Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Στον «αέρα» η λειτουργία 99 Κέντρων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων

Πολλά προβλήματα αναμένονται για τους πολίτες
Στον αέρα βρίσκεται η λειτουργία 99 Κέντρων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ) τα οποία κανονικά θα υποκαθιστούσαν από τις 14 Ιανουαρίου τις Εφορίες που συγχωνεύονται σε παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές της χώρας.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών ήταν μέχρι τη μηχανογραφική ενοποίηση των αρχείων των συγχωνευομένων Εφοριών τα ΚΕΦ να είχαν αποκτήσει ειδικές αρμοδιότητες που θα κάλυπταν το διοικητικό κενό που θα άφηνα πίσω τους οι καταργηθείσες εφορίες στην απομονωμένες αυτές περιοχές.
Ενδεικτικά τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων θα αναλάμβαναν μεταξύ άλλων τη χορήγηση φορολογικών εντύπων, παροχή οδηγιών και διευκρινίσεων για την συμπλήρωσή τους και την συνυποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, την αποδοχή φορολογικών αιτημάτων και επίλυσή τους, την διαβίβασή τους στις ΔΟΥ και την Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου, την προσωρινή παραλαβή δηλώσεων, τον έλεγχο των στοιχείων των δηλούντων, την αποστολή των δηλώσεων στην αρμόδια ΔΟΥ, καθώς και αιτήσεις για χορήγηση παντός είδους πιστοποιητικών ή βεβαιώσεων.
Αρχικά θα συστήνονταν 34 Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων σε όλη την χώρα. Ωστόσο όπως αναφέρουν εφοριακοί τόσο οι αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών, όσο και η πλημμελής προετοιμασία του υπουργείου δεν επέτρεψαν να λειτουργήσει καν πιλοτικά ο θεσμός. Πλέον υπάρχει ορατός ο κίνδυνος οι φορολογούμενοι των περιοχών που θα ιδρύονταν τα ΚΕΦ να μείνουν κυριολεκτικά στον αέρα και επιχειρήσεις και νοικοκυριά να μην μπορούν από την επόμενη Δευτέρα να διεκπεραιώσουν υποθέσεις τους με την Εφορία.
Σημειώνεται πως ΚΕΦ θα έπρεπε να λειτουργούν στις εξής περιοχές:
Νησιά (25):
Άνδρος, Κέα, Αίγινα, Πόρος, Μήλος, Ύδρα, Σαλαμίνα, Σπέτσες, Κάρπαθος, Κάλυμνος, Λέρος, Σαμοθράκη, Σκύρος, Θάσος, Παξοί, Ιθάκη, Πάρος, Θήρα, Μύκονος, Τήνος, Κύθηρα, Λήμνος, Σκιάθος, Σκόπελος, Άγιος Κήρυκος Ικαρίας.
Ορεινές Περιοχές (14):
Δημητσάνα, Καλάβρυτα, Δεσκάτη, Νευροκόπι, Φιλιάτες, Κόνιτσα, Δελβινάκι, Νεστόριο, Ελασσόνα, Αριδαία, Δομοκός, Αμφίκλεια, Αμύνταιο, Αρναία.
Παραμεθόριες Περιοχές (4):
Σουφλί, Διδυμότειχο, Σάππες, Σιδηρόκαστρο.
Ορεινές Περιοχές (47):
Ναύπακτος,Αμφιλοχία,Βόνιτσα,Κρανίδι,Λεωνίδιο,Παράλιο Άστρος, Μεγαλόπολη, Ιστιαία, Κύμη, Λίμνη, Κάρυστος, Κρέστενα, Λεχαινά, Ζαχάρω, Αμαλιάδα, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Μοίρες, Ελευθερούπολη, Χρυσούπολη, Αρκαλοχώρι, Νεάπολη Βοΐου Κοζάνης, Μολάοι, Κιάτο , Ξυλόκαστρο, Γύθειο, Σκάλα, Αγιά, Σητεία, Ιεράπετρα, Καλλονή Λέσβου, Κυπαρισσία, Μουζάκι, Σοφάδες, Γουμένισσα, Νιγρίτα, Νέα Ζίχνη, Ηράκλεια, Καλαμπάκα, Φανάρι, Φιλιππιάδα, Πύλος, Αίγιο, Κάτω Αχαϊά, Μακρακώμη, Αταλάντη, Κίσσαμος.
Περιοχές Μεγάλης Έκτασης (9):
Λαύριο, Μέγαρα, Άγιος Στέφανος, Άγιος Αθανάσιος, Λιμένα Χερσονήσου, Φάρσαλα, Τύρναβος, Αλμυρός, Μεσσήνη.

ΠΗΓΗ:
www.Newsbeast.gr