Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Ζωντανεύουν τα χωριά μας με λιγότερους όμως επισκέπτες!

Α. Μπαρτζώκας: Kαλοκαιρινός ο καιρός το Πάσχα
Υψηλές πληρότητες στα πολυτελή καταλύματα των Ιωαννίνων, λίγοι οι τουρίστες στα ορεινά 
 Τι λέει στον «Π.Λ.» ο ξενοδόχος απ’ το Μπουραζάνι Γ. Τάσσος

Ζωντανεύουν όπως κάθε χρόνο αυτές τις ημέρες τα χωριά της Ηπείρου, καθώς ήδη από χθες υποδέχονται απόδημους συμπατριώτες μας, οι οποίοι επιστρέφουν ενόψει Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, βοηθούντος και του καλού καιρού.
Τα έξοδα του ταξιδιού είναι και φέτος αυξημένα, παρά την μικρή πτώση στην τιμή της αμόλυβδης, ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει όσους θέλουν να περάσουν γιορτές στην Ήπειρο να έρθουν στην περιοχή μας, ακόμη και συνταξιδεύοντας για να μειώσουν το κόστος!
Όσον αφορά τον τομέα του τουρισμού, υψηλές είναι οι πληρότητες για το τετραήμερο στα μεγάλα ξενοδοχεία των Ιωαννίνων που κινούνται με γκρουπ επισκεπτών, ενώ σε Ζαγόρι Κόνιτσα, Τζουμέρκα και άλλους ορεινούς προορισμούς παρά τις καλές τιμές οι πληρότητες παραμένουν χαμηλές, όπως ανέφερε χθες στον «Π.Λ.» ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων Γιώργος Τάσσος. 
Πάσχα στο χωριό
Πιο «ζωντανά» σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα είναι αυτές τις ημέρες τα χωριά της Ηπείρου, όχι όμως όσο τέσσερα ή πέντε χρόνια πριν. Λίγοι θα είναι και αυτή τη φορά οι απόδημοι συμπατριώτες μας που θα κάνουν Πάσχα στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, δίνοντας, έστω για λίγα εικοσιτετράωρα, ένα διαφορετικό «χρώμα» στους ορεινούς οικισμούς της περιοχής μας.
Τουρίστες και καταλύματα
Σχεδόν το 100% αγγίζουν οι πληρότητες στα μεγάλα πολυτελή ξενοδοχεία των Ιωαννίνων για το τετραήμερο του Πάσχα, σύμφωνα με τον Γ. Τάσσο κι αυτό γιατί δουλεύουν κατά κύριο λόγο με γκρουπ, τα οποία απολαμβάνουν ειδικές τιμές. Το εορταστικό «πακέτο» περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αναστάσιμο δείπνο και πασχαλινό τραπέζι. Γι’ αυτό και οι επισκέπτες των γκρουπ σε ποσοστό 95% αντί να βγουν στην πόλη, τρώνε πια εντός των ξενοδοχείων!
Στους ορεινούς προορισμούς της περιοχής μας τα πράγματα είναι διαφορετικά, όπως ανέφερε ο γνωστός ξενοδόχος. Κάποια καταλύματα σε Κόνιτσα και Ζαγόρι εμφανίζουν πληρότητες έως 50% ή λίγο παραπάνω, ενώ ορισμένα άλλα έχουν ελάχιστες κρατήσεις, παρά το γεγονός ότι βρίσκει κανείς για το τετραήμερο δίκλινο έναντι ακόμα και 35 έως 40 ευρώ!
Για το λόγο αυτό ο κ. Τάσσος, επισήμανε χθες με ιδιαίτερη έμφαση την ανάγκη «να αναμορφώσουμε το τουριστικό μάρκετιγκ σε επίπεδο Περιφέρειας για τους ορεινούς όγκους και σε συνεργασία με τον ΕΟΤ».
Στόχευση στο εξωτερικό
Η στόχευση, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει πλέον να είναι σε αγορές του εξωτερικού, αφού η εσωτερική αγορά έχει φτάσει στα όριά της και δεν μπορεί να δώσει περισσότερα. Βασική προτεραιότητα των αρμοδίων φορέων στην Ήπειρο πρέπει, όπως είπε ο κ. Τάσσος, να είναι η ανάδειξη σε υψηλά επίπεδα της ιδιαίτερης γαστρονομίας μας.
Καλοκαιρινός ο καιρός!
Σύμμαχος στους εκδρομείς του τετραημέρου θα σταθεί ο καιρός, σε αντίθεση με πέρυσι. Κύριο χαρακτηριστικό του θα είναι η ηλιοφάνεια και οι υψηλές θερμοκρασίες, όπως ανέφερε στον «Π.Λ.» ο αναπλ. Καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρης Μπαρτζώκας.
Συγκεκριμένα, σήμερα, Μεγ. Σάββατο στην περιοχή μας προβλέπεται αίθριος καιρός με την θερμοκρασία στα Γιάννινα να κυμαίνεται από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου το μεσημέρι. Αύριο, Κυριακή του Πάσχα, ο οβελίας θα … ψηθεί στην ύπαιθρο, σύμφωνα με τον κ. Μπαρτζώκα, αφού ο καιρός θα θυμίζει πιο πολύ καλοκαίρι! Ο υδράργυρος θα αγγίξει το μεσημέρι τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ η ηλιοφάνεια θα δώσει τη θέση της σε κάποιες νεφώσεις απ’ το μεσημέρι, χωρίς ωστόσο αυτές να δώσουν βροχές.
Αλλαγή από Δευτέρα
Το σκηνικό του καιρού θα αρχίσει να αλλάζει κάπως από μεθαύριο, Δευτέρα, με σταδιακή πτώση της θερμοκρασία, η μέγιστη τιμή της οποίας ως την ερχόμενη Τετάρτη θα είναι πέντε βαθμούς πιο χαμηλή από αυτή του Πάσχα (23 – 24ο C).
Aπό την Δευτέρα θα αυξηθούν οι νεφώσεις και πιθανώς την ερχόμενη Τρίτη να έχουμε κάποιες ασθενείς βροχές στα ορεινά της Ηπείρου.
Η Τροχαία επί ποδός
Επί ποδός είναι αυτές τις ημέρες η Τροχαία στην Ήπειρο, προκειμένου να διεξαχθεί με τον ασφαλέστερο τρόπο η κίνηση των οχημάτων στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιοχής μας. Ήδη συνεργεία της διενεργούν αυστηρούς ελέγχους, ενώ αξιωματικοί συστήνουν στους πολίτες να μην οδηγούν, όταν έχουν πιει ένα… ποτηράκι παραπάνω και να τηρούν πιστά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.