Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Με γενικότητες δεν χαράσσεται το «αύριο» της κτηνοτροφίας…

Κούρασε πλέον η τακτική αριστερών σχημάτων
Ακόμη μια κινητοποίηση χθες έξω από τη «Δωδώνη»

Με γενικόλογα επιχειρήματα προσπαθούν, κυρίως κάποια αριστερά σχήματα στην Ήπειρο να διαμορφώσουν προτάσεις για το «αύριο» της κτηνοτροφίας, επιχειρώντας βέβαια να πετάξουν τα βέλη τους κατά παντός υπευθύνου για την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη».
Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν όλο και περισσότεροι Ηπειρώτες βλέποντας τις απανωτές ανακοινώσεις, τοποθετήσεις, αλλά και παραστάσεις διαμαρτυρίας προς τη «Δωδώνη», όπως έγινε και χθες το πρωί. Κινήσεις που, αναμφίβολα, δεν βοηθούν στην εξέλιξη του κλάδου και σίγουρα δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξή του, που είναι και το μέγα ζητούμενο.
 
Τα προβλήματα…
Χθες, με κυρίαρχο αίτημα την άμεση εξόφληση του γάλακτος που παραδίδουν στη γαλακτοβιομηχανία, περίπου 50 κτηνοτρόφοι αγροτικών συλλόγων που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, συγκεντρώθηκαν έξω από το εργοστάσιο. Με συνθήματα κατά της ιδιωτικοποίησης της εταιρίας, αλλά και της γενικότερης οικονομικής πολιτικής, οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν περίπου για μία ώρα και ζήτησαν συνάντηση με τη διοίκηση της «Δωδώνης».
Ο Αντιπρόεδρος της εταιρίας Γιάννης Βιτάλης δέχτηκε αντιπροσωπεία των αγροτικών συλλόγων από τους οποίους άκουσε για ακόμη μια φορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί. Τους εξήγησε την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, τα προβλήματα στον γαλακτοκομικό κλάδο, με εταιρίες να κλείνουν, ή να υπολειτουργούν, αφήνοντας για μήνες απλήρωτους εργαζομένους και παραγωγούς και τους επεσήμανε ότι η εταιρία κατανοεί τα προβλήματα τους.
 Η ρευστότητα…
Βέβαια, το θέμα ρευστότητας είναι υπαρκτό και ο κ. Βιτάλης κατέστησε σαφές πως καταβάλλεται προσπάθεια καθημερινά ώστε να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα. Υπενθυμίζεται, πως για το Μάρτιο έχει ήδη καταβληθεί το 50% της εισκόμισης γάλακτος και το υπόλοιπο θα εξοφληθεί άμεσα.
Παράλληλα ο κ. Βιτάλης τους ενημέρωσε ότι η «Δωδώνη» στέκεται στο πλευρό των κτηνοτρόφων, αποκαλύπτοντάς τους ότι 20 εκατ ευρώ έχουν δοθεί υπό τη μορφή προκαταβολών, οικονομικής στήριξης, είτε με αγορά ζωοτροφών, είτε με επιταγές που κινδυνεύουν να σφραγιστούν, είτε σε επενδύσεις εξοπλισμού εγκαταστάσεων κ.λ.π. Τέλος τους ανακοίνωσε ότι η εταιρία μελετά τρόπους για την καλύτερη εξυπηρέτηση των παραγωγών.  
Ο ΣΥΡΙΖΑ…
Με αρκετές γενικόλογες τοποθετήσεις και ανεφάρμοστες σήμερα προτάσεις προσπαθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο. Σε χθεσινή ανακοίνωσή του καταφέρεται εναντίον της «Δωδώνης», κάνοντας και πάλι –κατά την προσφιλή του τακτική δηλαδή-, λόγο για ξεπούλημα της εταιρίας.
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η κτηνοτροφία είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο της περιοχής. Αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Προτεραιότητα μας είναι: η  παραγωγική ανασυγκρότηση της Ηπείρου με νέους συνεταιρισμούς και με στήριξη τράπεζας ειδικού σκοπού, έμφαση στην παραγωγή ποιοτικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που θα καλύψουν τις επισιτιστικές ανάγκες του λαού, ανασυγκρότηση της συνεταιριστικής πτηνοτροφίας  που σήμερα βρίσκεται στο σημείο μηδέν και απόδοση ευθυνών σε όλους τους αγροτοπατέρες και τα golden boys των συνεταιρισμών που τους οδηγήσανε στο σημερινό χάλι…».