Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΦΟΥΣΑΣ: 3 στους 10 πεθαίνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις

Τα συμπεράσματα επεμβατικού Συνεδρίου στα Γιάννινα

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις ευθύνονται σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο για το 30% της θνησιμότητας. Αυτό τονίστηκε στο διήμερο επεμβατικό συνέδριο που διοργάνωσε με επιτυχία στα Γιάννινα η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των γιατρών για την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο επόμενος Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Ηπειρώτης καρδιολόγος κ. Στέφανος Φούσας (Δ/ντής Καρδιολογικής Κλινικής του Τζάνειου Νοσοκομείου) «η ιατρική τρέχει με πολλά χιλιόμετρα και ο γιατρός δεν πρέπει να επαναπαύεται».
Στο συνέδριο συζητήθηκαν νέες εξελίξεις και με έμφαση τονίστηκε ότι όταν συμβαίνει το έμφραγμα του μυοκαρδίου, θα πρέπει η αντίδραση να είναι άμεση, με μεταφορά του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Τα συμπτώματα
Ο κ. Φούσας αναφέρθηκε στα συμπτώματα, λέγοντας ότι πρόκειται αρχικά για έναν πόνο στο στήθος, που διαρκεί περίπου μισή ώρα και συνοδεύεται με εφίδρωση και τάση προς εμετό. Αν συμβεί αυτό, ο ασθενής θα πρέπει να πάρει μια ασπιρίνη και να μεταφερθεί αμέσως στο νοσοκομείο, όπου εκεί οι γιατροί επίσης θα πρέπει να δράσουν αστραπιαία, κάνοντάς του αγγειοπλαστική, που είναι και η καλύτερη μέθοδος που σήμερα εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο.
Πρόληψη
Το πλέον απογοητευτικό στοιχείο βέβαια είναι ότι η «έκρηξη» των καρδιαγγειακών παθήσεων αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι το 2025 ο αριθμός των θανάτων από καρδιακά νοσήματα θα ξεπεράσει σε παγκόσμιο επίπεδο τα 25 εκατομμύρια! Γι’ αυτό, όπως σημείωσε ο κ. Φούσας η καλύτερη λύση είναι το «προλαμβάνειν». Τι σημαίνει αυτό; Θα πρέπει να μειωθούν οι προδιαθεσικοί παράγοντες. Χοληστερίνη, σάκχαρο και πίεση θα πρέπει να είναι ρυθμισμένα. Σ’ αυτό βοηθάει πολύ η άσκηση, ενώ επιβαρυντικά στοιχεία είναι η παχυσαρκία, το άγχος και το κάπνισμα.

ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr