνίου στο Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και κατά τις 3 φάσεις του:
1. την Ιταλική εισβολή,
2. τη Γερμανική κατοχή και
3. την Εθνική Αντίσταση 1941-1944 κατά των δυνάμεων του ναζισμού και του φασισμού.
Κάθε χρόνο έκτοτε γινόταν εκεί λαμπρή εκδήλωση με την παρουσία πλήθους κόσμου και υψηλών επισήμων ως μια μικρή αναφορά στη μεγάλη προσφορά της ακριτικής και πολύπαθης περιοχής του Πωγωνίου στους αγώνες του Έθνους.
Χτες, λοιπόν, είδαμε ότι ο Δήμος Πωγωνίου ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΙΠΟΤΕ, δηλ. κατάργησε την εκδήλωση.
Κανείς από το Δήμο  δεν ενημέρωσε κανένα γι’ αυτήν την εξέλιξη, ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε σχετική απόφαση, ούτε τίνος ακριβώς φαεινή ιδέα ήταν.
Πλήρης μυστικότητα. Προκαλεί μάλιστα ερωτήματα γιατί τούτο να γίνει τώρα που τόση κουβέντα γίνεται για γερμανικές αποζημιώσεις, ναζισμό, φασισμό κ.α.λ.
Επειδή συνέλαβα και με τους συνεργάτες μου υλοποίησα με ανείπωτο μεράκι την ιδέα, θλίβομαι.
Πρόκειται για μια ανιστόρητη επιλογή που εκτιμώ ότι έγινε υπό την πίεση ελαχίστων που επιδιώκουν να διαμορφώνουν κατά το πολιτικό τους δοκούν την ιστορία, δηλ. να την παραχαράσσουν.
Όμως αυτοί βρίσκουν και αιρετούς οι οποίοι άβουλοι, ενδεχομένως και αδαείς και αντί πινακιδίου ψήφων… «συμμορφώνονται» στις βουλές τους.
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου γνώριζε ότι η επιλογή του Χάνι Δελβινακίου σχετιζόταν με τα γεγονότα, εξέφραζε όλη την περιοχή του Πωγωνίου, οργανώθηκε ως κεντρικό σημείο αναφοράς σ’ εκείνον τον πλέον άδικο πόλεμο, δεν λειτούργησε ανταγωνιστικά προς άλλη περιοχή ούτε κατακερμάτιζε ούτε υποβάθμιζε τα επιμέρους τοπικά γεγονότα, αντίθετα τα συνέδεε και τα αναδείκνυε με τρόπο συμβολικό και ενωτικά αποδεκτό.
Αλλά η κατάργηση της εκδήλωσης προκαλεί και με τον δημοκρατικά απαράδεκτο τρόπο που έγινε, δημιουργεί κακό προηγούμενο και διχάζει τους Πωγωνήσιους και όχι μόνον.
Για τούτα η Δημοτική Αρχή Πωγωνίου φέρει ακεραία την ευθύνη και οφείλει να διορθώσει αυτή την επιλογή της.

Θανάσης Μποζιάρης
Πρώην Δήμαρχος πρώην Δήμου Δελβινακίου