Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ-ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΙΑΡΑΒΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Aγνόησαν τελείως νόμους, δικαιώματα πολιτών αλλά και ρητές προεκλογικές δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής

Φωτό. 27-5-2008.
Λεζάντα Φωτογραφίας:
Φωτογραφία τμήματος του Πάρκου Κατσάρη, τα μεταλλικά ΠΙ-κιγκλιδώματα “βέβηλο χέρι” τα αφαίρεσε με την ανοχή της Δημοτικής Αρχής Ν. Γκόντα για να βάλει τραπεζοκαθίσματα το “Macanundo”, ιδιοκτησίας Ελένης Κασσάρου, συζύγου του Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη! Ενδιαφέρεται κανείς για το περιβάλλον σ’ αυτή την πόλη;


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Φ. Φίλιο επισκέφτηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτών-Κατοίκων περιοχής Σιαράβα Ιωαννίνων και διαμαρτυρήθηκαν έντονα γιατί η Δημοτική Αρχή παράνομα και παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις και διακηρύξεις “παραχώρησε” τμήματα του Πάρκου Κατσάρη στα καταστήματα της οδού Γαριβάλδη για να τοποθετήσουν τραπεζοκαθίσματα.


Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτών που έδωσε σχετικό υπόμνημα στο Δήμαρχο τόνισε για άλλη μια φορά ότι η περιοχή Σιαράβα και το Πάρκο Κατσάρη, “προστατεύονται” από ειδικές διατάξεις γιατί αποτελούν τμήμα του ιστορικού κέντρου των Ιωαννίνων και της λίμνης και έχει χαρακτηριστεί τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.


“Ποια είναι η ειδική προστασία, ρώτησε η αντιπροσωπεία των Πολιτών το Δήμαρχο, όταν αυτή η περιοχή κακοποιείται βάναυσα, ενώ το Πάρκο παράνομα νοικιάζεται σε συμφέροντα που δεν ενδιαφέρονται για το καλό της πόλης;”


Η Επιτροπή ζήτησε να απομακρυνθούν τα τραπεζοκαθίσματα από το Πάρκο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα καταφύγουν στις αρμόδιες για το περιβάλλον αρχές.


Ο κ. Φίλιος εμφανίστηκε να απορεί που η αρμόδια Αντιδήμαρχος παραχώρησε για τραπεζοκαθίσματα σε τμήματα του πάρκου και δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα δώσει απάντηση στην Επιτροπή Πολιτών-Κατοίκων Σιαράβα Ιωαννίνων.


Το υπόμνημα που επιδόθηκε στον κ. Δήμαρχεο έχει ως εξής:
Επιτροπή Πολιτών – Κατοίκων της περιοχής
Σιαράβα Ιωαννίνων
Ιωάννινα, 12-07-2011


