Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Δίκη Τρυγόνας: Αθωωτική η πρόταση του Εισαγγελέα

Αθωωτική είναι η πρόταση του Εισαγγελέα για τα τρία υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εξ’ αμελείας από τις οικογένειες των αδικοχαμένων αστυνομικών Κώστα Βλαχοπάνου και του Δημήτρη Κώτση, οι οποίοι έπεσαν νεκροί από τα πυρά του Ρώσου κακοποιού Μαξίμ Ζελίν, παραμονής Πρωτοχρονιάς του 2005, στην Τρυγώνα. Ο Εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση και των τριών κατηγορουμένων, τους τότε Αστυνομικό Διευθυντή Αναστάσιο Ναστούλη, υποδιευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Γιάννη Δρόσο και διοικητή του Τμήματος Μεταγωγών Σταύρο Πανταζή, καθώς δεν συντρέχουν νομικοί λόγοι για να τους αποδοθούν ευθύνες, ενώ σημείωσε την χρονική απόσταση του εγκλήματος από την στιγμή που οι αξιωματικοί ασχολήθηκαν με την συγκεκριμένη μεταγωγή.
Η πρόταση του Εισαγγελέα έγινε στις 9 το πρωί, αμέσως μόλις ξεκίνησε η δίκη, και ακολούθησαν οι αγορεύσεις της Πολιτικής Αγωγής και των συνηγόρων υπεράσπισης, μέχρι τις 14.30 το μεσημέρι.
Ενδεικτική της πρωτοφανούς για τα τοπικά δεδομένα υπόθεσης ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του Τριμελούς Εφετείου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. «Είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση, παρόμοια της οποίας δεν μας έχει απασχολήσεις ξανά», σημείωσε ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου και ανακοίνωσε ότι η απόφαση θα εκδοθεί την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι.
Κατά την χθεσινή διαδικασία, οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής, απέδωσαν στους τρεις κατηγορούμενους αμέλεια, αδιαφορία και ανευθυνότητα, καθώς, όπως υποστήριξαν, όφειλαν να ενημερωθούν για την επικινδυνότητα του Ρώσου κακοποιού και όσων κρατουμένων επρόκειτο να μεταφερθούν. Παράλληλα, διατύπωσαν αιτιάσεις ότι αγνόησαν αναφορές και καταγγελίες για ελλείψεις και πλημμελή λειτουργία του τμήματος μεταγωγών, ενώ, ως προς το επιχείρημα της υπεράσπισης, ότι είχε δοθεί εντολή στους αστυνομικούς να μην πραγματοποιήσουν καμία στάση, αντέτειναν την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
"Ήταν θέμα χρόνου πότε θα συμβεί το μοιραίο. Ήταν μια ρουλέτα και κανείς δεν ξέρει που θα καθόταν η μπίλια. και οι κατηγορούμενοι δεν έκαναν τίποτε για να σταματήσουν το σπιράλ του θανάτου», σημείωσε ένας εκ των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής.
Στην συνέχεια αναδείχθηκε η επιχειρησιακή σοβαρότητα των μεταγωγών στην συνολική λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας, με τον δικηγόρο Αντ. Βγόντζα να υπογραμμίζει πως «η συνήθης πρακτική δεν υπερισχύει των κανονιστικών διατάξεων». Κάλεσε τέλος το Δικαστήριο να στείλει με την απόφαση αυτή ένα μήνυμα σε όποιον ασκεί δημόσια καθήκοντα «ότι η ελληνική δικαιοσύνη δεν συγχωρεί την παραβίαση των νομικών υποχρεώσεων που απορρέουν από την θέση αυτή».
Στην έλλειψη σήματος για την επικινδυνότητα του κακοποιού από τις φυλακές της Κέρκυρας, γεγονός που δεν οδήγησε τα στελέχη και τους αστυνομικούς των Ιωαννίνων, να λάβουν αυξημένα μέτρα, στάθηκε ιδιαίτερα η υπεράσπιση των τριών κατηγορουμένων. Παράλληλα απέδωσε στην φιλοτιμία των αδικοχαμένων αστυνομικών και την απρόβλεπτη ενέργεια του κακοποιού να εκμεταλλευθεί την ευαισθησία τους, το τραγικό περιστατικό.
Τόνισαν μάλιστα ότι οι αστυνομικοί είχαν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν στάση είτε στο Α.Τ. Μετσόβου, είτε στο Συνοριακό Σταθμό Μουργκάνας, αλλά αντίθετα σταμάτησαν σε μια ερημική τοποθεσία. «Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν μπαίνει πάνω από την ασφάλεια της μεταγωγής», σημείωσε χαρακτηριστικά ο συνήγορος υπεράσπισης, απαντώντας στην σχετική αναφορά της πολιτικής αγωγής.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριξαν πως δεν υπάρχει «δεδικασμένο» για την υπόθεση, καθώς δεν συντρέχει λόγος να φτάσουν στο ακροατήριο, ενώ χαρακτήρισε τους κατηγορούμενους «θύματα της πολιτείας, που υποκριτικά θέλει την κεφαλή τους επί πίνακι για να εξιλεωθεί».


Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΧΑΛΑΤΣΗ από την Ελευθερία
ΠΗΓΗ: http://epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=12409:2011-12-10-00-52-55&catid=36:top-news