Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Η «Κιβωτός» στην ακριτική Πωγωνιανή ανασταίνει το κίνημα εθελοντισμού!

Στις πρ. σχολές Λάτση θα εγκατασταθούν 50 παιδιά…
Τι τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου από τους πατέρα Αντώνιο,  Κ. Καψάλη, Στ. Κουκουλάρη. Μ. Παπαδοπούλου και Σπ. Γκίλα

Τα ελπιδοφόρα μηνύματα της  αλληλεγγύης και του εθελοντισμού «ανασταίνονται», σε μια δύσκολη και περίπλοκη συγκυρία,  στην ακριτική Πωγωνιανή, μέσα από την «Κιβωτό του Κόσμου» του π. Αντωνίου, παράρτημα της οποίας θα λειτουργήσει στις κτιριακές εγκαταστάσεις των πρώην σχολών Λάτση, όπως και επίσημα ανακοινώθηκε χθες.
Μάλιστα στο εγχείρημα αυτό, που εξετάζεται η δυνατότητα να συμπεριλάβει και παιδιά από τη γειτονική Αλβανία, αρωγός είναι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
Ανάγκη για εθελοντές…
Όπως επεσήμανε ο πατήρ Αντώνιος, με ανάμεικτα συναισθήματα χαράς και συγκίνησης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, στο συνεδριακό κέντρο Πωγωνιανής: «θέλουμε να δημιουργήσουμε μια σοβαρή δομή, κάτι καινοτόμο, που θα αναδείξει την Πωγωνιανή σε κέντρο της Ηπείρου».
Για να συμπληρώσει: «Έχουμε σκοπό να ενεργοποιήσουμε εθελοντές, να ενεργοποιήσουμε την κοινωνία, ώστε να συμμετάσχει στην προσπάθεια περίθαλψης εγκαταλελειμμένων  παιδιών και, κυρίως, στην προσπάθεια δημιουργίας Γεωργικής Σχολής, που μπορεί να βοηθήσει και στην εκμάθηση του Ηπειρωτικού πληθυσμού, όσον αφορά στον τρόπο καλλιέργειας της γης».
Και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε εθελοντές. Στην Αθήνα υπάρχουν 500 ενεργοί εθελοντές και 2.500 εξωτερικοί συνεργάτες, που συνδράμουν 400 παιδιά και 600 μονογονεϊκές οικογένειες. Η Κιβωτός βασίζεται αποκλειστικά στην προσφορά εθελοντών. Αλλά έχουμε ανάγκη και από τρόφιμα και από χρήματα. Συνεχείς είναι οι αιτήσεις παιδιών».
Το ξεκίνημα…
Εξήγησε ότι «το όλο σχέδιο ξεκίνησε πριν δύο χρόνια, όταν, με αφορμή κάποια εκδρομή βρεθήκαμε εδώ και διαπιστώσαμε την εγκατάλειψη και την ερήμωση των χωριών της περιοχής. Σκεφτήκαμε ότι αξίζει να ρισκάρουμε σ’ αυτόν τον τόπο, αν και είχαμε προσκλήσεις και από άλλες περιοχές. Ρόλο έπαιξαν και οι κτιριακές εγκαταστάσεις».
Αυτή την περίοδο ο π. Αντώνιος ασχολείται με το πώς θα διαμορφωθούν οι χώροι των πρώην σχολών Λάτση, αλλά και με τη σύσταση μιας κοινωνικής υπηρεσίας στα Γιάννινα, που θα ασχολείται με τις ανάγκες των οικογενειών, αλλά και την αξιολόγηση των εθελοντών, που θα υποστηρίξουν το έργο.
Διευκρίνισε  ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να συμμετάσχουν παιδιά από την Αλβανία, αφού ήδη στην Κιβωτό της Αθήνας, αν και η πλειοψηφία είναι ελληνόπουλα, παίρνουν μέρος αλλοδαπά παιδιά. Σ’ αυτά δίνουμε την ελληνική παιδεία, τις πνευματικές αξίες της πατρίδας μας και αγαπούν τη χώρα και διαμορφώνουν αγαθά αισθήματα για την Ελλάδα, ενώ πολλά από αυτά αισθάνονται και περισσότερο Έλληνες από αυτά, που γεννιούνται στην Ελλάδα».
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου
«Ο Δήμος Πωγωνίου αντιστέκεται με το δικό του τρόπο στην κρίση, παίρνοντας πρωτοβουλίες. Όλοι μας πρέπει να δείξουμε ενδιαφέρον, ώστε η ελπίδα μας να μη χαθεί. Αυτό το σκοπό έχει η πρόταση για παράρτημα της Κιβωτού στην περιοχή», τόνισε ο δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης, ενώ χαρακτήρισε το εγχείρημα δύσκολο, λόγω του απόμακρου της περιοχής. «Το στοίχημα είναι ακριβώς αυτό, να επιτύχουμε ενωμένοι σ’ αυτό εδώ τον τόπο, έχοντας δίπλα μας πολλούς φορείς», ανέφερε ο κ. Καψάλης.
Ο Στέλιος Κουκουλάρης
Ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου εκ των πρωτεργατών της προσπάθειας Στέλιος Κουκουλάρης, υπογράμμισε ότι «ελπίζουμε πολλά με τον ερχομό της Κιβωτού».
Ακόμη σημείωσε ότι «οι αρχές της Κιβωτού, η αλληλεγγύη, η συνύπαρξη, ο εθελοντισμός, η προσφορά, αποτελούν για μας ουσιαστικό δίδαγμα ελπίδας. Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια ότι αυτή η Ελλάδα πρέπει να ζήσει και να ελπίζει είναι καθοδηγητικό». 
Ο Ερυθρός Σταυρός
Η  πρόεδρος του παραρτήματος Ιωαννίνων του Ερυθρού Σταυρού Μάρθα Παπαδοπούλου, δήλωσε τη στήριξή της στην Κιβωτό και μέσω της νοσηλευτικής υπηρεσίας και μέσω της κοινωνικής πρόνοιας και μέσω των Σαμαρειτών. Και συμπλήρωσε: «Είμαστε ευτυχείς, γιατί επιλέχτηκε η περιοχή της Πωγωνιανής, γιατί προκύπτει η δυνατότητα ανάδειξης της ιστορίας της, της μεγάλης δράσης των κατοίκων της, αλλά και η ανάπτυξη συνδυαστικών δράσεων». 
Κατάθεση εθελοντή
Ο εθελοντής της Κιβωτού, εδώ και 12 χρόνια, Σπύρος Γκίλας, από το Κεράσοβο Πωγωνίου, τόνισε ότι «στο γερασμένο Πωγώνι θα ξανακουστούν παιδικές φωνές». Εξέφρασε την πίστη του ότι θα βρεθούν πολλοί εθελοντές, που θα ενεργοποιηθούν.
Στη Θεοτόκο
Ήταν πραγματικά πολύ συναισθηματικές οι στιγμές με τα 50 περίπου παιδιά της Κιβωτού να χορεύουν, να παίζουν και να απολαμβάνουν τη φύση στο ξωκλήσι της Παναγίας της Θεοτόκου που χθες γιόρταζε. Και οι ντόπιοι να τα καμαρώνουν, ενώ ο π. Αντώνιος να αισθάνεται απόλυτα ικανοποιημένος για την επιλογή του. Τα 50 παιδιά, που πήγαν στην Πωγωνιανή, έμειναν, όπως αποκάλυψε ο π. Αντώνιος, ενθουσιασμένα από τη διαμονή τους εκεί και την φιλοξενία.