Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΓΝΗΣ ΣΜΠΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ

ΑΘΗΝΑ 25.04.2012



Αγαπητοί φίλοι,
Αγαπητές φίλες.
Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα που σήμερα βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους δικούς μου, ανθρώπους που μας ενώνει η ιδιαίτερη πατρίδα μας, η Πρέβεζα και η ευρύτερη περιφέρεια της Ηπείρου. Βρίσκομαι σήμερα εδώ, ανάμεσα σας για να μοιραστώ μαζί σας όλα εκείνα που θέλουμε για τον τόπο μας και να συμβάλλω με τις δυνάμεις μου στον κοινό στόχο να αποκτήσει η πατρίδα μας τη θέση που της αξίζει.
Αυτός ακριβώς ο κοινός στόχος και το αίτημα όλο και περισσοτέρων για ανανέωση του πολιτικού κόσμου, με νέους ανθρώπους και φρέσκες ιδέες, με ώθησε στην απόφαση να ανταποκριθώ στο κάλεσμα του προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και σήμερα να είμαι υποψήφια στην ιδιαίτερη πατρίδα μου.

Είναι αλήθεια όμως, φίλες και φίλοι, ότι δεν μας ενώνει μόνο ο στόχος για την Πρέβεζα που αγαπάμε και θέλουμε, δεν μας ενώνει μόνο η προσπάθεια μας να κάνουμε την Ήπειρο αντάξια της ιστορίας της και των ανθρώπων που ζουν και δημιουργούν σε αυτή. Μας ενώνει η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη και οι αγώνες για ένα καλύτερο παρόν και ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.
Στη δύσκολη αυτή συγκυρία, όπου όλοι μας βιώνουμε μια δύσκολη πραγματικότητα και η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού δοκιμάζεται από άδικα μέτρα, καλούμαστε να αποφασίσουμε, με την ψήφο μας στις 6 Μαΐου, για τις πολιτικές που θα μας οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση και θα θέσουν τη βάση για ανάπτυξη και ευημερία. Η ψήφος της 6ης Μαΐου δεν θα αφορά μόνο εμάς, δεν θα αφορά μόνο τη χώρα μας που βιώνει μια πρωτοφανή κρίση. Η ψήφος της 6ης Μαΐου αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και από το αποτέλεσμα της καθορίζονται οι εξελίξεις για τα επόμενα χρόνια.
Ήδη, το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία, με το προβάδισμα των Σοσιαλιστών από τον 1ο γύρο, έχει διαμορφώσει νέα δεδομένα και δημιουργεί πολλές προσδοκίες για μια άλλη πολιτική εξόδου από την κρίση. Η διαφαινόμενη νίκη των Σοσιαλιστών στη Γαλλία, δείχνει ξεκάθαρα σε όλους μας ότι υπάρχει ελπίδα και προοπτική, για την κοινωνία και τους πολίτες.
Αυτή ακριβώς την ελπίδα και την προοπτική που θέλουμε να εκφράσουμε κι εμείς οι νέοι άνθρωποι, δίνοντας το παρόν σε αυτή την κρίσιμη εκλογική μάχη. Απέναντι σε μια δύσκολη πραγματικότητα που δημιουργεί αδιέξοδα, οι νέοι άνθρωποι βγαίνουμε στο προσκήνιο και διεκδικούμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, ώστε να μην είμαστε η γενιά που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη. Να μην είμαστε η γενιά που θα λυγίσει από το κόστος των αποφάσεων που πήραν άλλοι για εμάς, φορτώνοντας μας με τα αδιέξοδα, την ατολμία και τις παραλείψεις τους.
Αυτό το κόστος, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να το αναλάβουμε. Η γενιά μας, δεν θα απολογηθεί για τα λάθη και τις αμαρτίες της προηγούμενης γενιάς. Είμαστε εδώ για να χαράξουμε τη δική μας πορεία και με τη στήριξη όλων σας, να δημιουργήσουμε μια νέα σχέση, πιο ειλικρινή, περισσότερο πολιτική και καθόλου πελατειακή.
Σήμερα το ΠΑ.ΣΟ.Κ., με μπροστάρηδες τους νέους γυρίζει σελίδα και πολιτικά πιο ώριμο από ποτέ θέτει τις βάσεις για μια διαφορετική πολιτική συμφωνία με την κοινωνία. Με την ηγεσία του Ευάγγελου Βενιζέλου, απευθυνόμαστε σε όλους εκείνους που στήριξαν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις δύσκολες μάχες και σήμερα νιώθουν απογοητευμένοι και προβληματισμένοι. Ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προχώρησε σε μια σημαντική πολιτική πρωτοβουλία, ζητώντας συγνώμη από τους πολίτες για τα λάθη εκείνα και τις παραλείψεις που κόστισαν και δημιούργησαν ανασφάλεια.
