Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Καταργούνται φορείς ως τις 5 Αυγούστου

Με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.
Στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή θα περιληφθεί τελικώς η ρύθμιση για την κατάργηση δημοσίων οργανισμών και φορέων σύμφωνα με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.
Όπως δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, ως τις 5 Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή και θα έχει δρομολογηθεί η κατάργηση των φορέων που βρίσκονται στη λίστα η οποία έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές και τους εταίρους μας.
Με αφορμή σχετική ερώτηση του Κ. Γ. Γιακουμάτου της ΝΔ, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις καταθέσεις στο εξωτερικό που ανήκουν σε Ελληνες πολίτες και δήλωσε ότι πλέον μπορούμε να πληροφορηθούμε -λόγω της δυνατότητας άρσης του τραπεζικού απορρήτου- όλα τα εμβάσματα που έχουν σταλεί στο εξωτερικό, να ταυτοποιήσουμε στοιχεία από τόκους για καταθέσεις του εξωτερικού αλλά και τα στοιχεία πιστωτικών καρτών που ανήκουν σε τράπεζες του εξωτερικού και τη χρήση τους.
Κάλεσε παράλληλα όσους φορολογούμενους έχουν εκκρεμότητες, να προσέλθουν εθελοντικά πριν υποστούν τον έλεγχο.
Αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές γνωστοποίησε ότι από τα 42 δισ. ευρώ, 37 είναι οφειλές από μόλις 10.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα «και τα υπόλοιπα 4 με 5 τα οφείλουν 890.000 φορολογούμενοι. Θα εστιάσουμε λοιπόν σε αυτά τα 10.000 πρόσωπα χρησιμοποιώντας τη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή δικηγόρους και ορκωτούς λογιστές».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι εξετάζεται επίσης και η επέκταση του πόθεν έσχες και σε πολιτικούς αλλά και ανώτατους διοικητικούς λειτουργούς που είχαν υπηρετήσει στο παρελθόν, ένα θέμα για το οποίο θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο.
Τέλος, όσον αφορά τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το στοίχημα δήλωσε ότι στο νέο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται ρύθμιση που τα θέτει υπό νομικό και φορολογικό έλεγχο.
'Οπως εξήγησε, ένα μέρος τους θα διεξάγεται μέσω του ΟΠΑΠ και τα υπόλοιπα με ειδικές άδειες που θα χορηγηθούν μετά από διαδικασία δημοπράτησης.