Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

ΕΦΕΔΡΕΙΑ: Με βήμα σημειωτόν

Στους 7.956 ανέβηκε χθες ο αριθμός των υπαλλήλων που φεύγουν από το Δημόσιο, στα νέα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, έναντι 6.264 που ήταν ο αριθμός τους την Πέμπτη. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί περαιτέρω την επόμενη εβδομάδα αφού ακόμα αρκετοί είναι οι φορείς που δεν έχουν αποστείλει τα σχετικά στοιχεία στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Ενδεικτικό του τι συμβαίνει είναι η κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για παράδειγμα, όπου από τους 325 δήμους, μόνο οι 60 έχουν στείλει στοιχεία.
Μεταξύ αυτών που δεν έχουν αποστείλει ακόμα τις λίστες, συγκαταλέγονται υπουργεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, νοσοκομεία κ.λπ.
Το πρόβλημα στη δημόσια διοίκηση είναι γνωστό, παρατηρεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σχετικά με την έκθεση του ΟΟΣΑ στην οποία γίνεται λόγος για ανικανότητα προώθησης μεταρρυθμίσεων, συμπληρώνοντας ότι «αυτό που συνιστά τομή είναι το γεγονός πως το Δημόσιο μπαίνει πλέον σε διαδικασίες αναδιάρθρωσης και αξιολόγησης».
«Αυτή η έκθεση είναι γνωστή εδώ και δύο μήνες», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και συμπληρώνεται ότι «έχει παραγγελθεί από την ελληνική κυβέρνηση» και πως «με βάση αυτήν προχωρούμε στη μεγάλη μεταρρύθμιση για το επιτελικό κράτος». Το υπουργείο σημειώνει ακόμη ότι σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στη Βουλή.
Τονίζεται ακόμη ότι «το πρόσφατο παράδειγμα του νόμου για την εφεδρεία και το δείκτη αποτελεσματικότητας των αρμόδιων υπουργείων και φορέων που πρέπει να εφαρμόσουν αυτήν την πολιτική κάθε ένας στον τομέα του, φανερώνει τα προβλήματα λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης».
Και στον τομέα της Υγείας.
Στο μεταξύ ξεκίνησε και στον τομέα της Υγείας το μέτρο της εφεδρείας, με το 90% των αποχωρούντων ουσιαστικά να συνταξιοδοτούνται.
Όπως επανέλαβε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, το μέτρο δεν περιλαμβάνει γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά διοικητικό προσωπικό.
Συγκεκριμένα, το πρώτο κύμα αφορά 10 υπαλλήλους της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου, 600 εργαζομένους στα νοσοκομεία και 300 στον τομέα της πρόνοιας.
Οι παραπάνω αποχωρούν άμεσα από την εργασία τους.