Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Ο «Καλλικράτης 2» επιχειρεί να λύσει πολλά… αγκάθια των ΟΤΑ

Δόθηκε προς διαβούλευση από το Υπουργείο Εσωτερικών

Ρυθμίζει και τα έργα με αυτεπιστασία

Ως ένα νέο… στοίχημα φαίνεται πώς βλέπει το Υπουργείο Εσωτερικών το νέο «Καλλικράτη», που έρχεται να λύσει -όσο αυτό είναι δυνατόν- το… αλαλούμ που προκάλεσε ο πρώτος, σε κάποιες βασικές λειτουργίες των ΟΤΑ και στην Ήπειρο.

Ήδη το σχετικό πολυνομοσχέδιο δόθηκε για διαβούλευση στα κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση, στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και στην Ένωση Περιφερειών. Μεταξύ άλλων, με το εν λόγω πολυνομοσχέδιο ορίζεται η διαδικασία για την εκτέλεση έργων μέσω αυτεπιστασίας από τους Δήμους. Πρόκειται για μια διαδικασία που έχει ως στόχο την απορρόφηση περίπου 120.000 ανέργων τα επόμενα χρόνια.
Παράλληλα, το πολυνομοσχέδιο επιχειρεί να λύσει και μια σειρά Αυτοδιοικητικών θεμάτων, κυρίως οικονομικής φύσης.
Τα δάνεια…
Το πολυνομοσχέδιο καθορίζει τη χρηματοδότηση δανείων των Δήμων για την ισοσκέλιση των προϋπολογισμών τους, τη χρηματοδότηση παρεπόμενων συμφωνιών δανειακών συμβάσεων των Δήμων, για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων αυτών και την χρηματοδότηση χρηματοοικονομικών διευκολύνσεων προς Δήμους, οι οποίοι θα ενταχθούν στο Ειδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης των ΟΤΑ.
Ακόμη, συμπληρώνεται το θεσμικό καθεστώς του «Καλλικράτη» σε ότι αφορά τον ορισμό και τις αρμοδιότητες των αντιδημάρχων, τη σύσταση και λειτουργία των περιφερειακών επιτροπών κ.α. Συν τοις άλλοις, παρέχεται η ευχέρεια στους Δημάρχους να καθορίζουν ειδικά μειωμένα τιμολόγια ύδρευσης για τους οικονομικά αδύνατους.
Επιπλέον, δίνεται το δικαίωμα μετάταξης στους οικείους Δήμους του προσωπικού που απασχολείται σε δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς που κλείνουν, ενώ μετακινείται στους Δήμους το πλεονάζον προσωπικό Περιφερειών που απασχολείται κυρίως σε τεχνικές υπηρεσίες.
Τα «παντοπωλεία»…
Τέλος, στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών υπάρχει ειδική αναφορά στα «κοινωνικά παντοπωλεία», ενώ προστίθεται, ότι στο πλαίσιο αυτών ο Δήμος μπορεί να διοργανώνει και συσσίτια για τη διανομή φαγητού σε απόρους κατοίκους.

ΠΗΓΗ: http://www.proinoslogos.gr