Αυτή η συγνώμη δεν είναι μια λεκτική παρέμβαση, είναι μια πολιτική πράξη που σηματοδοτεί τη ρήξη με όλα εκείνα που μας πήγαν πίσω, με τις πρακτικές που εμπόδισαν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ακόμη και με συμπεριφορές στελεχών μας που με τη στάση τους και τις υπόγειες διαδρομές τους, προκάλεσαν την κοινωνία και απαξίωσαν το πολιτικό σύστημα.
Σήμερα λοιπόν, οφείλουμε να πούμε ένα ξεκάθαρο όχι σε αυτές τις συμπεριφορές, να πάρουμε πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν στη δικαιοσύνη όσους εμπλέκονται σε σκοτεινές υποθέσεις, ακόμη κι αν πρόκειται για στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Οι ψίθυροι και οι κινήσεις στο παρασκήνιο πρέπει να σταματήσουν εδώ. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δεν ακολουθούμε όλοι υπόγειες διαδρομές και κυρίως δεν αντιλαμβανόμαστε την πολική ως επάγγελμα. Η περίοδος των επαγγελματιών της πολιτικής και των ανεπάγγελτων πολιτικών, με κομματική καριέρα δεν αφορά πλέον την κοινωνία και τους πολίτες.
Η κοινωνία και οι πολίτες σήμερα απαιτούν διαφάνεια από τον πολιτικό κόσμο και αυτή τη φορά δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε. Ως νέος άνθρωπος και υποψήφια βουλευτής, αλλά κυρίως ως γυναίκα- εκπαιδευτικός που δίνω καθημερινά τη μάχη να μεταλαμπαδεύσω σε μικρά παιδιά τις αρχές για διαφάνεια, εντιμότητα, ήθος και αξιοκρατία, πήρα τη πρωτοβουλία και δημοσίευσα τη δήλωση Πόθεν Έσχες μου, ώστε να γνωρίζει κι ο τελευταίος πολίτης της ιδιαίτερης πατρίδας μου το πως εισέρχομαι στην κεντρική πολιτική σκηνή και να με κρίνει με κριτήριο τις ιδέες και τις αρχές μου.
Όσο όμως ειλικρινείς οφείλουμε να είμαστε στην κοινωνία, για τα λάθη της παράταξης μας, οφείλουμε να σταθούμε γενναία και στη μεγάλη προσπάθεια που έχει αναλάβει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να βγάλει τη χώρα από τη πρωτοφανή κρίση και να την οδηγήσει σε σταθερό οικονομικό περιβάλλον. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αποτελεί τον εγγυητή της σταθερότητας, όταν άλλες πολιτικές δυνάμεις, που σήμερα αγωνιούν να κυβερνήσουν, σφύριζαν αδιάφορα στις εκκλήσεις για συνεννόηση και προκλητικά πουλούσαν την αντιμνημονιακή πραμάτεια τους.
Και όλα αυτά, ενώ κι οι ίδιοι που κρύβονταν πίσω από φθηνούς λαϊκισμούς για να είναι αρεστοί, γνώριζαν ότι εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Η μόνη σταθερή και αξιόπιστη απάντηση στη σημερινή δύσκολη πραγματικότητα είναι να προχωρήσουμε σε τομές σε όλους τους κρίσιμους τομείς της κοινωνίας, προωθώντας μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, τη Δικαιοσύνη, την Υγεία, σε ολόκληρη την Δημόσια Διοίκηση. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για άλλα οικονομικά μέτρα και περικοπές στις συντάξεις, η κοινωνία βρίσκεται στα όρια της και το σημερινό μοντέλο είναι αντιπαραγωγικό και αντιαναπτυξιακό, ενώ η γενιά μας, στρέφει πλέον το βλέμμα της εκτός συνόρων.
Οι πολίτες στηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις και απαιτούν από το πολιτικό σύστημα να τολμήσει τις αλλαγές εκείνες που θα δημιουργήσουν συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας, χωρίς συντεχνιακές αντιλήψεις και μικροκομματικά συμφέροντα που μέχρι σήμερα ακύρωναν στην πράξη κάθε αλλαγή. Ξεκινώντας από το ίδιο το πολιτικό σύστημα και τη λειτουργία του, είναι πλέον απαίτηση να μπει τέλος στην αυθαιρεσία των πολιτικών και τα προνόμια που απολαμβάνουν. Για το λόγο αυτό το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σήμερα πρέπει να προωθήσει μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα απαντάει στο αίτημα της κοινωνίας για αναθεώρηση της βουλευτικής ασυλίας και περιορισμό των βουλευτικών προνομίων.
Οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και πολιτικές παρέμβασης δεν πρέπει να αφορούν μόνο τους θεσμούς της κεντρικής διοίκησης αλλά θα πρέπει να εφαρμόζονται και σε επίπεδο περιφέρειας. Ειδικότερα για την περιφέρεια μας, την Ήπειρο, που δοκιμάζεται από αναπτυξιακές ανισότητες, το στοίχημα των μεταρρυθμίσεων είναι πιο ισχυρό από ποτέ.