Προς τον Δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Φ. Φίλιο
Ενταύθα


Θέμα: Εκμίσθωση τμήματος του Πάρκου Κατσάρη από το Δήμο Ιωαννιτών σε καταστήματα


Κύριε Δήμαρχε,
Με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι η Αντιδήμαρχος κα Παρασκευή Τσίλη, αγνόησε τελείως νόμους, δικαιώματα πολιτών αλλά και ρητές δικές σας προεκλογικές δεσμεύσεις και προχώρησε στην παραχώρηση τμήματος του Πάρκου Κατσάρη αλλά και εισόδους σε καταστήματα στην οδό Γαριβάλδη. Αναφερόμαστε ιδίως στα καταστήματα: 1) “Macanundo” Γαριβάλδη 18 & 19, ιδιοκτησίας Ελένης Κασσάρου συζύγου του Περιφερειάρχη κ. Αλεξάνδρου Καχριμάνη και 2) “Remezzo”, Γαριβάλδη 22, ιδιοκτησίας των υιών Γ. Χρηστοβασίλη, Προέδρου του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ και του Γ. Τσιλιγιάννη.
Η λύπη μας γίνεται μεγαλύτερη δεδομένου ότι η σημερινή, η δική σας, Δημοτική Αρχή εκμισθώνει τμήμα της εισόδου του Πάρκου Κατσάρη στο “Remezzo”, κάτι που δεν είχε τολμήσει να κάνει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή του κ. Ν. Γκόντα!
Και γίνεται ακόμα μεγαλύτερη η λύπη μας, αφού η κα Τσίλη, πριν εκλεγεί με το ψηφοδέλτιό σας Δημοτική Σύμβουλος και αναλάβει ως Αντιδήμαρχος, ήταν νομικός μας σύμβουλος και μας υποδείκνυε πώς να ενεργήσουμε ως πολίτες ενώπιον της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής (του Ν. Γκόντα) προκειμένου να απελευθερωθεί το τμήμα του Πάρκου Κατσάρη, που παράνομα και αυθαίρετα είχε καταληφθεί από καταστηματάρχες της οδού Γαριβάλδη.
Σας υπενθυμίζουμε, κ. Δήμαρχε, τα παρακάτω, όχι για να σας θέσουμε ενώπιον των ευθυνών σας, ως Δήμαρχου, αλλά για να ενισχύσουμε την αποφασιστικότητά σας να αποκαταστήσετε την νομιμότητα, όσον αφορά την περιοχή Σιαράβα πρώην Ταμπάκικα, που έχει παραδοθεί στη βουλιμία κάποιων, όχι όλων, που ούτε νόμους, ούτε αρχές, ούτε την πόλη, ούτε τους συνανθρώπους τους σέβονται, αφού κύριο μέλημά τους είναι το ίδιο συμφέρον με κάθε τρόπο.


Υπενθυμίζουμε λοιπόν:
1.Η περιοχή Σιαράβα είναι τμήμα του ιστορικού Κέντρου των Ιωαννίνων και κάθε εργασία που γίνεται στα κτήρια, στους δρόμους, στις πλατείες και στα πεζοδρόμια, απαιτούν προηγούμενη έγκριση της ΕΠΑΕ (Επιτροπή Πολεοδομικού Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, Π.Δ. 28ης Ιουλίου 1989).
2.Το τμήμα της περιοχής Σιαράβα, ως τμήμα του ιστορικού κέντρου της πόλης, προστέθηκε στην λίμνη Παμβώτιδα και έχει χαρακτηρισθεί ως “τόπος ιστορικός και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, γιατί συνδέεται άρρηκτα με ιστορικές στιγμές και παραδόσεις του Νεώτερου Ελληνισμού” (κοίτα Υ.Α. Φ31/4425/212/75/4-1977, ΦΕΚ 266/Β/21-3-1977) Φορέας Προστασίας ΥΠΕΧΩΔΕ.
3.Η πιο πάνω Υ.Α. συμπληρώθηκε με την Υ.Α.Γ/1472/62023/15-9-1981 (ΦΕΚ 660/Β/19-10-1981) ως εξής: “και επεκτείνουμε τα όρια κηρύξεως της λίμνης Ιωαννίνων, ως τόπου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους προκειμένου να συμπεριλάβει τμήματα της πόλεως τα οποία διατηρούν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και κρίνονται ότι έχουν ανάγκη ειδικής προστασίας. Οι περιοχές αυτές ορίζονται …ως εξής: ΝΔ του Φρουρίου: ζώνη οριζόμενη από την ακτή, την οδό Μετσόβου, την οδό Ζαλοκώστα μέχρι της συναντήσεως της τελευταίας με την Γιοσέφ Ελιγιά…”


