Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Σε ρόλο «μάνατζερ» οι διευθυντές σχολείων


Αποκόπτει από την εκπαιδευτική ιδιότητά τους, τους διευθυντές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, αφού τους επιφυλάξει μόνο διοικητικά καθήκοντα.

Ο νέος ρόλος που εισάγεται, μοιάζει με αυτόν του «μάνατζερ» ιδιωτικού δικαίου και του αξιολογητή, και οι αρμοδιότητές του αναβαθμίζονται, αναφέρει η «Ελευθεροτυπία».

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που έχει καταρτίσει το υπουργείο Παιδείας για την «αναδιοργάνωση των περιφερειακών υπηρεσιών της εκπαίδευσης», αποδυναμώνεται ο ρόλος του Συλλόγου Διδασκόντων, που είναι συλλογικό όργανο, και αρμοδιότητές του μεταφέρονται στο διευθυντή, που έχει πλέον κυρίαρχο ρόλο.

Με το νέο νόμο, οι διευθυντές μεγάλων σχολικών μονάδων απαλλάσσονται πλήρως από τα διδακτικά τους καθήκοντα. Έχουν την πλήρη ευθύνη της ομαλής λειτουργίας του σχολείου, που περιλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις που έχουν σήμερα, ενώ επιπλέον αναλαμβάνουν καθήκοντα όπως η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών του σχολείου και η ηλεκτρονική ενημέρωση των ατομικών υπηρεσιακών φακέλων των εκπαιδευτικών και των οικονομικών δεδομένων και των στοιχείων της αυτοαξιολόγησης.