Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

ΤΡΟΪΚΑ: Θα ζητήσει νέες αλλαγές σε εργασιακά και ασφάλιση


Από την αξιολόγηση της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας θα κριθεί και η εκταμίευση της 4ης δόσης του δανείου, η οποία είναι προγραμματισμένη να γίνει στα τέλη του επόμενου μηνός.
Επίσης εντός της εβδομάδας αναμένεται, εκτός απροόπτου, να εκταμιευθεί και η 3η δόση του δανείου, στο μέρος που αφορά την Κομισιόν.

Τρία είναι τα «καυτά μέτωπα» της ελληνικής οικονομίας που θα βρεθούν στο στόχαστρο της τρόικας.
Το πρώτο έχει να κάνει με την εξυγίανση στις ΔΕΚΟ. Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό στη νομοθετική ρύθμιση αυτού του όντως περίπλοκου θέματος, ωστόσο η υλοποίησή του δεν φαίνεται να χαροποιεί ιδιαίτερα τους ελεγκτές της τρόικας, αφού θα ήθελαν να υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Το επόμενο θέμα που θα βρεθεί στο μικροσκόπιο της τρόικας είναι το φορολογικό που αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή μέσα στο Φεβρουάριο. Το συγκεκριμένο σχέδιο υπάρχει ήδη στα συρτάρια που υπουργού Οικονομικών, όμως θα πρέπει να δοθεί το «πράσινο φως», από την τρόικα σε μία σειρά από ιδιαίτερα κρίσιμες ρυθμίσεις.
Το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων παραμένει στην κορυφή του ενδιαφέροντος της τρόικας. Αν και είναι απόλυτα ικανοποιημένοι από το νομοσχέδιο που έδωσε προς διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο δεν δείχνουν να είναι το ίδιοι ευχαριστημένοι από την εξειδίκευση και την υλοποίηση της απελευθέρωσης.
Έλεγχος στα εργασιακά.

Η τρόικα, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και τους μισθούς, θα ζητήσει:

•Ενημέρωση για την πορεία εφαρμογής του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις μειώσεις των μισθών (πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα) και την αύξηση της ευελιξίας στις συμβάσεις και στα ωράρια.

•Τα ειδικότερα μέτρα που δρομολογούνται για την ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και των ελέγχων, ποιοτικών και ποσοτικών, για τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας (η ηγεσία του υπουργείου θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο που, θα ψηφισθεί εντός του Φεβρουαρίου).