4.Υπενθυμίζουμε επίσης τον τρόπο που αντέδρασαν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων “Macanundo” και “Remezzo”, όταν πριν ένα μήνα περίπου έπρεπε η Δημοτική Αστυνομία να τα “σφραγίσει” και τα δύο για 20 ημέρες, λόγω πληθώρας παραβάσεων:
—Το “Macanundo” δεν έκλεισε καθόλου, αφού η Δημοτική Αστυνομία “σφράγισε” το κατάστημα στη Γαριβάλδη 18, ενώ το κατάστημα της Γαριβάλδη 19 που είναι κι αυτό …“Macanundo” δούλευε κανονικά, “δουλεύοντας” την κοινή λογική και τη Δημοτική Αρχή! Δηλαδή “ούτε γάτα ούτε ζημιά”.
—Οι ιδιοκτήτες του “Remezzo” κατά την προσπάθεια της Δημοτικής Αστυνομίας να το “σφραγίσει” προπηλάκισαν τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, τον κ. Δ. Νάστο.


Αυτά τα δύο καταστήματα θα τα επιβραβεύσει η σημερινή Δημοτική Αρχή; Και τότε με τί κύρος θα εφαρμόσει, γενικώς, τους νόμους και θα πείσει τους Γιαννιώτες ότι είναι φύλακας πιστός της ιστορίας της πόλης, των δικαιωμάτων των κατοίκων της, του περιβάλλοντος, των νόμων και κανόνων που υπηρετούν το κοινό καλό και το μέλλον της πόλης μας;


Κύριε Δήμαρχε,
Σ’ αυτό το τμήμα της περιοχής που κηρύχθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ μαζί με τη λίμνη Παμβώτιδα, ως “τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που έχει ανάγκη ειδικής προστασίας συμπεριλαμβάνεται και το Πάρκο Κατσάρη”. Σεις δε προσωπικά, ως Δήμαρχος θεωρείστε ως ο πρωταγωνιστής για τη δημιουργία του. Και έτσι είναι.


Εκτός αυτού προεκλογικώς έντονα και καθαρά, προφορικά στην Επιτροπή μας και σε συγκέντρωση κατοίκων της περιοχής δεσμευτήκατε ότι θα αποδώσετε το Πάρκο στους πολίτες, όπως επιτάσσει ο ευεργέτης Κατσάρης (παιδική χαρά – μουσείο φυσικής ιστορίας), του οποίου τη σύζυγο πείσατε να διαθέσει απ’ το κληροδότημά του τα αναγκαία χρήματα. Άρα πρέπει να απομακρυνθούν τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων “Macanundo” και “Remezzo” και των λοιπών καταστημάτων από τις εισόδους του Πάρκου, αλλά και από όλο το πλακόστρωτο που κατασκεύασε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή καταστρέφοντας τμήμα του Πάρκου.


Είμαστε βέβαιοι ότι κάποια ασυνεννοησία θα υπήρξε για να παραχωρηθεί χώρος από το πάρκο σ’ αυτά τα δύο καταστήματα.
Γι’ αυτό περιμένουμε να παρέμβετε και να απελευθερωθούν οι είσοδοι και το τμήμα του Πάρκου που είναι στρωμένο με φυσική πέτρα αλλά και εκείνο που καταστράφηκε απ’ την προηγούμενη Δημοτική Αρχή (Γκόντας) για να κατασκευαστεί πλακόστρωτο με βιομηχανικές πλάκες και να εκμισθωθεί στα καταστήματα της οδού Γαριβάλδη, ήτοι στο “Γκαζόν”, στο “Πειρατικό., στο “Μοντεχρίστο”, στο “Αλλού γι’ αλλού”, “Rasim” κ.λπ..


Μετά τα παραπάνω υποβάλλουμε και σε σας το ανυποχώρητο αίτημα να απελευθερωθεί το Πάρκο, όπως με υπόμνημά μας είχαμε ζητήσει απ’ την αρμόδια Αντιδήμαρχο κ. Παρασκευή Τσίλη στις 2 Μαίου του 2011, το οποίο κοινοποιήσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο μέσω του Προέδρου κ Δ. Γιωτίτσα. Στο υπόμνημά μας αυτό ποτέ δεν απάντησε η κ. Τσίλη, αλλά προχώρησε στις παραχωρήσεις αυτών των τμημάτων του Πάρκου Κατσάρη, όπως προαναφέραμε.


