Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ-ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Προτάσεις της Γ.Γ. για τροποποίηση άρθρου επί του αρχικού σχεδίου νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τρίτη, 6/3/2012

Τον ιδιαίτερο προβληματισμό της για την παρ. 2 του άρθρου 17 του αρχικού Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Διαχείριση ακινήτων αρμοδιότητας Υπ.Α.Α.Τ.-Επίλυση ιδιοκτησιακών ζητημάτων-Αγροτικές Μισθώσεις», που προβλέπει, ότι η διαχείριση των αγροτεμαχίων που απέκτησαν δασική μορφή, τα υποχρεώνει να στερηθούν την αρχική γεωργική μορφή τους, με αποτέλεσμα να καθίστανται μη αξιοποιήσιμα από τους ιδιοκτήτες τους, κατέθεσε με επιστολή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Σκανδαλίδη, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα.
Η Γ.Γ, προτείνοντας να επιτραπεί η εκχέρσωση των κληροτεμαχίων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η απόδοσή τους και πάλι στη γεωργία, επιτυγχάνοντας τον αρχικό σκοπό παραχώρησης τους σε ιδιώτες, επισημαίνει την ανάγκη εκχώρησης πολύτιμου ζωτικού χώρου στους αγρότες και κτηνοτρόφους, ώστε να ανταπεξέλθουν στην οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα.
Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει την ανάγκη να προβλεφθεί η καταβολή χρηματικού ποσού εκ μέρους των ιδιοκτητών, στην περίπτωση αλλαγής της χρήσης πέραν της γεωργικής, το οποίο θα πρέπει να είναι ανάλογο με το σκοπό της νέας χρήσης (βιοτεχνική, βιομηχανική, οικιστική), λαμβάνοντας φυσικά υπόψη και τη θέση στην οποία βρίσκεται το αγροτεμάχιο (παραθαλάσσιο, ημιορεινό, ορεινό).
Τέλος, προτείνει για τις εξαιρεθείσες ιδιοκτησίες που περιλαμβάνονται εντός αγροκτημάτων, οι οποίες είχαν χαρακτηρισθεί από τις Επιτροπές Διανομών, ως αγροί και απέκτησαν δασική μορφή να προβλεφθεί η εξαγορά αυτών από τους κατέχοντες και εν συνεχεία να έχουν την ίδια διαχείριση με ότι προτάθηκε και για τα κληροτεμάχια.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, συμμετέχοντας στο δημόσιο διάλογο που προκαλεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προωθεί βελτιωτικές τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις εκτάσεις που διαχειρίζεται το Υπ.Α.Α.Τ και μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις προσπαθεί να δώσει αναπτυξιακή υπεραξία στην αγροτική γη, αφού για την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία, ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας αποτελεί ένα τεράστιο πόρο που θα διασφαλίσει για την περιοχή, όρους κοινωνικής συνοχής και ενδογενούς ανάπτυξης.