Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Παγκόσμιοι παίκτες με ενδιαφέρον για τα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων

Την χορήγηση του 5% των προσδοκώμενων εσόδων από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό κόλπο και στο Κατάκολο Ηλείας, ως ανταποδοτικό τέλος στις τοπικές κοινωνίες μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, εξήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος,  κ. Γ. Μανιάτης.

Σύμφωνα με όσα εξήγγειλε από την Πάτρα, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δυτικής Ελλάδας, το 20% των προσδοκώμενων εσόδων του δημοσίου θα επιστρέφουν στην περιοχή για την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων προστασίας του περιβάλλοντος, μέσω του Πράσινου Ταμείου.
Εκπνέει η προθεσμία για τις σεισμικές έρευνες
Στη συνέχεια ο κ. Γιάννης Μανιάτης ανέφερε ότι στις 2 Μαρτίου εκπνέει η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών για τις σεισμικές έρευνες στον πατραϊκό κόλπο, στο Κατάκολο και στην περιοχή των Ιωαννίνων, ενώ στις 2 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών για την παραχώρηση.
Επίσης ο υφυπουργός ανέφερε ότι "παγκόσμιοι παίκτες" στην αγορά πετρελαίου φαίνεται ότι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τις τρεις περιοχές, ωστόσο χαρακτήρισε κρίσιμη και απολύτως ενδεικτική τη διαδικασία κατάθεσης προσφορών στις 2 Μαρτίου, η οποία όπως σημείωσε, θα δείξει και τις πραγματικές διαθέσεις των εταιρειών.
Σχετικά με τα ενεργειακά αποθέματα, ανέφερε πως μια πρώτη εκτίμηση για τον πατραϊκό είναι ότι το κοίτασμα πετρελαίου φτάνει στα 200 εκατομμύρια βαρέλια και στο Κατάκολο τα 3 έως 6 εκατομμύρια.
Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, η αξιοπιστία αυτών των εκτιμήσεων ελέγχεται.


ΠΗΓΗ: www.news247.gr