Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Να εξετάσει η Κυβέρνηση εναλλακτικές λύσεις δανειοδότησης της χώρας μας


Ο Βουλευτής της ΝΔ του Νομού Ιωαννίνων κ. Σταύρος Καλογιάννης, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τις εναλλακτικές λύσεις δανειοδότησης της χώρας (αρ.πρωτ.:7897/16.12.2010).
Ειδικότερα, στην ερώτησή του αναφέρει:
Η Κυβέρνηση θριαμβολογεί για την επικείμενη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου από την τρόικα, από πέντε σε έντεκα χρόνια, αλλά με υψηλό τίμημα, καθώς το επιτόκιο αυξάνεται σε 5,8% από 4% που ίσχυε μέχρι τώρα. Σημειώνεται ότι η επιμήκυνση προέρχεται για λόγους ευθυγράμμισης με το χρόνο που δόθηκε στην Ιρλανδία.
Η επιμήκυνση μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις, όπως πολύ ορθά τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Η επιμήκυνση όμως δείχνει ότι η Κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε τους όρους του Μνημονίου, γνωρίζοντας εξ' αρχής ότι ήταν αδύνατον να υλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί, σε μία εποχή που η κρίση πλήττει όλο και περισσότερες χώρες. Βέβαια η περίπτωση της Ελλάδας είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη της Ιρλανδίας καθώς το χρέος της είναι δημόσιο και ουσιαστικά προς ευρωπαϊκές τράπεζες ενώ της Ιρλανδίας το χρέος είναι ιδιωτικό και προέρχεται κατ' εξοχήν από αμερικανικές τράπεζες. Δηλαδή η Ιρλανδία είχε τραπεζική κρίση που έγινε δημοσιονομική.
Ο Κινέζος Πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα προσφέρθηκε να χορηγήσει δάνεια στη χώρα μας, με χαμηλότερα επιτόκια προκειμένου να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, ενώ έπλεξε το εγκώμιο της ελληνικής ναυτιλίας για τη βοήθειά της σε δύσκολες στιγμές. Παρόμοιες δυνατότητες δανειοδότησης δίνονται και από άλλες αναδυόμενες χώρες. Τονίζεται ότι ο Υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας επισκέφθηκε πρόσφατα την Βραζιλία και εν συνεχεία την Κίνα για έκδοση ομολόγων. Παρ' όλα αυτά η σημερινή Κυβέρνηση παραμένει προσκολλημένη στις αμερικάνικες αγορές και σε ξεπερασμένες λύσεις, επιβάλλοντας συνεχώς νέους φόρους, προβαίνοντας σε συνεχείς οριζόντιες περικοπές, αγνοώντας κάθε αναπτυξιακό μέτρο.
Ο κ. Καλογιάννης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό:
1.Εάν προτίθεται η Κυβέρνηση να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις και από άλλες χώρες προκειμένου να δανειοδοτηθεί η χώρα μας;
2.Εάν έχει δανείσει η Κίνα τη χώρα μας στο παρελθόν και εάν ναι, πότε, με ποιους όρους και ποια ποσά;