Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Η Ένωση Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου ''Το Κούγκι'', παρουσίασε το λαογραφικό - ηθογραφικό δρώμενο «το προξενιό της Λενιώς» στον πολυχώρο του Δήμου Παλαιού Φαλήρου

ΕΝΩΣΗ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ
ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
«ΤΟ ΚΟΥΓΚΙ»
ΣΤΡ. ΠΑΠΑΓΟΥ 164
ΤΗΛ-ΦΑΧ: 210 9739214
e-mail: info@tokougki.gr
www.tokougki.gr

Στις 28-11-2012 ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:30μμ στον Πολυχώρο του Δήμου Π. Φαλήρου, Η Ένωση Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου «Το Κούγκι» παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία το ηθογραφικό έργο «Το Προξενιό της Λενιώς».
Το σενάριο και η σκηνοθεσία ήταν του Ομότιμου Καθηγητή του Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλία Δήμα, που μαζί με τους συνεργάτες του Διονύσιο Κάρδαρη Αναπληρωτή Καθηγητή στη Σχολή Ευελπίδων και την Τζένη Κωστούση Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στη Γεννάδειο Σχολή, μας μετέφεραν νοερά στην παραδοσιακή κοινωνία της Ηπείρου, όπου οι αρραβώνες γίνονταν συνήθως με προξενιό του οποίου η επιτυχία τις περισσότερες φορές εξαρτιόνταν από το θεσμό της προίκας.
Υπήρχαν όμως και περιπτώσεις που άλλη αρραβώνιαζαν και άλλη παρουσίαζαν στο γάμο, συνήθως την μεγαλύτερη αδελφή που μπορεί να είχε και κάποιο κουσούρι. Τα στέφανα αναγκαστικά γίνονταν με απειλές και αύξηση της προίκας.
Οι Ηθοποιοί ήταν όλοι ερασιτέχνες και ήταν τόσο δεμένοι με το ρόλο τους, που σου έδιναν την αίσθηση ότι ήταν επαγγελματίες.
Διάλογοι έξυπνοι και λιτοί, διανθισμένοι με τις ατάκες των Ηθοποιών, καθήλωσαν τους Θεατές που επευφημούσαν με διαρκή χειροκροτήματα.
Το συγκεκριμένο έργο έχει παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στον Άγιο Δημήτριο Αττικής στις 2-3-2011, στη συνέχεια στο Λύκειο Ευδείλου Ικαρίας στις 25-6-2011 και στους Ηπειρώτες του Δήμου Γλυφάδας στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» - Άνω Γλυφάδα στις 25-3-2012.
Η επιτυχία ήταν τόση που έχει προσκληθεί από την Πανηπειρωτική Αδελφότητα «ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ» Ο Άγιος Γεώργιος εξ Ιωαννίνων να παρουσιαστεί στους Ηπειρώτες του Αιγίου στις 9-12-2012 και στις 15-12-2012 στο Δημοτικό θέατρο Παπάγου για τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πρεβεζιάνων Αθήνας.
Την εκδήλωση προλόγισαν η Πρόεδρος του Συλλόγου Λίλιαν Παπαδοπούλου και ο Αντιπρόεδρος Ηλίας Δήμας και την τίμησαν, ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Γεώργιος Οικονόμου και ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής.