Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Οι Δήμοι της Ηπείρου ψάχνουν επειγόντως σανίδα σωτηρίας!

Μαστίζονται από περικοπές πόρων και ελλείψεις προσωπικού
Στα Γιάννινα χθες ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης
Αποφασισμένοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι

Επειγόντως λύσεις, στα «καυτά» προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα οποία τους έχουν φέρει προ κατάρρευσης αναζητούν οι Δήμοι της Ηπείρου, που ετοιμάζονται για την έκτακτη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσής τους στις 3 Δεκεμβρίου.
Σαν να μην έφθαναν τα εντεινόμενα οικονομικά προβλήματά τους, έχουν να αντιμετωπίσουν και το μέτρο της διαθεσιμότητας, που πλήττει πολλούς υπαλλήλους τους και απειλεί τη βιωσιμότητα υπηρεσιών, οι οποίες ήδη είναι αποψιλωμένες, αφού πολλοί εργαζόμενοι έχουν συνταξιοδοτηθεί και δεν έχουν προσ­ληφθεί νέοι.
Όλα αυτά απασχόλησαν τη χθεσινή έκτακτη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, που έγινε στα Γιάννινα, στο πλαίσιο της επερχόμενης Γ.Σ. της ΚΕΔΕ. Το «παρών» έδωσαν και μέλη του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης, προεξάρχοντος του Προέδρου Κώστα Ασκούνη, δημάρχου Καλλιθέας.
Παρά τις δυσκολίες, οι δήμαρχοι δηλώνουν, ότι θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται το ρόλο της Αυτοδιοίκησης, καθώς έτσι θα εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των πόλεων, σε μια περίοδο που όλο και περισσότεροι πολίτες έχουν την ανάγκη βοήθειας.

Συντονισμένες επιθέσεις…
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χθες το απόγευμα, ο κ. Ασκούνης (παρίστατο ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, καθώς και μέλη του Προεδρείου της ΚΕΔΕ), υπογράμμισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση «με αποκορύφωμα το τελευταίο διάστημα δέχεται συντονισμένες επιθέσεις, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Κάποιοι στην Κεντρική Διοίκηση αναζητούν άλλοθι και ενδεχομένως συνενόχους για την αδυναμία τους να προχωρήσουν σε ριζικές μεταρρυθμίσεις στο Κράτος».
Πάντως, απαντώντας σε ερώτηση του «Π.Λ.», για τις μορφές της δράσης που θα ακολουθήσουν και το εάν σκέφτονται να παραιτηθούν ομαδικά (όπως φημολογείται έντονα), υπογράμμισε ότι από μια τέτοια κίνηση ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι για όλο το οικοδόμημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Το βέβαιο είναι, ότι κάπως πρέπει να αντιδράσουμε…» είπε χαρακτηριστικά.
Για τους υπαλλήλους…
Σε ό, τι αφορά το μέτρο της διαθεσιμότητας ο κ. Ασκούνης ξεκαθάρισε ότι η ΚΕΔΕ είναι υπέρ της μετακίνησης υπαλλήλων, με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν συμφωνεί στο μέτρο όπως αυτό εφαρμόζεται τώρα.
«Αυτό ήρθε, δημιουργώντας εκρηκτική κατάσταση και απειλώντας με διάλυση των υπηρεσιών των Δήμων και αποδιάρθρωση των οργανισμών τους» υπογράμμισε. Πάντως, χαρακτήρισε θετική τη δήλωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, ότι δεν πρόκειται να βάλει την υπογραφή του στις απολύσεις προσωπικού.
Τα στοιχεία…
Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με στοιχεία, από τα 325 δισεκ. ευρώ που είναι σήμερα το συνολικό χρέος της χώρας μας, μόλις το 0,9% αφορά τους Δήμους (2,5 δισεκατομμύρια), εκ των οποίων 1,7 δισεκ. ευρώ είναι δάνεια και 835 εκ. ευρώ ληξιπρόθεσμα, την ώρα που οι περικοπές πόρων, από το 2009 και μετά έχουν ξεπεράσει το 60%!
Παράλληλα, από το 2010 μέχρι σήμερα, οι Δήμοι μειώθηκαν σε 325 (από 1034) και τα Νομικά Πρόσωπα και οι Επιχειρήσεις τους περιορίστηκαν στα 1138 (από 5880). «Εάν αυτή η πολιτική εφαρμοζόταν στο σύνολο του Κράτους, η χώρα θα είχε ήδη πρωτογενές πλεόνασμα και δεν θα χρειαζόταν νέα, επώδυνα και σκληρά μέτρα» σημείωσε σε έντονο ύφος ο κ. Ασκούνης.
Αποφασισμένοι…
Την ίδια ώρα, αποφασισμένοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους είναι οι εργαζόμενοι, που δείχνουν να μην εμπιστεύονται τα όσα λέει και κάνει το Υπουργείο, το οποίο τις τελευταίες ημέρες βγάζει συνεχώς εγκυκλίους.
Με την τελευταία του, προέτρεπε τους Δήμους και τους φορείς του δημοσίου να στείλουν τις ανάγκες τους, ώστε να διαπιστωθεί που υπάρχουν κενά, για να απασχοληθούν εκεί, όσοι βγουν σε διαθεσιμότητα.
«Από τη στιγμή που δεν υπάρχει λίστα, δεν υπάρχει και διαθεσιμότητα, δεν υπάρχει και απόλυση» είπε χθες ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος.
***
Τέλος, να σημειωθεί ότι οι υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας αποφάσισαν αναστολή των κινητοποιήσεών τους και τερματισμό της κατάληψης των κτιρίων που στεγάζουν τις Υπηρεσίες της Π.Ε. Άρτας, παραμένουν όμως, όπως τονίζουν, στις επάλξεις.

ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr