Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Ξεκίνησε η … αντίστροφη μέτρηση για τους μεγάλους οδικούς άξονες

Ανακοινώνεται η επανεκκίνηση Ιόνιας, Ε65 κ.α.
Από τον Ιανουάριο σε ιδιώτες το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων
Νέα κονδύλια κίνησης από ΕΤΕΑΝ
Επανέρχεται το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»

Η αντίστροφη μέτρηση για την επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών αξόνων, που αφορούν και την Ήπειρο (με την Ιόνια και τον Ε65) έχει ξεκινήσει και το αμέσως επόμενο διάστημα, ίσως και πριν τα Χριστούγεννα, θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις.
Αυτό έγινε γνωστό χθες από τον Υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, που στάθηκε στην επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων, η κατασκευή των οποίων θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας (υπολογίζεται ότι θα βρουν δουλειά περί τα 70.000 άτομα!).
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Υπουργό, από τον Ιανουάριο ξεκινά και η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, με αυτό των Ιωαννίνων να συμπεριλαμβάνεται στη σχετική λίστα.
Εγρήγορση…
Σε ό, τι αφορά τους αυτοκινητόδρομους, γίνεται αντιληπτό ότι άπαντες στην Ήπειρο πρέπει να είναι σε εγρήγορση για να μην χαθεί ούτε ένα… εκατοστό έργου για την περιοχή μας. Και αυτό, γιατί «φουντώνουν» το τελευταίο διάστημα οι συζητήσεις περί «κουρέματος» εργασιών στους οδικούς άξονες και κυρίως στον προβληματικό Ε65, ο οποίος έχει περάσει από… σαράντα κύματα.

Υπενθυμίζεται άλλωστε, ότι είχε κυκλοφορήσει –χωρίς να επιβεβαιωθεί- και η πρόθεση της Κυβέρνησης να ματαιώσει εντελώς το έργο, αν και αυτό θα συμβάλλει σημαντικά, στην γρηγορότερη μετάβαση από την Ήπειρο σε περιοχές όπως η Θεσσαλία και η Στερεά.
«Η Κυβέρνηση εργάζεται με σκοπό να περάσουμε από την ύφεση στην ανάπτυξη. Όσο κι αν η κρίση κάνει πολλούς να είναι απαισιόδοξοι, γίνεται καθημερινά μια σημαντική και σταθερή πρόοδος και η Ελλάδα αλλάζει με τη βούληση των πολιτών της» είπε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου για την οικονομία, που διοργανώθηκε από το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.
Για το ΕΣΠΑ…
Σημαντική ήταν η αναφορά του και στο ΕΣΠΑ, το οποίο αναμένεται να γίνει πιο «ευλύγιστο». Ο υπουργός μίλησε για 8 μέτρα για την απλούστευση των διαδικασιών του προγράμματος, τα οποία όμως θα ανακοινωθούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες.
Μεταξύ άλλων, γνωστοποίησε ότι θα περιοριστούν κατά 60% οι υπογραφές που απαιτούνται για ένταξη στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, θα αλλάξει ο θεσμός του υπόλογου και θα περιοριστούν μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Οι μικρομεσαίοι…
Ακόμη, τηρώντας τα όσα είχε πει, περίπου προ μηνός, υπογράμμισε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα, θα ανακοινωθεί το νέο πρόγραμμα του ΕΤΕΑΝ για κεφάλαια κίνησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ θα ξεμπλοκάρει το «Εξοικονομώ κατ' οίκον».
Παράλληλα, συνεχίζονται οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ώστε να ανακοινωθούν πριν το τέλος του χρόνου προγράμματα για την κάλυψη εγγυητικών επιστολών ελληνικών τραπεζών σε μεγάλη κλίμακα, για να διευκολυνθεί το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο.
Βελτίωση…
Στο μεταξύ, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, θετικό είναι το γεγονός, ότι ανοδικά κινήθηκε τον Νοέμβριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Ο δείκτης έφθασε τις 79 μονάδες (από τις 75,8).
Η βελτίωση αυτή, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, φαίνεται να επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι οι πολύ χαμηλές προσδοκίες που αποτυπώνονταν τους προηγούμενους μήνες οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό και στις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις με την τρόικα και την αβεβαιότητα ως προς την έκβασή τους.
Σύμφωνα με την έρευνα, στον τομέα των υπηρεσιών, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους βελτιώνονται, εξέλιξη η οποία όμως αντισταθμίζεται από την πτώση του δείκτη των προβλέψεων για τη ζήτηση, κάτι λογικό, αφού η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών έχει μειωθεί δραματικά. Τέλος, στο λιανικό εμπόριο, ο δείκτης των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις, επίσης βελτιώνεται.
Για να γίνουν, όμως, εμφανείς και στην πραγματική οικονομία αυτές οι βελτιώσεις, θα πρέπει οι αρμόδιοι να βρουν δραστικούς τρόπους μείωσης της ανεργίας, η οποία… καλπάζει. Όσο συνεχίζεται η υφιστάμενη κατάσταση, τότε και η ίδια η αγορά θα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, από τα οποία ούτε τώρα έχει ξεφύγει, παρά τη μικρή βελτίωση του κλίματος…

ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr