Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

ΠΕΡΑΙΩΣΗ: Για ιδιοκτήτες ακινήτων άνω των 400.000 €


Εισηγήσεις για να ενταχθούν στην περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ δέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπει την υπαγωγή στην περαίωση των εν λόγω φορολογουμένων, αλλά με αυξημένα ελάχιστα ποσά φόρου περαίωσης σε σχέση με αυτά που ισχύουν στη σημερινή ρύθμιση. Πιο συγκεκριμένα, για τους ελεύθερους επαγγελματίες προτείνεται το ελάχιστο ποσό φόρου ανά χρήση να ανέρχεται σε 1.200 ευρώ, ενώ για τις ατομικές επιχειρήσεις σε 1.000 ευρώ ανά χρήση. Στην περίπτωση που το υπουργείο Οικονομικών αποφασίσει να εντάξει και τους εν λόγω φορολογούμενους στην περαίωση, θα μπορούσε να βάλει στα ταμεία του ποσό άνω των 800 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το οικονομικό επιτελείο είχε αποφασίσει να εξαιρέσει από την περαίωση τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες με ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ, με το σκεπτικό ότι σ΄ αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι γιατροί του Κολωνακίου που εντοπίστηκαν από το ΣΔΟΕ με σοβαρές φορολογικές παραβάσεις, οπότε εντάσσοντάς τους στη ρύθμιση θα ήταν σαν να τους κάλυπτε και να τους έδινε άφεση αμαρτιών.
Η περαίωση ολοκληρώνεται στις 28 Ιανουαρίου και το Δημόσιο έχει βάλει ήδη στα ταμεία του ποσό που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, ενώ οι φόροι που βεβαιώθηκαν ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ. Περισσότεροι από 600.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες αποδέχθηκαν την περαίωση, κλείνοντας οριστικά τις φορολογικές εκκρεμότητες του παρελθόντος. Όσοι «γύρισαν την πλάτη» στην περαίωση, θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με δειγματοληπτικούς ελέγχους.