Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Παιδιά της «Κιβωτού» θα φιλοξενηθούν στην Πωγωνιανή

Θα σπουδάζουν σε νέα Γεωργική Σχολή…
«Ψυχή» του εγχειρήματος ο πατήρ- Αντώνιος
 
Πολύτιμη «ανάσα» αναμένεται να δώσει στην ακριτική Πωγωνιανή η δημιουργία Γεωργικού Σχολείου, στο οποίο θα φιλοξενηθούν παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών και ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Πρόκειται για μια ιδέα που μπήκε στο δρόμο της υλοποίησης από το Δήμο Πωγωνίου, με την αμέριστη βοήθεια της «Κιβωτού του Κόσμου», που εδώ και χρόνια έχει δημιουργήσει στην Αθήνα, ο πάτερ Αντώνιος, το φιλανθρωπικό έργο του οποίου είναι γνωστό στο Πανελλήνιο.
Ο παπά-Αντώνης βρέθηκε πρόσφατα στα Γιάννινα και στην Πωγωνιανή, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με φορείς της περιοχής, ενώ οι κάτοικοι έχουν υποδεχθεί με θέρμη την ιδέα!
Το νέο Σχολείο…
Το νέο εκπαιδευτήριο πρόκειται να στεγαστεί στο κτίριο των Τεχνικών Σχολών Λάτση, των οποίων φέτος ο κύκλος τελειώνει, μετά από 20 και πλέον χρόνια επιτυχημένης παρουσίας. Στο υπό ίδρυση Γεωργικό Σχολείο θα φοιτούν όσα παιδιά έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον τις Γυμνασιακές σπουδές τους και θέλουν να ακολουθήσουν τον γεωργικό τομέα.
Η Σχολή θα δημιουργηθεί στα πρότυπα της αντίστοιχης Αμερικανικής σχολής της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, άμεσα τόσο ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, όσο και ο Αντιδήμαρχος και πρώην Κοινοτάρχης Πωγωνιανής Στέλιος Κουκουλάρης θα βρεθούν στη συμπρωτεύουσα για να δουν τον τρόπο λειτουργίας της περίφημης Σχολής και να ζητήσουν τη βοήθειά της.
Παράλληλα, εντός των ημερών ξεκινούν οι διαδικασίες παραχώρησης του κτιρίου από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας και το Ίδρυμα Λάτση. Το νέο Σχολείο θα λειτουργεί με τους κανόνες και την ευθύνη της «Κιβωτού του Κόσμου».
Όλοι θα βοηθήσουν
Ο παπά- Αντώνης, η «ψυχή» και αυτού του εγχειρήματος, που βρέθηκε για δεύτερη φορά στην Ήπειρο, συναντήθηκε για το σκοπό αυτό με μια σειρά από τοπικούς Φορείς. Μεταξύ άλλων, με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, την Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου –Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου- Μπάστα, τους τρεις Επάρχους Άνω και Κάτω Δερόπολης, αλλά και Πωγωνίου, καθώς και με το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πωγωνίου.
Όλοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την δημιουργία του νέου εκπαιδευτηρίου και υποσχέθηκαν την πλήρη συμπαράσταση και βοήθεια για την υλοποίηση του σκοπού αυτού.
Παράλληλα, ο πατήρ –Αντώνιος, που συνοδευόταν από την πρεσβυτέρα του και 2 - 3 συνεργάτες, συναντήθηκε στα Γιάννινα με τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Γιώργο Καψάλη (ο Πρύτανης απουσίαζε), με την Πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού Ιωαννίνων Μάρθα Παπαδοπούλου, ενώ επισκέφθηκε και στη Μονή Ντουραχάνης τον παπά-Θανάση. Ας σημειωθεί, ότι συνδετικός κρίκος μεταξύ του Δήμου Πωγωνίου και της «Κιβωτού του Κόσμου» είναι ο διακεκριμένος Πωγωνήσιος επιχειρηματίας Σπύρος Γκίλας.
***
Είναι δεδομένο, ότι τα νέα Εκπαιδευτήρια που, αν όλα πάνε καλά, αναμένεται να λειτουργήσουν από το νέο σχολικό έτος θα δώσουν ζωή στην ακριτική Πωγωνιανή, μια ιστορική περιοχή, στην οποία ως γνωστόν λειτουργεί από το 1924 το πρώτο Γυμνάσιο στην περιφέρεια της Ηπείρου.

ΠΗΓΗ: http://www.proinoslogos.gr/