Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Χαμηλώνουν τα επιτόκια στις καταθέσεις και τα δάνεια

Πέφτουν τα επιτόκια σε δάνεια αλλά και καταθέσεις.


Μέχρι το τέλος του χρόνου, τα επιτόκια της τάξης του 5%, του 6% και 7% που προσφέρονται στις καταθέσεις προθεσμίας, θα αποτελούν μακρινό παρελθόν.
Τα τραπεζικά στελέχη περιμένουν ραγδαία αποκλιμάκωση στα επίπεδα του 3% ίσως και χαμηλότερα.
Ενώ πτωτική θα είναι και η πορεία στα επιτόκια δανείων. Χθες το επιτόκιο euribor τριμήνου -με το οποίο είναι συνδεδεμένα τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια που χορηγήθηκαν μετά το 2004- διαμορφώθηκε στο 0,27% που είναι και από τα ιστορικά χαμηλά, και το βασικό επιτόκιο τους ευρώ βρίσκεται στο 0,75%, χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω μείωση του στο 0,5%.
Σε ότι αφορά τις καταθέσεις προθεσμίας τα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν πως τα επιτόκια της τάξης του 5%- 6% που προσφέρονται στις 12μηνες προθεσμιακές ακόμα και για μικροποσά, δεν θα ξεπερνούν το 2,8% με 3%.
Και ταυτόχρονα θα καταργηθούν και τα προνόμια που είχαν οι καταθέτες, να μπορούν δηλαδή να προχωρήσουν στην ανάληψη μέρους ή όλης της κατάθεσης τους –ανεξαρτήτως της διάρκειας της- κάθε μήνα χωρίς ποινή.
Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και οι συγχωνεύσεις στον κλάδο, που θα δημιουργήσουν ισχυρότερα σχήματα, όπως και η σταδιακή -και σταθερή- εισροή καταθέσεων, που είχαν αποσυρθεί, και πάλι στις τράπεζες, θα σημάνουν το τέλος των υψηλών επιτοκίων.
Ευνοημένοι θα είναι όσοι προλάβουν να «κλειδώσουν» τις καταθέσεις τους για διάστημα 6 ή 12 μηνών με τα σημερινά υψηλά επιτόκια.
Την ίδια ώρα πτωτική είναι η πορεία και στα επιτόκια -του ευρώ και του euribor-με τα οποία είναι συνδεδεμένα τα στεγαστικά κυρίως δάνεια.
Το βασικό επιτόκιο του ευρώ διαμορφώνεται στο 0,75% και του euribor τριμήνου στο 0,27%. Για παράδειγμα το βασικό επιτόκιο του ευρώ πριν από 4 χρόνια -το καλοκαίρι του 2008- ήταν στο 4,25% και το euribor τριμήνου στο 4,4%.
Ευνοημένοι είναι σήμερα -με την προϋπόθεση ότι έχουν εισόδημα να αποπληρώσουν τα δάνεια τους- όσοι δανειολήπτες έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια την «χρυσή εποχή» του 2002-2004 όταν τα περιθώρια κέρδους ήταν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα από 0,75 έως 1,5 μονάδες.

ΠΗΓΗ: www.imerisia.gr