Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Στο δρόμο 2500 νήπια, στον «αέρα» 83.000 οικογένειες

Καμία πρόβλεψη για τους δικαιούχους

Χωρίς στέγη και φροντίδα θα μείνουν 2500 βρέφη και νήπια εργαζόμενων γονέων τα οποία φιλοξενούσαν οι 25 βρεφονηπιακοί σταθμοί της Εργατικής Εστίας.
Στον αέρα θα βρεθούν και οι δανειολήπτες της Εργατικής κατοικίας μετά την εφαρμογή της διάταξης του μνημονίου που απαιτεί να μπει λουκέτο στους δύο οργανισμούς.
Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους 83.000 δανειολήπτες στεγαστικών δανείων που οφείλουν στον ΟΕΚ και στις τράπεζες σχεδόν 1,2 δισ. ευρώ.
Μετέωρες μένουν και οι αιτήσεις 58.000 οικονομικά ασθενών πολιτών που κατάφεραν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου ενώ στον αέρα βρίσκεται και το κατασκευαστικό πρόγραμμα του οργανισμού ο οποίος ετοιμαζόταν να παραδώσει 20 οικισμούς σε όλη τη χώρα με 1300 κατοικίες.
Μάλιστα ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας είχε σχεδιάσει και το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού το οποίο θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν 380.000 δικαιούχοι (λιγότεροι πάντως από πέρυσι) ενώ συγχρόνως θα μπορούσαν να ωφεληθούν και 2700 ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων που είχαν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Από την προηγούμενη εβδομάδα οι 1400 εργαζόμενοι στους δύο οργανισμούς που μένουν στον αέρα με προορισμό την εφεδρεία βρίσκονται σε απεργία ζητώντας να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις.
Πάντως ο υπουργός εργασίας κ Γιώργος Κουτρουμάνης υποστήριξε ότι το θέμα δεν έχει κλείσει ακόμη και ότι ενδεχόμενη απώλεια των 350 εκατομμυρίων ευρώ που συγκεντρώνονται ετησίως από τις ασφαλιστικές εισφορές για τη λειτουργία των δύο οργανισμών θα προκαλέσει οικονομική αιμορραγία και στο ΙΚΑ.
Στο μέτωπο των συντάξεων ,στην τελική διαπραγμάτευση με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ βρίσκεται το υπουργείο εργασίας για να προχωρήσει με εφαρμοστικό νόμο στη μείωση των επικουρικών συντάξεων αναδρομικά από τον Ιανουάριο αλλά και των κύριων στις ΔΕΚΟ , τράπεζες και ΝΑΤ από το Σεπτέμβριο.
Στη περικοπή των επικουρικών κατά 15% σύμφωνα με πληροφορίες ξαναμπαίνει πλαφόν που θα υπερβαίνει και τα 200 ευρώ ώστε να συγκλίνει και η ΝΔ.
Πάντως σύμφωνα με το μνημόνιο οι επικουρικές συντάξεις στο μέλλον θα μετατραπούν σε ατομικούς λογαριασμούς χωρίς καμία εγγύηση καταβολής το ποσού. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα προβλέπεται και επιδότηση που έως τώρα σε ορισμένα ταμεία ήταν τριπλάσια από το συνολικό ποσό των εισφορών.
Για παράδειγμα στο ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ οι εισφορές που συγκεντρώνονται είναι 10, 5 εκατ. ευρώ το χρόνο ενώ η δαπάνη για τις συντάξεις ανέρχεται σε 37,2 εκατ. ευρώ.
Η συρρίκνωση όλων των μισθών και όχι μόνο του κατωτάτου για 2.5 εκατομμύρια ασφαλισμένους του ΙΚΑ θα στερήσει από το ταμείο 2,5 δις . Επιπλέον η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σύμφωνα με την τρόικα θα αφαιρέσει άλλα 1,5 δισ. ευρώ από το ΙΚΑ .
Στο μνημόνιο έχει ήδη υπολογιστεί εκτός από τη μείωση των επικουρικών και μείωση 5-10% των κύριων συντάξεων στα ταμεία της ΔΕΗ, του ΟΤΕ , της εθνικής , της εμπορικής , της αγροτικής ,της πρώην ΕΤΒΑ, της πρώην ολυμπιακής καθώς και στο ΝΑΤ .


ΠΗΓΗ: www.protothema.gr