Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

ΕΦΟΡΙΑ: Οι φόροι για πρώτη κατοικία


Τα πάνω κάτω στις φοροαπαλλαγές πρώτης κατοικίας και τους φόρους µμεταβιβάσεων γονικών παροχών, κληρονοµιών και δωρεών έχει φέρει ο τελευταίος φορολογικός νόμος του περασµένου Απριλίου. Ο νόµος καταργεί το κριτήριο των τετραγωνικών και συναρτά τις απαλλαγές φόρου από την αντικειµενική αξία του ακινήτου και την οικογενειακή κατάσταση του φορολογουµένου.
Όσο αφορά την πρώτη κατοικία, η βασικότερη αλλαγή αφορά την κατάργηση της χορήγησης της απαλλαγής για αγορά κατοικίας µε εμβαδόν έως 200 τ.µ. ή οικοπέδου στο οποίο αντιστοιχεί κατοικία µε εµβαδόν έως 200 τ.µ. ανεξάρτητα από την αξία τους και παρέχεται απαλλαγή που συνδέεται µε την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου και το είδος του αγοραζόµενου ακινήτου.

Αγορά πρώτης κατοικίας
Έτσι, η απαλλαγή παρέχεται για αγορά κατοικίας:

1. Από άγαµο µέχρι ποσού αξίας 200.000

ευρώ.

2. Από άγαµο που παρουσιάζει αναπηρία τουλάχιστον67% από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία µέχρι ποσού αξίας 250.000 ευρώ.

3. Από έγγαµο μέχρι ποσού αξίας 250.000 ευρώ.

4. Από έγγαµο που παρουσιάζει αναπηρία τουλάχιστον67% από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία µέχρι ποσού αξίας 275.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτού και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόµενα τέκνα του.