Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Έρχεται ο ΦΑΠ 2010 και 2011

Το μπαράζ των ειδοποιητηρίων έχει ήδη ξεκινήσει.


Βαθιά το χέρι στην τσέπη και μάλιστα τρεις φορές θα βάλουν έως το τέλος του έτους οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να εξοφλήσουν τους απανωτούς φόρους για την ακίνητη ιδιοκτησία.
Το μπαράζ των ειδοποιητηρίων έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ από τις 15 Οκτωβρίου και μετά ξεκινά νέος γύρος.
Οι φόροι ακινήτων που καλούνται να εξοφλήσουν οι φορολογούμενοι είναι:
*ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για το 2010. Η εκκαθάριση του συγκεκριμένου φόρου τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 30.000 ιδιοκτήτες πρόκειται να ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου και να ολοκληρωθεί στις 15 Νοεμβρίου. Η εκκαθάριση θα γίνει ξεχωριστά για κάθε σύζυγο και το αφορολόγητο όριο του συγκεκριμένου φόρου είναι ατομικό 400.000 ευρώ αντικειμενική αξία. Από το συγκεκριμένο φόρο το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα εισπράξει περίπου 420 εκατ. ευρώ.
*αμέσως μετά θα ακολουθήσει η εκκαθάριση των δηλώσεων Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2011. Ο φόρος του 2011 θα «πιάσει» περισσότερους από 200.000 ιδιοκτήτες καθώς το αφορολόγητο όριο μειώθηκε από τις 400.000 στις 200.000 ευρώ ενώ αυξήθηκε και ο πρώτος συντελεστής πάνω από το αφορολόγητο όριο, από το 0,1% στο 0,2%. Αυτό σημαίνει ότι ενώ για το 2010 ένας φορολογούμενος με αντικειμενική αξία περιουσίας δεν πλήρωσε φόρο ακινήτων, για το 2011 θα πληρώσει 400 ευρώ!
*το χαράτσι στα ακίνητα. Η πρώτη από τις πέντε δόσεις του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), όπως είναι η επίσημη ονομασία του, έχει ήδη ενσωματωθεί στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που έλαβαν οι φορολογούμενοι.
Το χαράτσι θα πληρώνεται κάθε δίμηνο έως και τον Ιούνιο του 2013 προκειμένου να εισπραχθεί από το δημόσιο το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Τόσα εκτιμάται ότι θα είναι τα έσοδα από το χαράτσι για το 2012. Πέρυσι εισπράχθηκαν περίπου 2,7 δισ. ευρώ και η μείωση των αναμενόμενων εισπράξεων φέτος οφείλεται στην ένταση της ύφεσης και το γεγονός ότι περισσότερα ακίνητα δεν είναι ηλεκτροδοτούμενα.
Να σημειωθεί ότι οι φόροι στα ακίνητα θα αποτελέσουν και τη μεγάλη πηγή εσόδων και για το 2013 και τα επόμενα χρόνια καθώς μέσω της επιβολής ενιαίου φόρου ακινήτων, την ένταξη σε αυτόν και των αγροτεμαχίων που δεν καλλιεργούνται και δεν ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο σε σχέση με τα σημερινά ήδη υψηλά επίπεδα.

ΠΗΓΗ: www.capital.gr