Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Συνεταιριστική σύσκεψη για τις τιμές του γάλακτος στην Ήπειρο

Σύσκεψη με τις ΕΑΣ Ηπείρου διοργανώνουν οι τοπικοί κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί την Τρίτη 15 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί για να καθορίσουν τη στάση τους μετά την ανακοίνωση των τιμών αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος από τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη.
Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η ΕΑΣ Ιωαννίνων:« Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων μετά τον καθορισμό των τιμών γάλακτος από τη Γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ οι οποίες θα ισχύσουν για τη νέα γαλακτοκομική περίοδο κάνει γνωστό στους κτηνοτρόφους ότι η πρόταση των Ενώσεων η οποία κατατέθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΩΔΩΝΗΣ δια των αντιπροσώπων τους οι οποίοι συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας ήταν η παρακάτω:
1. Σε ότι αφορά το αγελαδινό γάλα κατάργηση της προηγούμενης απόφασης του 70% - 30% και πληρωμή αναδρομικά της διαφοράς στην τιμή ώστε να αποκατασταθεί η ζημιά και αδικία την οποία υπέστησαν οι αγελαδοτρόφοι από την παραπάνω απόφαση και για την οποία είχαμε αντιδράσει αλλά παράλληλα κάναμε και συγκεκριμένες προτάσεις για τον τρόπο που έπρεπε να αντιμετωπισθεί το όλο πρόβλημα με τις επιπλέον ποσότητες του αγελαδινού γάλακτος.
2. Σε ότι αφορά τις συμπληρωματικές τιμές της γαλακτοκομικής περιόδου η οποία έληξε προτείναμε την διανομή του 60% του πλεονάσματος το οποίο προσδιορίζεται για την 31/12/2011 και αφού οι παραπάνω συμπληρωματικές τιμές προστεθούν στις ήδη ισχύουσες αυτές να αποτελέσουν τις νέες τιμές εκκίνησης για τη νέα γαλακτοκομική περίοδο.
Δυστυχώς οι παραπάνω προτάσεις μας παρά την επιμονή των Μελών του Δ.Σ. που μας εκπροσωπούν σε αυτό δεν έγιναν αποδεκτές από την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του οποίου η απόφαση ήταν να παραμείνουν σταθερές οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα και η τιμή εκκίνησης για το αγελαδινό να ανέλθει σε 0,4505 λεπτά καθώς επίσης να μη δοθούν συμπληρωματικές τιμές για την γαλακτοκομική περίοδο η οποία έληξε.
Η παραπάνω απόφαση του Δ.Σ. καταργεί στην ουσία τον χαρακτήρα της εταιρείας και στερεί από τους παραγωγούς κάτι το οποίο ισχύει από την ίδρυση της βιομηχανίας δηλαδή μέρος του πλεονάσματος να διανέμεται στους παραγωγούς σαν συμπληρωματική τιμή στο τέλος κάθε γαλακτοκομικής περιόδου.
Οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών είναι αντίθετες στην παραπάνω απόφαση η οποία έρχεται σε μία περίοδο όπου η κτηνοτροφία απειλείται με αφανισμό με ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικονομία της Ηπείρου.
Παράλληλα θα κάνουν ότι είναι δυνατό για να ανατρέψουν την απόφαση αυτή και για τον λόγω αυτό βρίσκονται σε επικοινωνία με τον μεγαλομέτοχο».