Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ: Να γίνει γραφείο αποκατάστασης πληγέντων


Ο Βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, κ. Βαγγέλης Αργύρης με επιστολή του προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Γιάννη Ραγκούση και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Σκανδαλίδη και προς τους Υφυπουργούς Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιάννη Μαγκριώτη και Προστασίας του Πολίτη, κ. Μανώλη Όθωνα, προτείνει να γίνει γραφείο Αποκατάστασης πληγέντων στα Γιάννενα.
Το αναλυτικό κείμενο της επιστολής.
Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,
Όπως γνωρίζετε τους τελευταίους μήνες ο Νομός Ιωαννίνων έχει πληγεί από έντονα και συνεχόμενα καιρικά φαινόμενα.
Οι συνθήκες αυτές έχουν δημιουργήσει πολλά και σημαντικά προβλήματα και έχουν
επιφέρει σημαντικές καταστροφές σε πολλές περιοχές του Νομού Ιωαννίνων αλλά και του γειτονικού Νομού Θεσπρωτίας, τόσο σε ιδιωτικές περιουσίες και καλλιέργειες όσο και σε δημόσια κτίρια και υποδομές.
Πρόσφατα ο Υφυπουργός Μεταφορών και Δικτύων, κ. Γιάννης Μαγκριώτης, επισκέφτηκε την περιοχή και διαπίστωσε το μέγεθος του προβλήματος.
Επίσης υπάρχουν κάποιες ανακοινώσεις άμεσων ενισχύσεων από την Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όμως , είναι απαραίτητο να υπάρξουν συντονισμένες παρεμβάσεις και δράσεις τόσο για την άμεση απάλυνση των πληγέντων και την αποκατάσταση της ομαλής ζωής των περιοχών που έχουν πληγεί,, όσο και για τη δημιουργία όλων των απαιτούμενων ενεργειών και υποδομών που θα καταστήσουν απαγορευτική την επανάληψη παρόμοιων καταστάσεων.
Δυστυχώς, το γεγονός ότι το Διοικητικό μοντέλο του Κράτους βρίσκεται σε φάση μετάβασης στη νέα εποχή που δημιουργήθηκε με τον «Καλλικράτη», έχει δημιουργήσει ένα κενό ευθύνης και συντονισμού καθώς οι τοπικοί παράγοντες δηλώνουν αναρμόδιοι και η ευρύτητα των θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν απαιτεί συντονισμό σειράς υπηρεσιών.
Για το λόγο αυτό πιστεύω ότι άμεσα πρέπει να συσταθεί, με ευθύνη του Υπουργείου Υποδομών, στην περιοχή Γραφείο Αποκατάστασης πληγέντων το οποίο θα αναλάβει το συντονισμό όλων των απαιτούμενων ενεργειών και υπηρεσιών και θα διαμορφώσει ένα αναλυτικό σχέδιο για τις ανάγκες που υπάρχουν στην περιοχή και τα έργα που πρέπει να υλοποιηθούν.
Εάν δεν υπάρξει ενιαίο κέντρο συντονισμού των απαιτούμενων ενεργειών, διατρέχουμε τον κίνδυνο να διαιωνίζονται τα προβλήματα και οι όποιες ενισχύσεις δίνονται να χάνονται στο «λαβύρινθο των αναρμόδιων» και να οδηγούνται σε σπασμωδικές ενέργειες κενές περιεχομένου.
Εκτιμώ ότι άμεσα θα προχωρήσετε στη σύσταση του Γραφείου Αποκατάστασης και θα υπάρξει συντονισμένος και ενιαίος βηματισμός που θα λύσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε βάθος χρόνου και με στόχο την καλύτερη αμεσότερη και δίκαιη εξυπηρέτηση των πολιτών.