Το αίτημά μας αναλύεται:
1. Να απομακρύνει το Δήμος άμεσα τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων “Macanundo” και “Remezzo” από τις πλακόστρωτες εισόδους και από την πλακόστρωτη πλατεία, που είναι φυσικά τμήματα του πάρκου Κατσάρη.
2. Να ξηλωθεί το πλακόστρωτο που κατασκεύασε η απελθούσα Δημοτική Αρχή καταστρέφοντας το πράσινο και να αποδοθεί στους πολίτες το Πάρκο Κατσάρη όπως προεκλογικά δεσμεύθηκε ο Δήμαρχος κ. Φ. Φίλιος.
3. Ωσότου ξηλωθεί το πλακόστρωτο να απομακρυνθούν τα τραπεζοκαθίσματα, να επιτραπούν μόνο στο πεζοδρόμιο μπροστά από τα καταστήματα με αυστηρές προδιαγραφέςαυστηρή οριοθέτηση στο μισό πλάτος του πεζοδρομίου με καλαίσθητα ξύλινα κιγκλιδώματα κατά τις υποδείξεις των υπηρεσιών του Δήμου. Το κόστος να αναλάβουν οι καταστηματάρχες.
4. Να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία και απελευθέρωση του πάρκου και των δέντρων του από τις ασχήμιες που εκθέσαμε παραπάνω, αλλά και την αποκατάσταση και περίφραξη των εγκαταστάσεων της Παιδικής Χαράς.


Τέλος θέτουμε υπόψιν σας ότι ο νόμος 1080/1980 “Μεταβολές της νομοθεσίας περί εσόδων ΟΤΑ κ.λπ.” επιτρέπει τη χρήση πεζοδρομίων, πλατειών και λοιπών κοινοχρήστων χώρων, ενώ στον ορισμό που δίνει για το τι νοείται ως “κοινόχρηστος χώρος” δεν αναφέρει πουθενά ότι στον όρο αυτό περιλαμβάνονται και τα πάρκα.


Είναι γι’ αυτούς τους λόγους που περιμένουμε να παρέμβετε και να απελευθερωθούν οι είσοδοι και τα τμήματα του Πάρκου που έχουν καταληφθεί. Η φωτογραφία που σας επισυνάπτουμε δείχνει ακριβώς πως ήταν το πάρκο το 2008 στο σημείο αυτό όταν βέβηλο χέρι συμφερόντων το κακοποίησε. Προσδοκούμε στην άμεση παρέμβασή σας.


Η Επιτροπή
Σταυροπούλου Αγγελική-Καθ.Αρχ. Πανεπ. Ιωαννίνων
Χόνδρης Παναγιώτης-Συντ/χος Επιχ/τίας
Βραζιτούλης Νικόλαος - Καθηγητής Μέσης Εκπ/σης
Στεφάνου Κώστας - Οικονομολόγος
Χοτούρα Νατάσα-Παιδίατρος
Παπαδοπούλου Ανδρομάχη-Δημόσιος Υπάλληλος
Νάκος Γεώργιος-Σκηνοθέτης-Ηθοποιός
Παλούκα Αγγελική-Συν/χος Καθηγήτρια
Βασίλειος Εφαπλωματάς –Ελαιοχρωματιστής


Για την Επιτροπή
Παππάς Σόλων - Καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης
Παπαχρήστος Μενέλαος-Συν/χος Δάσκαλος Π.Π. Δ.Ο.Ε.
Παρθενία Χόνδρη


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ-ΚΑΤΟΙΚΩΝ

ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΙΑΡΑΒΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ιωάννινα, 14 /7/2011
Πληροφορίες:
1. Μενέλαος Παπαχρήστος, Ζαλοκώστα 30
2651038010-κιν. 6982692740
2. Σόλων Παππάς, Γαριβάλδη 20
2651030820-κιν. 6973332961