Απαιτούνται αποτελεσματικές παρεμβάσεις από τους κύριους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να διαμορφωθεί ένας περιφερειακός σχεδιασμός που θα προωθεί μικρά και μεγάλα έργα, ικανά να οδηγήσουν στην ανάπτυξη και την βελτίωση των συνθηκών ζωής. Η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι οι αποσπασματικές δράσεις και η έλλειψη συντονισμού των φορέων, οδήγησε σε αναποτελεσματικές παρεμβάσεις που καθυστερούν, ακόμη και σήμερα, την υλοποίηση σοβαρών αποφάσεων.
Θα πρέπει πλέον αν είμαστε έτοιμοι να δώσουμε την απαραίτητη ώθηση ώστε να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες ευκαιρίες που αφορούν στην περιοχή, όπως το Λιμάνι της Πρέβεζας, τις συνδέσεις με την Εγνατία και την Ιόνια Οδό, αλλά και την προώθηση αγροτικών προϊόντων.
Είναι, άλλωστε, κοινή πεποίθηση ότι το Λιμάνι της Πρέβεζας δεν έχει κερδίσει σήμερα το ρόλο που του αντιστοιχεί, αντίστοιχα έχει εξελιχθεί χωρίς σχεδιασμό σε λιμάνι εμπορευμάτων. Εδώ οφείλουμε να αναδείξουμε το συνεργατικό ρόλο του Λιμανιού της Πρέβεζας με το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ώστε συνολικά πλέον να εξυπηρετούνται οι ανάγκες τις περιφέρειας.
Αντίστοιχα, θα πρέπει να στηρίξουμε και να προωθήσουμε, με σωστά σχεδιασμένες συνδέσεις, την αναβάθμιση της πρόσβασης τόσο στην Εγνατία, όσο και στην Ιόνια Οδό. Ενώ θα πρέπει να αποτελέσει κεντρικό μας άξονα, η αναβάθμιση του άξονα Πρέβεζα – Ηγουμενίτσα. Ταυτόχρονα, οφείλουμε να προωθήσουμε συντονισμένα την αναβάθμιση του οδικού δικτύου της Περιφέρειας, ώστε να προκύψουν νέες δυνατότητες και προοπτικές στις επιμέρους περιοχές.
Με στρατηγικό σχεδιασμό, η αγροτική μας οικονομία μπορεί να αποκτήσει προσανατολισμό, προς την κατεύθυνση της παραγωγής ανταγωνιστικών προϊόντων και με την κατάλληλη υποστήριξη του αγροτικού κόσμου, να προκύψουν προϊόντα που θα έχουν τη δυνατότητα πιστοποίησης. Έτσι θα πετύχουμε προστιθέμενη αξία στα προϊόντα και τελικά καλύτερη διέξοδο προς τις αγορές, ιδιαίτερα προς αυτές του εξωτερικού.
Φίλες και Φίλοι, η πολυπόθητη ανάπτυξη είναι εφικτή αρκεί να υπάρχει συντονισμός και στρατηγικός σχεδιασμός προκειμένου να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη, με επίκεντρο τον άνθρωπο. Αυτό είναι και το στοιχείο που διαμορφώνει και την τακτική μας μπροστά στην κρίσιμη μάχη των εκλογών της 6ης Μαΐου. Απέναντι στο λαϊκισμό και της εύκολες λύσεις των μέχρι πρότινος αντιμνημονιακών δυνάμεων, απαντάμε με βιώσιμη ανάπτυξη και στρατηγικό σχεδιασμό. Απέναντι στη στασιμότητα και την αδράνεια που προωθούν οι συντεχνίες και τα συμφέροντα, απαντάμε με μεταρρυθμίσεις σε κάθε κρίσιμο τομέα της κοινωνίας. Απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς και σκιών που δημιούργησαν οι κατ’ επάγγελμα πολιτικοί και τα ανεπάγγελτα στελέχη, απαντάμε με διαφάνεια και αξιοκρατία.
Σε λίγες μέρες καλούμαστε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, καλούμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι στις εξελίξεις. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με ηγέτη τον Ευάγγελο Βενιζέλο και όλους εμάς, τους νέους ανθρώπους δίνουμε τη μάχη να κερδίσουμε τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας μας. Δίνουμε τη μάχη για να βγούμε από το αδιέξοδο και να μην είμαστε η γενιά που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη. Δίνουμε την αποφασιστική μάχη για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη της περιφέρειας μας και της χώρας. Απέναντι μας έχουμε τις δυνάμεις του χθες, τις δυνάμεις του λαϊκισμού. Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε όλοι μαζί και με μπροστάρηδες τη νεολαία, θα την κερδίσουμε. Ως νέος άνθρωπος, που ξέρει να κερδίζει μάχες, σας καλώ να δώσουμε όλοι μαζί το παρόν στις εκλογές τις 6ης Μαΐου και ενωμένοι, να κερδίσουμε.


Σας ευχαριστώ.