Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

ELENXIS: Φορολογικό σαφάρι με «όπλο» τα laptop


Φοροκυνηγητό με τα laptop ανά χείρας σε μεγάλες επιχειρήσεις που είναι ύποπτες για φοροδιαφυγή ξεκινούν από σήμερα οι ελεγκτές των Εφοριών και των ελεγκτικών κέντρων, με «όπλο» το νέο πληροφοριακό σύστημα ELENXIS.
Τις πρώτες δέκα υποθέσεις που βρίσκονται στο «μάτι» των φοροελεγκτών ανίχνευσε το Elenxis, με την εφαρμογή 400 κριτηρίων (κανόνων) κινδύνου φοροδιαφυγής. Πρόκειται για ένα νέο point system.
Για κάθε κριτήριο κινδύνου αντιστοιχεί συγκεκριμένος αριθμός μορίων, που αποτυπώνουν τον βαθμό επικινδυνότητας για φοροδιαφυγή. Οι επιχειρήσεις με τα περισσότερα μόρια θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα με διαδικασίες-εξπρές.
Το αρχικό βήμα της διαδικασίας έγινε στις 14 Ιανουαρίου, όταν οι ελεγκτές του ΔΕΚ Αθηνών και οι ελεγκτές της Ε΄ ΔΟΥ Αθηνών έδωσαν στις εν λόγω μεγάλες επιχειρήσεις 10ήμερη προθεσμία αναμονής για εθελοντική συμμόρφωση.
Σε μία μόνο περίπτωση υποβλήθηκε περιοδική δήλωση ΦΠΑ και φόρος πάνω από 600.000 ευρώ.
Μέσω laptop οι ελεγκτές έχουν ασύρματη πρόσβαση στις βάσεις φορολογικών δεδομένων του Taxis και έχουν στη διάθεσή τους πλήρη εικόνα για την ελεγχόμενη επιχείρηση.