Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

ΚΟΥΛΟΥΜΑ: Τα μυστικά για το πέταγμα του χαρταετού


Ένα παιχνίδι που φαίνεται εύκολο και αθώο, που όμως μπορεί να έχουμε αποτυχία.
Μερικά μυστικά και συμβουλές, για να αποφύγετε την απογοήτευση στο πέταγμα του χαρταετού και να χαρείτε την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας.

Φροντίστε να εντοπίσετε μία τοποθεσία όπου δεν θα υπάρχουν κτήρια, δέντρα, κολώνες, και κυρίως μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια και κεντρικούς δρόμους.

Προτού πετάξετε τον χαρταετό σας, είτε τον φτιάξατε μόνοι σας είτε τον αγοράσατε, κάνετε έναν καλό έλεγχο. Ελέγξτε μήπως έχει σκισίματα και το ποιο σημαντικό ελέγξτε αν είναι «ζυγισμένος».
Ξεμπερδέψτε καλά την ουρά του που πρέπει να είναι μακριά και απλώστε την στο έδαφος μέχρι το πέταγμα.

Οι επιδόσεις και το πέταγμα του χαρταετού εξαρτώνται από το υλικό του, το δέσιμο, το σχέδιο, μα κυρίως το μέγεθος και φυσικά τις καιρικές συνθήκες. Εάν ο χαρταετός σας κάνει στριφογυρίσματα και ανεβοκατεβαίνει, σημαίνει ότι ο άνεμος είναι πολύ δυνατός ή ο χαρταετός πολύ μικρός ή τα «ζύγια» έχουν χαλάσει.

Μπορείτε να υψώσετε τον χαρταετό σας απλώς τρέχοντας, όμως αυτό απαιτεί μεγάλο χώρο ενώ είναι επικίνδυνο διότι θα κοιτάτε ψηλά και ενδέχεται να χτυπήσετε.
Επιστρατεύστε κάποιον φίλο να κρατά τον χαρταετό με την πλάτη του στον άνεμο και να αφήνει σιγά σιγά το σκοινί όταν εσείς του δώσετε μια μικρή ώθηση. Μόλις πετάξει ο χαρταετός αφήστε αρκετό σκοινί για να φτάσει ψηλά και στη συνέχεια φροντίστε να είναι άνετο το σκοινί στα χέρια σας.
Άμα “τραβάει” αφήστε κι άλλο σκοινί για να πάει πιο ψηλά.
Άμα είναι χαλαρό, τραβήξτε λιγάκι διότι προφανώς χρειάζεται περισσότερο άνεμο.

Καλή διασκέδαση...και Καλή Σαρακοστή!