Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Αρχαιοκάπηλος στην Κοζάνη φωτογράφιζε τους χώρους που... χτυπούσε!

Είχε στην κατοχή του μία εικόνα του 18ου αιώνα.
Μέλος διεθνούς κυκλώματος ο αρχαιοκάπηλος της Κοζάνης;
Οργανωμένος ήταν ο αρχαιοκάπηλος που έπεσε στα χέρια της Αστυνομίας στην περιοχή της Κοζάνης… Όπως αποδείχθηκε, στοχοποιούσε τους ναούς και τα παρεκκλήσια που σκόπευε να χτυπήσει και φωτογράφιζε τις τοποθεσίες όπου βρίσκονταν με σκοπό να επιστρέψει όταν οι συνθήκες το επέτρεπαν!
Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας είχαν πληροφορίες για την δράση του 51χρονου άνδρα και έκαναν αιφνιδιαστική έρευνα στο σπίτι του, όπου ανακάλυψαν τις επίμαχες φωτογραφίες, αλλά και μια φορητή εικόνα που δεν μπορούσε να δικαιολογήσει την κατοχή της. Εκτός από αυτά, όμως, βρήκαν ακόμη ένα πιστόλι κρότου με τέσσερα φυσίγγια στην γεμιστήρα και ένα περίστροφο κρότου με άλλα 18 φυσίγγια!
Η εικόνα εξετάστηκε από αρμόδια αρχαιολόγο, η οποία γνωμάτευσε ότι χρονολογείται από τον 18ο αιώνα και εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς. Έτσι, ο 51χρονος θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης με τις κατηγορίες της αρχαιοκαπηλίας και της παράνομης οπλοκατοχής.
Την άκρη του νήματος που οδηγεί στο διεθνές κύκλωμα αρχαιοκαπήλων το οποίο λεηλατεί μοναστήρια και εκκλησίες στη Μακεδονία, την Ήπειρο και την Θεσσαλία, φαίνεται πως βρήκαν οι αστυνομικές αρχές με την σύλληψη του 51χρονου που είχε στην κατοχή του μία εικόνα του 18ου αιώνα στην Κοζάνη και όπλα..
Πρόκειται για 34 φωτογραφίες που έχουν σταλεί στις Αστυνομικές Διευθύνσεις των περιοχών όπου έγιναν κλοπές, ώστε να ταυτοποιηθούν.
Οι 27 από αυτές απεικονίζουν τοποθεσίες με βυζαντινά παρεκκλήσια και μνημεία που εξετάζεται αν έχουν ήδη γίνει στόχος του κυκλώματος ή ο 51χρονος υποδείκνυε ότι αποτελούν στόχους στους οποίους υπάρχουν πολύτιμα κειμήλια και άλλα αντικείμενα. Οι άλλες επτά φωτογραφίες δείχνουν τοποθεσίες όπου έχουν γίνει ανασκαφές και καταβάλλεται προσπάθεια να εντοπιστούν τα ακριβή σημεία.


ΠΗΓΗ: http://www.protothema.gr/