Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Παγώνουν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα από το 2013

Πάγωμα μισθών και ωριμάνσεων στον ιδιωτικό τομέα, για μία τριετία, προβλέπει το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση στις συζητήσεις με την τρόικα σε μια προσπάθεια να διασωθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός. Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» πρόκειται για μία λύση περισσότερο μετριοπαθή από την κατάργηση των Δώρων και του Επιδόματος Αδείας, η οποία αποσκοπεί στο να αποφευχθεί η κοινωνική έκρηξη, που θα προκαλούσε το σχέδιο των τροϊκανών.
Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι το σχέδιο που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εργασίας δεν θίγει τον κατώτατο, αλλά ούτε τον 13ο και 14ο μισθό, οι οποίοι θα συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά, εφόσον βεβαίως υπάρξει συμφωνία.
Τι περιλαμβάνει αναλυτικά το σχέδιο:
Την καταβολή κανονικά της αύξησης 2,5% από τον ερχόμενο Ιούλιο στον κατώτατο μισθό που προβλέπει η Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Το πάγωμα του νέου κατώτατου μισθού παράλληλα με το πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων κατά την τριετία 2013 – 2015, και
Την καταβολή του 13ου και 14ου μισθού ως έχει.
Τα επιχειρήματα που αναμένεται να προβάλει το υπουργείο εργασίας προς την τρόικα είναι:
Η επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας την περίοδο 1995-2009 κατά 26,8% δεν οφείλεται στις αυξήσεις των μισθών, καθώς οι μισθοί συμμετέχουν μόνο κατά το ένα πέμπτο στον παράγοντα ανταγωνιστικότητα και ότι μία νέα μείωση μισθών θα είχε ως αποτέλεσμα μόνο νέα μεγαλύτερη ύφεση
Στον ιδιωτικό τομέα οι μισθοί έχουν μειωθεί ήδη σημαντικά, καθώς φτάνει μέχρι και το 42% στις 52 επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ εργοδοτών και σωματείων.
Η πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται και στη συνάντηση που έχουν οι εκπρόσωποι της τρόικας με τον Υπουργό Εργασίας κ. Κουτρουμάνη.


ΠΗΓΗ: www.Star.gr