Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

ΟΕΚ: Με το σταγονόμετρο οι επιδοτήσεις κατοικιών


Σε κατάσταση απόγνωσης βρίσκονται όσοι περιμένουν –πάνω από ένα χρόνο- για να πάρουν την επιδότηση ενοικίου του 2009. Για επιδότηση ενοικίου το 2010 ή το 2011 ούτε λόγος να γίνεται! Από τα περασμένα Χριστούγεννα η διοίκηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας έχει ανακοινώσει ότι σταδιακά θα εξοφλήσει τις οφειλές τους προς του δικαιούχους του προγράμματος επιδότησης ενοικίου. Όμως οι πληρωμές που πάγωσαν για τα καλά από τις γιορτές δύσκολα θα αναθερμανθούν το 2011.

Εάν περιμένετε την επιδότηση ενοικίου

Με περισσότερη υπομονή θα πρέπει να οπλιστούν οι δικαιούχοι καθώς πηγές από τον ΟΕΚ, αφήνουν να νοηθεί ότι η καταβολή των ενισχύσεων (του 2009) θα γίνει σταδιακά κατά την χειμερινή περίοδο!!!

Επίσης καλό είναι να γνωρίζεται ότι ο ΟΕΚ θα δώσει την επιδότηση ενοικίου μόνο σε όσες αιτήσεις εγκρίθηκαν μέχρι τον Ιούλιο του 2010 καθώς από εκεί και πέρα σταμάτησε να εγκρίνει αιτήσεις.

Θα υπάρχουν νέα προγράμματα το 2011;

Άγνωστο για την ώρα! Λόγω της έλλειψης κονδυλίων (το υπερχρεωμένο ΙΚΑ χρηματοδοτεί τον ΟΕΚ με τις εισφορές των εργαζομένων) η διοίκηση του οργανισμού, υπό την εποπτεία του υπουργείου εργασίας, επανασχεδιάζουν τα κριτήρια χορήγησης ενισχύσεων ώστε να μπουν -στα οποία προγράμματα αποφασιστούν- όσο το δυνατόν λιγότεροι δικαιούχοι.
Άσχετο βέβαια γεγονός ότι οι κρατήσεις υπέρ ΟΕΚ συνεχίζουν να γίνονται κανονικά στους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ.

Παγώνουν όλες οι πληρωμές;

Με δυσκολία θα συνεχιστούν και οι πληρωμές για επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια του ΟΕΚ. Και φυσικά εννοούμε αυτά που τρέχουν καθώς έχουν παγώσει και οι οποίες σκέψεις για νέα δάνεια.

Δέκα χιλιάδες αιτήσεις για δάνεια στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, που εκκρεμούν αυτή τη στιγμή, αναμένεται να παγώσουν, όπως εκτιμούν οι εργαζόμενοι στο Οργανισμό.
Αιτία οι όφειλες του ΟΕΚ που οι εργαζόμενοι υπολογίζουν ότι θα φθάσουν στο τέλος του 2011 τα 450 εκατομμύρια ευρώ.