Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Εκδηλώσεις για την προστασία και την ανάδειξη του Καλαμά

Με πρωτοβουλία της οικολογικής οργάνωσης Εναλλακτική Δράση για Ποιότητα Ζωής και τη σύμφωνη γνώμη των Ομοσπονδιών Πωγωνίου και Καλαμά προτάθηκε στους Δήμους Ζίτσας και Πωγωνίου η συνδιοργάνωση εκδηλώσεων με τίτλο RIVER ACTION KALAMAS 2012.

Οι εκδηλώσεις αποβλέπουν στη στήριξη των προσπαθειών για προστασία του ποταμού και του φυσικού οικοσυστήματος της περιοχής του Γορμού και του Καλαμά και στην ήπια ανάπτυξη της περιοχής του Πωγωνίου και της Ζίτσας. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών έχει συμφωνήσει και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τις έχει θέσει υπό την αιγίδα του.
Για τη συγκεκριμενοποίηση των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στις 10 το πρωί, στο Δημαρχείο του Δήμου Ζίτσας στην Ελεούσα σύσκεψη αντιπροσωπειών των δύο δήμων και εκπροσώπων των φορέων από την Αθήνα που προτείνουν τις εκδηλώσεις στη οποία συμμετείχαν:
-Εκ μέρους του Δήμου Πωγωνίου: ο Δήμαρχος Καψάλης Κώστας, οι αντιδήμαρχοι Κουκουλάρης Στέλιος, Μάτσιας Βασίλειος και Ντάλας Ιωάννης , ο Πρόεδρος του Δημοτρικού Συμβουλίου Βιρβίλης Σταύρος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γιούνης Αναστάσιος, Ντότης Ιωάννης και Στεργίου Θεοφάνης.
-Εκ μέρους του Δήμου Ζίτσας: ο Δήμαρχος Ρογκότης Δημήτριος, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Παππάς Παναγιώτης και οι Αντιδήμαρχοι Ράρρας Φώτιος και Πάικας Σπύρος.
-Εκ μέρους της Εναλλακτικής Δράσης: ο Πρόεδρος Σταύρου Μάκης, το μέλος του Δ.Σ. Χελιδώνη Ματίνα και τα μέλη Ντάγκας Βασίλης και Μίτσης Παναγιώτης.
-Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Καλαμά: η Βρανά Λίτσα.
Στην αρχή της συζήτησης ο κ. Μάκης Σταύρου έκανε εισήγηση για το σκεπτικό των εκδηλώσεων RIVER ACTION KALAMAS 2012 τονίζοντας ότι στόχος της Εναλλακτικής Δράσης και των Ομοσπονδιών Πωγωνίου και Καλαμά είναι με τις εκδηλώσεις που προτείνονται να ενισχυθούν οι προσπάθειες των φορέων των δήμων και των κατοίκων της περιοχής για ήπια ανάπτυξη με τελικό σκοπό τον περιορισμό και το σταμάτημα της εγκατάλειψης της περιοχής με ταυτόχρονη προστασία του ποταμού Καλαμά και του Γορμού, όπως και όλου του φυσικού οικοσυστήματος που τους περιβάλλει.
Οι εκδηλώσεις που προτείνονται είναι:
-Στα τέλη Μαρτίου, ημερίδα με θέμα Τοπική Παραγωγή και Τοπική Επιχειρηματικότητα.
-Στα τέλη Μαΐου, ημερίδα με θέμα «Η προστασία του φυσικού οικοσυστήματος Γορμού και Καλαμά και η αξιοποίηση του για αθλήματα στη φύση».
-Στα τέλη Ιουνίου, ημερίδα με θέμα «Ιστορία και πολιτισμός στο Πωγώνι και τη Ζίτσα».
-Μέσα στον Αύγουστο, τετραήμερο εκδηλώσεων με συναυλίες, κάμπινγκ, ξεναγήσεις, σπορ στη φύση, εκθέσεις καλλιτεχνικής δημιουργίας, προβολή και διάθεση τοπικών προϊόντων κ.τ.λ.
Το τετραήμερο αυτό θα προβληθεί από τα ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας, ώστε να πάρουν οι εκδηλώσεις πανελλήνιο χαρακτήρα και να τονωθεί η επισκεψιμότητα της περιοχής.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Δήμαρχος Ζίτσας, Δημήτριος Ρογκότης ο οποίος επεσήμανε ότι συμφωνεί με το πνεύμα και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων, αλλά οι δήμοι έχουν όπως είναι γνωστό πολύ περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες και επομένως θα συνεισφέρουν με τα μέσα που έχουν κυρίως και στο βαθμό που θα μπορούν.
O Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης τόνισε ότι τον βρίσκουν σύμφωνο οι εκδηλώσεις και ότι ο Δήμος βρίσκεται σε αυτή την κατεύθυνση με πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει και προγράμματα που υλοποιεί και για το φυσικό περιβάλλον και για τα μνημεία του πολιτισμού.
Πρότεινε μάλιστα τη δημιουργία ενός «αειφόρου αγροκτήματος» στο οποίο θα υλοποιούνται πιλοτικά προγράμματα για την τοπική παραγωγή και το φυσικό περιβάλλον, ενώ θα λειτουργεί μέσα στο χώρο και κέντρο ενημέρωσης.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν στη συνέχεια όλες οι τοποθετήσεις των αντιδημάρχων των δύο δήμων, των προέδρων των δημοτικών συμβουλίων και των δημοτικών συμβούλων. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η πρόταση του εκπαιδευτικού Παναγιώτη Μίτση από την Εναλλακτική Δράση που επισήμανε την ανάγκη συμμετοχής των σχολείων ,ιδιαίτερα μέσω των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών στα περιβαλλοντικά και πολιτιστικά θέματα της περιοχής τους.
Κλείνοντας τη συζήτηση ο Δήμαρχος Ζίτσος Δημήτρης Ρογκότης έκανε πρόταση διαχωρισθούν οι εκδηλώσεις σε δύο ομάδες στη μια ομάδα συμπεριλαμβάνονται αυτές που θα γίνουν μέχρι τον Ιούνιο και στη δεύτερη αυτές που θα γίνουν μετά τον Ιούνιο και να υποβάλλονται στους δήμους οι συγκεκριμένες ανάγκες για κάθε εκδήλωση ώστε οι δήμοι να καθορίζουν σε τι μπορούν να βοηθήσουν.

ΠΗΓΗ: http://www.epirusonline.gr/